La Punteta · 8 de Gener de 2015. 16:03h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La III Guerra Mundial

La Tercera Guerra Mundial no serà, per descomptat, un xoc entre capitalisme i comunisme, sinó entre l’Islam i Occident. Pero tampoc serà un conflicte a gran escala, sinó una guerra freda amb conflictes regionals, atemptats terroristes i atacs com el de París que es poden prolongar durant anys. Una guerra de baixa intensitat. Ara els historiadors del futur s’hauran de posar d’acord si va començar l’11-S (Nova York, 2001), l’11-M (Madrid, 2004), el 7-J de (Londres, 2005) o aquest dimecres a París. Perquè l’atemptat contra Charlie Hebdo no van ser només dos llops solitaris. Va ser una operació militar en tota regla I malauradament fa tota la pinta que n’hi haurà més.

Ben mirat, l’Islam i Occident sempre han estat en fricció. Han estat com dues plaques tectòniques. Ara sembla molt lluny, però potser recordar la batalla de Poitiers (732), Constantinoble (1453), Granada (1492) o Lepant (1571). Viena, al cor d’Europa, va ser assetjada dos cops per l’Imperi Otomà en un segle i mig: el 1529 i el 1683.

Si la història, com diuen, es repeteix podem estar davant d’un nou període expansionista de l’Islam més radical. Al capdavall, el Daesh ha assolit -a diferència d’Al-Qaeda- una base territorial. I a Nigèria, Boko Haram també persegueix un califat islàmic. Nigèria no és un país qualsevol: és el país més poblat d’Àfrica.

Val a dir que Occident també ha contribuït al xoc de civilitzacions. A ‘Robin Hood’ (2010) -el remake dirigit per Ridley Scott- el Rei Ricard Cor de Lleó li pregunta a Russell Crowe en una de les primeres escenes de la pel·lícula durant el setge del castell de Châlus (1199), a França, poc abans de morir:

- "Quina opinió et mereix la meva creuada? Es complaurà Déu amb el meu sacrifici?

- No ho farà

- Per què dius això?

- Per la matança d'Acre, sire. Quan ens vau fer apinyar a 2.500 homes, dones i nens musulmans. La jove que tenia als meus peus, amb les mans lligades, em va mirar i en els seus ulls no hi havia por. Ni ira. Només compassió. Perquè sabia que, quan donàreu l'ordre i l'acer caigués sobre els seus caps, en aquell moment seríem impius. Tots nosaltres. Impius ".


A més, també ha comès errors. Els EUA van desaprofitar amb les guerres d’Afganistan i Iraq l’onada de simpatia que es va aixecar a tot el món, també als països àrabs, després dels atacs contra les Torres Bessones. Abu Ghraib i d’altres ho van acabar d’espatllar tot.


Però si l’atemptat contra Charlie Hebdo no és un exemple de xoc de civilitzacions que decía Samuel Huntington, què és?. Com els periodistes degollats per l’Estat Islàmic. O el segrest de 200 noies a càrrec de Boko Haram. O l’atac contra un centre comercial a Nairobi (Kenya) el setembre del 2013. O els atacs talibans contra l'aeroport internacional de Karachi (Pakistan) el juny de l'any passat. El terror ha esdevingut global.

En canvi, un dels problemes que tenim a Europa és el de la correció política. Els que fa anys que advertim que tenim un problema amb l’Islam -o almenys amb una part de l’Islam- de seguida som titllats de racistes, xenòfobs i islamòfobs.

És curiós: majoria de comunicats oficials de condemna que vaig rebre després de l’atemptat contra Charlie Hebdo -la majoria de mitjans de comunicació o vinculats a aquest sectors- apel·laven a la “llibertat d’expressió” o “el dret a la informació”, però cap posava el dit a la llaga sobre el terrorisme islamista. Malgrat que els autors de la matança van disparar al crit d’"Al·là Akbar" (Al·là és gran) i van proclamar que volien “venjar el profeta” abans de matar, a sang freda, una dotze de persones i ferir-ne onze. En marxar, abans de fugir en cotxe, encara cridaven: “Hem venjat el profeta Mahoma, hem venjat el profeta Mahoma”.

No cal dir que no tots els musulmans són terroristes, per descomptat; però sí que tots els terroristes islàmics són musulmans. Tenim un problema amb les mesquites i els imams -o algunes mesquites i imams- encara que, en el fons, els nostres governs han preferit mirar fins ara cap a una altra banda.

Només cal llegir la sura At Taubah, el penediment, quan diu: “Allah recompensará con el Paraíso a los creyentes que sacrifican sus vias y sus bienes combatiendo por la causa de Allah hasta vencer o morir” (Sura 9, aleia 110). D’acord, en la Bíblia potser hi ha episodis similars -com el famós ull per ull-, però la Bíblia no té a les societats occidentals la influència que l’Alcorà a les societats islàmiques. Ni de bon tros.

A més, abans aquestes coses passaven en països remots com Afganistan o Pakistan. Però ara passa en plena Europa o a les portes: l'Estat Islàmic resisteix a Kobane malgrat que aquesta ciutat, just al costat de la frontera turca, porta cent dies de bombardejos.

Amb l’agreujant que la Primavera Árab ha afegit inestabilitat a tot la riba sud del Mediterrani. De fet, només Tunísia ha encetat un incipient procés de democratització. La resta de països continuen immòbils, com el Marroc; han esdevingut veritables dictadures -laïques o religioses- com Egipte o directament estats fallits o en descomposició com Líbia.

Europa, a més de l’esmentada correcció politica, té un altre problema perquè ens agafa ‘falling apart’. Amb una crisi econòmica que ja fa set anys que dura i de la qual s’han ressentit, sobretot, els exèrcits. El Regne Unit dedica a Defensa el 2,49% del PIB, França un 1,89%, Itàlia 1,7%, Espanya un 0,6%. Després de dues guerres mundials -que en realitat van ser guerres civils- a Europa els exèrcits no són populars.

Tant se val perquè tampoc serà una guerra convencional. Ni tan sols una guerra freda. Les normes de la guerra que veurem -patirem- a partir d’ara no surten als clàssics de Clausewitz ni de Sun-tzu. Daesh i Boko Haram, com abans Al-Qaeda, han demostrat saber escampar el terror. Fins i tot tenen un mitjà que hagués fet somiar a Goebbels: internet i les noves tecnologies.

En el fons, la foto de diumenge passat, amb tots els líders europeus en primera línia a París, demostra també la incapacitat d’Occident per enfrontar-se a aquesta nova amenaça.

En fi, l’únic consol és que gràcies a la superioritat tecnològica és una guerra que sortosament no podem perdre, però malauradament tampoc podem guanyar. Al món hi ha al voltant de 1.600 milions de musulmans -la xifra és de Ayaan Hirsi Ali-. Només que l’1% es radicalitzi surten 16 milions de gihadistes. Cap país al món ha tingut un exèrcit de 16 milions de soldats. Molts, per cert, instal·lats còmodament als països que els han acollit.

 

Segueix-me a twitter

Web personal

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

68 Comentaris

Publicitat
#42 Joan, Barcelona, 14/11/2015 - 16:39

El principal problema és la falta d'integració, aquets terroristes eren de 3a generació i nascuts a França, però mai s'han sentit francesos ni s'han volgut integrar a una societat laica, civilitzada i occidental. A menys integració més delinqüència i fanatisme, a Catalunya, a França i arreu!

#42.1 Protágoras ¿integrados?, bcn.España, 14/11/2015 - 17:23

Como ves la "identidad" no se articulan necesariamente en torno a la lengua o la cultura. La "identidad" para estos fanáticos es SU RELIGIÓN. Hablan francés pero no están integrados. Estar "integrados" tiene que ver con el respeto a leyes y a los valores, no con la lengua que se habla. .

#41 La faixa, ., 14/11/2015 - 16:06

Retòrica populista d'extrema dreta. Au, passi per caixa. El sr Samuel Huntington i Ben Laden estaran contents.

#40 Cthulhu, No porto equipatge especial, 14/11/2015 - 15:39

Muy acertado este análisis sr Rius. Pero no encuentro ninguna referencia en este medio que TV3 fue la ÚNICA cadena de toda España que cubrió los atentados de París. SI llega a ser al revés ya hubiérais soltado a los dóbermans a ladrar escoria por la boca.

Ser objetivo no significa criticar a TV3.

#39 fart, ., 14/11/2015 - 14:13

Retòrica populista d'extrema dreta. El sr Huntington i Ben Laden estarien contents. Cada dia et superes més.

#38 Santiago, Madrid, 14/11/2015 - 11:52

¡¡ NO AL GOLPE DE ESTADO INDEPENDENTISTA !!

RESULTADOS
2.037.920 Ciudadanos, PSC, Catalunya Sí que es Pot,PP y Unió
1.930.664 Junts Pel Sí y CUP
-------------
107.256

Perdieron el "PRESUNTO PLEBISCITO? por 107.256 votos