La Punteta · 12 d'Agost de 2017. 16:32h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La imbecil·litat humana

A l’hora d’escriure aquest article ja hi ha hagut a les nostres platges quasi una vintena d’ofegats. El darrer una persona que estava pescant a l’espigó de la Barceloneta i que hauria caigut accidentalment. No sé si l’indret era apte per a aquesta activitat esportiva. Tant se val. Una tragèdia per a la víctima. Un drama per a la família.

Les nostres autoritats, per descompat, estan molt amoïnades. Enguany estem a punt de batre tots els rècords. El 2015 va haver-hi 21 víctimes mortals. Gairebé hem superat aquesta xifra. I encara no s’ha acabat l’estiu.

Però la gent hauria de posar-hi també seny. La penúlitma víctima, que no deu estar inclòs en la llista d'ofegats, va ser un jove austríac de 21 anys que va caure des de vint metres d’alçada a Lloret de Mas. Pobre noi. Pel que sembla, va saltar la barrera de fusta que impedeix el pas. Si hi ha una barrera de fusta és precisament perquè no hi passis.

El passat dia 8 es va ofegar també un altre noi, aquest era rus, de 25 anys a la platja del Miracle de Tarragona. Hi havia bandera vermella. El bany estava prohibit per mala mar. I el dia anterior una noia de disset anys a Vilanova i la Geltrú. La noia es va tirar a l’aigua amb dues amigues a les onze de la nit. La família, com el cas de les anteriors, deu estar destrossada. Però no sabia nedar o no en sabia prou.

D'altra banda, el Telenotícies va informar el passat dia 5 que l’Ajuntament de Barcelona havia activat el dispostiu d’emergència per l’onada de calor. Hi havia uns empleats municipals, amb samarreta blava, que es reunien a primer hora del matí i després anaven per parcs i carrers informant a la gent que busquessin ombres, que beguessin aigua, que cerquessin espais climatitzats, que es no posessin a ple sol. Obvietats. Sembla mentida que destinem personal a aquestes tasques.

L’Estat del Benestar -papa Estat- ens farà imbècils. Es com les recomanacions de la Generalitat abans de cada revetlla de Sant Joan: “No subjecteu els petards amb les mans, no els poseu a prop de la cara ni del cos, no encengueu cap petard dins les cases”. Tot i així sempre hi ha gent que fa el contrari del que diu la Generalitat o simplement el sentit comú. Sempre acaben perdet un dit o un timpà.

O els consells que, periòdicament, ens donen abans de cada operació sortida: “Reviseu el vehicle, descanseu prou abans del viatge, no preneu alcohol, cordeu-vos el cinturó de seguretat; si conduïu motocicletes o ciclomotors poseu-vos el casc ben cordat”. Sempre hi ha gent que, al volant, es creu Superman.

Jo he arribat a rebre una nota de premsa de la UOC, potser només volien sortir als diaris, en el que donaven “consells per a un Nadal saludable”. Entre d’altres, no saltar-se l’àpat anterior per atipar-se més, ajustar les racions o evitar les opcions més grasses (patés, formatges i embotits) enfront aliments a la planxa o bullits. Però, clar, a veure qui és el valent que es fum unes bledes per Nadal.

Acabava amb allò que es proposa tothom per cap d’any: “aprofitar els bons propòsits per a plantejar-se els objectius de seguir una alimentació més vegetal i fer més activitat física”. La fórmula màgica: deixar de fumar, apuntar-se al gimnàs i aprendre anglès.

Però el que deia, al final l’Estat del Benestar ens farà imbècils.

 

https://www.amazon.es/dp/B01N9TAZXB?ref_=cm_sw_r_kb_dp_-fFGybRE91WSQ&tag=kp0a0-21&linkCode=kpe

 

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#16 Escamarlà, Badalona, 16/08/2017 - 10:10

Com bé saps, Rius, això també ho solucionarà la República catalana.

#15 Núria, Vallès, 13/08/2017 - 20:30

Sobrepassat un cert nivell de "comoditat", l'humà tendeix a l'estupidesa. Estem fets per moure'ns, caçar, lluitar, passar dies amb l'estómac buit si cal (menjar 5 cops al dia?!!). L'excessiu benestar ens transforma en cotó fluix i, encara pitjor, sovint ens impedeix assumir la responsabilitat dels nostres errors, talment com si fóssim nens p

#14 tm, Gràcia, 13/08/2017 - 11:34

O doni-li la culpa al boogie d'aquesta sobre-informació que patim i ens satura i que a mi em té fins els nassos

#13 el talp venjador, Bcn, 13/08/2017 - 10:36

com deia el difunt Balmanya: "totalmente de acuerdo", Rius. Tan sols que njo no carregaria la culpa única i exclusivament a l'estat del benestar sinó a algunes persones que es pensen que es troben en possessió de la veritat i que tot ho fan "pel nostre be".Un exemple, els colaus i els cuperos

#8 Jomateix, BCN, 12/08/2017 - 21:02

Petards al Nadal?