La Punteta · 10 de Setembre de 2013. 17:47h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La formació d'Espanya

'Miquelets', durant la Diada del 2010

Hi ha coses de la Diada que no em quadren: al capdavall Rafael Casanova va morir al llit. No ho dic jo, ho deia fins i tot una autoritat mundial en el 1714 com Albert Sánchez-Piñol -després del seu Victus- diumenge passat a l'Ara: "No sabem què va passar, però pocs anys després no és que no pateixi cap represàlia, és que està exercint d’advocat".

En canvi, el general Moragues va patir de valent: fou traït, detingut, arrossegat, executat, decapitat, esquarterat i el seu cap va ser ficat en una gàbia de ferro que es va penjar al Portal de Mar de Barcelona durant dotze anys: fins el 1727.

És com els Mossos, que van ser creats el 1719 per l'aleshores batlle de Valls, Pere Anton Veciana, per empaitar miquelets i els darrers partidaris de l'arxiduc Carles. Ara els hem convertit en la Policia de la Generalitat, però en realitat van començar essent uns autèntics botiflers, en el sentit més acurat del terme.

Hi ha un altre detall -que també recordava Pedro J. diumenge passat- que és que els catalans van jurar lleialtat a Felip V a les Corts de 1701. No m'estranya, doncs, que el rei promulgués posteriorment el Decret de Nova Planta en un època en què imperava més el derecho de conquista que les declaracions dels drets humans.

Cal recordar que un antecessor seu, Felip IV (1622-1665), ens va perdonar una altra traïció: la Guerra dels Segadors perquè aquí vam declarar la República i una setmana després ens vam fer francesos; que en aquell temps era com pactar amb el dimoni. Per cert, l'heroi d'aleshores, Pau Claris, va morir al cap d'un mes. Segurament enverinat.

Tant se val, França ens va acabar donant pel sac a canvi de la Catalunya Nord menys d'un segle abans que també ho fes Anglaterra després d'haver signat el Pacte de Gènova. Espero que els pocs aliats internacionals que hem tingut històricament no sigui un precedent del moment actual. Fins i tot l'Església va excomunciar un parell de reis si no em fallen els comptes: Pere I -i això que li deien el Catòlic- i Pere III, el Cerimoniós.

En tot cas, la Guerra el 1714 no va ser una Guerra de Secessió, sinó de Successió: probablement l'última oportunitat de fer una Espanya a la catalana si exceptuem els intents fallits del general Prim o de la I República. El que no em quadra tampoc és que, durant la Guerra del Francès, amb prou feines un segle després de perdre les nostres darreres llibertats, fóssim més espanyols que mai.

En una època en què no hi havia Internet, les carreteres eren camins de cabres i el que quedava del Govern estava refugiat a Cadis era el moment més propici per recuperar la nostra independència. Fins i tot el mariscal Auguerau va fer una famosa proclama en català i Napoleó, a les acaballes de l'Imperi, ens va acabar annexionant a França. Tanmateix, potser tenim excusa perquè els exèrcits napoleònics van entrar a sang i fetge. Montserrat va ser arrasat dos cops.

La pregunta clau li va fer Miquel Calçada a Jordi Pujol durant el programa que va emetre TV3 pels 80 anys de l'expresident: "quin és el moment de la història en què ens hauríem hagut de consolidar?". I Pujol, després d'un sospir, va respondre: "probablement al segle XV, els segles XV i XVI; però al XVI ja havíem perdut".

Els catalans vam perdre llavors el tren de la història, però en la meva modestíssima opinió Espanya com a Estat modern -que no vol dir eficient- no neix amb els Reis Catòlics ni amb la Guerra dels Segadors ni tan sols amb la del 1714, sinó al segle XIX quan es crea la divisió provincial, la pesseta i, sobretot, la famosa unitat de mercat. El segle XIX és el rovell de l'ou.

Sortosament, malgrat Fukuyama, els fets han demostrat que no estem al final de la història, sinó al començament. Però si mai recuperem la independència segueixo pensant que serà més pels errors d'Espanya, que per mèrits propis vist com ha anat la història fins ara. Catalunya és el resultat d'un procés històric.

 

 

També estic aquí:

 

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Elogis: http://www.xavierrius.cat/Elogis_xavier_rius

Insults: http://www.xavierrius.cat/insults

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticiesPublicitat
Publicitat

39 Comentaris

Publicitat
#20 Jesús, una cualquiera, 13/09/2013 - 18:01

Wenas, hay una cosica que no entiendo habla de recuperar la independencia ¿como se puede recuperar algo que no se ha tenido nunca? Cataluña ha sido de fenicios, griegos, cartagineses, romanos, godos, francos, aragoneses y finalmente española. ¿se refiere usted a la época de los iberos?

#19 gerard de sarria, bcn, 13/09/2013 - 12:33

Es cert, en part. El representat de la Corona d'Espña sempre havia de comprometre's amb las nsotres constitucions. Felip V, així ho va fer. I els catalans el vam reconèixer. Aquesta és la diferència.

#19.1 joan, Pyongyang, PPCC, 13/09/2013 - 19:23

Derogó las instituciones porque lo traicionasteis. No te suena el Pacte del Vigatans? Es lo que ocurre con la traición: si te pilla el traicionado date por perdido.

#18 Espanya confederal, Barcelona, 11/09/2013 - 15:55

La veritat inqüestionable és que, amb el Decret de Nova Planta, va començar el genocidi del poble català, valencià i balear i començarem a estar governats per gent de fora. I si no torna l´Espanya confederal d´abans, el que ens convé ara és l´independència.

#17 alex, cornella, 11/09/2013 - 15:49

lo del resto de españa es españolismo,lo de cataluña esquizofrenia. se ha olvidado usted que muchas ciudades resistieron hasta lo imposible al ejercito franco-español a pesar de haber jurado lealtad en 1701 y es de suponer que por el apoyo de ingleses,austriacos y holandeses y la esperanza de vence

#16 FERRAN, BARCELONA, 11/09/2013 - 13:16

La independéncia no és possible: no la volen els poders fáctis; alta burgesia, vaja. Si Mas arriba a caure,és senzillament impossible que el procéselcomandin ERC i les CUP. I tots ho sabem. Ara, un estat més confederal on Catalunya pugui dir la seva?; això si ho veig, veus.

#16.1 A.Garijo, St.Vicenç, 11/09/2013 - 16:02

Te falta decir que los ricos son ricos y los pobres pobres porque asi lo quiere Dios