La Punteta · 25 de Juny de 2014. 21:33h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La gran mesquita

La caseta del Regne del Marroc a la Feria d'Abril del 2012

Si mai s'aprova una gran mesquita a Barcelona caldrà donar les gràcies, d'entrada, a Jordi Portabella i altres happyflowers d'ERC com Oriol Amorós. El seu pas per l'Ajuntament de Barcelona ha deixat, després de dinou anys, una petjada inesborrable: la consulta de la Diagonal -que va costar la carrera política a Jordi Hereu-, i la prohibició dels toros a Catalunya.

Perquè, en el fons, tothom sap que la prohibició dels toros aprovada pel Parlament aquell 3 d'agost del 2010 era, en certa manera, una revenja per la sentència del TC sobre l'Estatut. Com si a Lluís Companys no li agradessin els toros. Jo, per exemple, no hi aniria mai, però tampoc no els prohibiria. Per què els toros no i els correbous sí?. Perquè els correbous són més nostrats. M'estalvio d'exposar, d'altra banda, les condicions en què es fa el transport de bestiar perquè això sí que és maltractament animal.

Però, en segon lloc, caldrà donar també les gràcies a CDC perquè Nous Catalans, la sectorial d'immigració del partit, va aprovar el maig del 2012 la proposta de "facilitar la concessió de llicències per edificar una gran mesquita a Barcelona". Els de Convergència ho justificaven per "aïllar els moviments fonamentalistes que es propaguen en els petits oratoris" però atès que, a la foto, sortia Noureddine Ziani, aquell que van expulsar per fonamentalista, no sé què pensar.

A més, si la sectorial de CDC -amb Àngel Colom al capdavant- hi està a favor suposo que l'alcalde Trias també perquè són del mateix partit. Amb això, alcalde, no s'hi val fer com a Can Vies: o sí o no. Perquè, de moment, no ha dit ni sí ni no. En la seva línia.

I  ja sé que, en teoria, la Monumental està qualificada d'equipament, però l'estadi de l'Espanyol a Sarrià -i abans el del Barça a les Corts- eren camps de futbol i ara són blocs de pisos. No hi ha res que no es pugui arreglar amb calés i si els calés de Qatar serveixen per patrocinar el Barça per què no poden finançar una mesquita? 

De fet també han finançat el bàndol islàmic de la guerra de Síria, aquells que pensàvem que en comparació amb Baixar àl-Assad eren els bons i van acabar degollant monjos a càmera lenta. I ara l'Exèrcit Islàmic de Síria i de Llevant. No ho dic jo, ho deia recentment el president iranià, Haan Rohani, que d'això en sap un niu.

Però sabem de debò què s'hi cou a les mesquites? Els Mossos d'Esquadra tenen tant de personal -sobretot capaç de parlar àrab- com per saber què s'hi diu. Si a la mesquita de Terrassa, la segona més gran de Catalunya i en teoria amb un imam moderat, aquest aconsellava estomacar la dona què deuen dir en les altres?.

Era aquell que afirmava, entre d'altres coses, que "a l'Islam els cops són una pràctica tolerable, però (...) han de ser discrets, que ningú no en sàpiga res fora de la vida conjugal".  A mi els imams em fan més por que una pedregada, perquè un imam no és un mossèn: per ser-ho no calen estudis universitaris, sinó saber-se l'Alcorà de cap a peus, entre d'altres coses.

I d'això ja en parlarem un altre dia, però l'arribada d'imams a Catalunya ha estroncat, sovint de cop, la integració de col·lectius musulmans que feia temps que residien en aquest país. Fins i tot moltes dones han tornat a emprar el vel. I, els dissabtes, nenes menors d'edat van a rebre classes tapades de cap a peus. Jo, que no visc a Pedralbes, en sóc testimoni.

Per descomptat, no tots els musulmans que van a la mesquita són fonamentalistes o gihadistes, però tots els fonamentalistes o gihadistes van a la mesquita, que sovint és un pol d'atracció o un centre de reunió dels més esverats. Només recordar que l'11-M es va covar en la mesquita de Madrid -no ho dic jo, ho diu la corresponent sentència judicial-.

I alguns dels autors dels atacs contra les Torres Bessones de Nova York, membres de la cèl·lula d'Hamburg -perfectament integrats a Occident, per cert- van passar també per una mesquita d'aquesta ciutat. Això tampoc no ho dic jo, ho diu l'informe final dels EUA sobre els esmentats atemptats: el The 9/11 Comission Report. Pàgs. 164 i 165.

La notícia de construir una gran mesquita a Barcelona -la cosa ve de lluny perquè Joan Clos ja n'havia parlat- per a 40.000 persones i un minaret de 300 metres confirma, en tot cas, que Catalunya és una de les zones amb més immigració no ja d'Espanya, sinó de tota Europa.

En efecte, estem al capdavant pel que fa a població musulmana amb quasi 370.000 persones, fins i tot per sobre de Madrid (234.000), Andalusia (230.000) i el País Valencià (160.000), segons dades oficials del 2010. Només de marroquins n'hi ha més de 800.000 a tot l'Estat dels quals 270.000 viuen a Catalunya i més de la meitat, 160.000, a Barcelona i l'àrea metropolitana. En el benentès que, en realitat, en són més perquè els immigrants sense papers no surten a les estadístiques.

Jo, un cop, empaitant Duran, vaig anar a la Feria d'Abril i vaig comprovar in situ que la caseta patrocinada pel rei del Marroc era tan o més gran que la del PSC o la del PSUC Viu. A més, no era allò de drets i deures? Perquè si molts immigrants han arribat sense papers per què hem de garantir el seu dret a rebre assistència religiosa?. Quines facilitats trobaríem en països islàmics?.

Una dia, per exemple, vagi llegir una crònica al diari El País (3 d'agost del 2011) sobre l'obertura d'una església protestant a Algèria "tras años de acoso" i semblava una crònica de terror. El diari també recordava que una llei del 2006 "prevé penas de entre dos y cinco años de cárcel y multas de 10.000 euros para todo aquel que incite, obligue o recurra al proselitismo para convertir a un musulmán a otra religión". I això que és un dels països més oberts de tota la regió.

Mentre que un home tan assenyat com l'escriptor valencià Joan F. Mira -suposo que gens sospitós de pertànyer a Plataforma- explicava en un article a l'Avui (25 de desembre del 2009) després del no dels suïssos als minarets, que a Aràbia, "és impensable poder construir una església, ni sense campanar". "Em sembla molt bé -afegia- que a València, per exemple, hagin construït una gran mesquita amb minaret, però també voldria (ells no?) que es pogueren construir en pau esglésies en qualsevol país islàmic. Fins i tot sense campanar".

Una darrera reflexió: durant anys va haver-hi el run-run que els governs de Jordi Pujol havien promogut la immigració magrebina enfront la llatinoamericana per qüestions de llengua. Jo no m'ho vaig creure mai fins que vaig llegir una sabatina intempestiva de Gregorio Morán (6 de març de 2010) i, per als que em segueixen, ja saben que per a mi el que digui va a missa.

"En Catalunya, en mayor medida que en el resto de España -afirmava-, se da la particularidad de que la emigración musulmana, magrebí en su mayor parte, fue promovida con mayor benevolencia que la latinoamericana, por razones políticas". "Los cerebrinos mandris del pujolismo -continuava- juzgaban más útil la integración de quienes debían optar por una lengua nueva, que aquellos que traían su condición de castellanohablantes"

No anem bé. En molt temes, però en qüestions d'immigració, tampoc.

Publicitat
Publicitat

26 Comentaris

Publicitat
#19 Jordi, Barcelona, 27/06/2014 - 14:55

Un pipican, hi haurien de posar. Amb descomptes als Balañá, que si no es queixen.

I de passada, enderrocar el castell de Montjuïch.

#18 Contra el pueblo, Barcelona, 27/06/2014 - 12:06

La mayoría no quería Estatuto, la mayoría no quería independencia y la mayoría no quería mezquita.
Por el contrario los gobiernos de la gene: PSC, ICV, CiÚ, ERC. Apuesta por todas esas cosas, crear nuevos problemas dónde no los había, para tapar la falta de soluciones para los existentes.

#17 Barçalona, Barcelona , 27/06/2014 - 10:09

La mayoría de votantes de erc, ciu, ic, psc, pp, c's, independientemente de si son unionistas o independentistas, NO QUIEREN UNA MEGA MEZQUITA EN BARCELONA. NADIE LA QUIERE. Y sinó que hagan un referéndum como el de la diagonal y verán lo que sale. ¡El Emir que ponga una fábrica de kebabs si quiere!

#16 Ciudadano Sinmitos, Barcelona, 27/06/2014 - 00:15

Gran artículo, para recordar y tener en cuenta. No se nos pasará, Rius, daremos las gracias y honraremos a ERC y CDC cuando se apruebe la Monumental Mezquita, que será la culminación del Procés Sobiranista del Emirat de Qatarlunya ¡Allahu Akbar!

#15 Pepet, Sabadel, 26/06/2014 - 22:26

Aqui acceptem qualsevol "suggerència" dels dirigents musulmans. Les màquines de matar bens de Mercabarna es varen orientar a la Meca i la matança ès controlada per imans. Això ès una petita mostra de la nostra "tolerància".