La Punteta · 14 de Novembre de 2014. 17:20h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La independència com a excusa

Dies enrere em vaig trobar Oriol Junqueras al bar del Parlament i li vaig dir que no m’agradaria estar a la seva pell. Quan em va preguntar per què li vaig dir que, en cas d’arribar a president, es trobaria els 60.000 milions de deute que li hauria deixat Artur Mas. I, en segon lloc, que hauria de sortir al balcó de la Generalitat i proclamar una DUI, que tampoc no és fàcil.

Llavors vaig notar, en pla Risto Mejide, un espurneig d’escepticisme en els seus ulls. Ara ho he entès: en l’acte que va fer dimecres passat per presentar el full de ruta d’Esquerra per als propers mesos no hi ha cap Declaració Unilateral d’Independència.

És veritat que en la crida a un nou país -molt subtil: sembla el nou país de l’ANC- la paraula independència surt nou vegades, però no diu res de la DUI. Al contrari, primer caldria fer eleccions constituents, després un govern de concentració, tot seguit un referèndum sobre la nova Constitució -al jutge Santiago Vidal se li ha girat feina- i finalment proclamar la República Catalana.

A aquest pas la transició nacional pot durar una, dues o més legislatures. A mi que sempre m’acusen de tebi, de botifler, de cobrar del CNI, pensava que n’hi havia prou amb una àmplia majoria per tirar pel dret. Potser Junqueras està escamat perquè tots els que han sortit al balcó de la Generalitat en un moment d’eufòria -de Companys a Zapatero- a l'hora de la veritat han acabat malament.

Si fa no fa com Mas, que el mateix 9N es va afanyar a demanar una “consulta definitiva”. Si amb el procés participatiu hem estat dos anys d’estira-i-arronsa no vull ni imaginar quant ens podem tirar ara amb l’esmentada “consulta definitiva”. Governar és més difícil que fer volar coloms.

De fet, en la roda de premsa de dimarts, el president va anunciar quatre punts: la citada consulta, una ronda de converses amb els partits, la carta a Mariano Rajoy i el “diàleg permanent”. Però portàvem quasi dues hora de compareixença i encara no havia dit cap iniciativa de govern. Fins i tot quan li vaig preguntar si ara tocava governar em va respondre amb el projecte de llei de la Formació Professional. Però fa quatre anys que sento parlar de la reforma de la formació professional.

En certa manera, uns i altres, volen continuar fent bullir l’olla.

 

 

Segueix-me a twitter

Qui sóc

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

19 Comentaris

Publicitat
#15 BEJOTA, BCN, 18/11/2014 - 14:52

El 9N només mobilitza un terç del cens poblacional Al voltant de 2,3 milions de persones (dels 6,3 milions en total) ha participat el 9N. La xifra a favor de la secessió es situa en 1,8 milions.
GAME OVER !

#14 El marquès de Sentmenat, Sentmenat, 17/11/2014 - 11:07

Sr. Rius, al full de ruta proposat per ERC, a http://www.noupais.cat/, al segon compromís programàtic, sisè punt, diu clarament: Aprovació al Parlament de Catalunya de la Declaració d?independència.

#12 BEJOTA, bcn, 15/11/2014 - 21:23

Al 9N van votar 1.800.000 a favor de la independència. Una xifra molt superior als aproximadament 1.300.000 que van recolzar opcions obertament unionistes en les darreres eleccions catalanes. Això confirma el que ens venen dient TOTES les enquestes: els unionistes són clara minoría a Catalunya.

#12.1 BEJOTA, bcn, 17/11/2014 - 17:32

TANTO POR CIENTO DE INDEPENDENTISTAS SOBRE EL TOTAL DE POSIBLES VOTANTES 9N: 28,40% (menos de uno de cada tres posibles votantes) TANTO POR CIENTO DE INDEPENDENTISTAS 9N SOBRE LA POBLACION TOTAL CATALANA: 23,85% (menos de un catalán por cada cuatro) OSEA, CONTANDO ELLOS LOS VOTOS.

#11 carlitus, barcelona, 15/11/2014 - 13:05

Aquests uns i altres que volen continuar fent bullir l'olla som multitud. Quants familiars i amics de convergents vivim de fer bullir l'olla? La independencia només ens serveix si l'olla ha de bullir més encara. Si ens ha de fer perdre eleccions i anar a l'atur, que es quedi allà on és.

#10 Libre, Barcelona, 15/11/2014 - 11:05

Pero es que sr Rius, ahi está el quid de la cuestión. Y ustedes periodistas deberían denunciarlo sin parar. Con un 30% de independentistas y un 35% de participación quieren seguir desde arriba con el tema. Cubrirse con la bandera y malgastar dinero público con ello, que la sanidad necesita.