La Punteta · 4 de Maig de 2015. 17:42h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La independència de la premsa

Ramon Pellicer, presentant el reportatge

La independència de la premsa -i sobretot la credibilitat dels periodistes- també sortirà tocada del procés. Què se n'ha fet de l'esperit crític de Pilar Rahola, de Jordi Basté, de Mònica Terribas, de Josep Cuní per citar només alguns dels grans periodistes del país?.

Diumenge llegia, per exemple, l’article de Rahola a La Vanguardia ("El ridícul exterior") després, en que el cònsol espanyol a Perpinyà, un tal Gaudencio Villas, proposés que les autoritats franceses deixessin de "vendre la marca turística Perpinyà, la catalana, i venguin Perpinyà, la francesa", un tema que havia tret Aleix Renyé divendres a El Punt-Avui.

Rahola té part de raó: d’on han tret aquest indocumentat?. Què es pensa, que a França no hi ha catalans?. La USAP, l’equip de rugbi de la ciutat, porta les quatre barres a l’escut. Encara que el catalanisme, en el fons, és més cultural que polític. Em temo que llevat el meu amic Joan-Daniel Bezsonoff poca gent qüestiona la unitat de l’Estat francès o somia amb l’annexió a Catalunya.

Però i nosaltres? que no hem fet el ridícul també amb el Diplocat? Que no vam enviar una carta en anglès al president francès, François Hollande? Quants caps d’estat o de govern de la Unió Europa han respost la famosa carta? Crec que l’única mostra de simpatia va ser del primer ministre letó, Valdis Dombrovskis. I encara se’n va desdir ràpidament a les primeres pressions de Madrid.

El president Mas acaba de tornar dels EUA i l’únic alt càrrec que l’ha rebut ha estat la vicepresidenta del Museu del 9/11, Linn Rasic. Mentre que Duran va a Brussel·les com a president d’una comissió del Congrés dels Diputats i el rep el president de la Comissió Europa, Jean-Claude Juncker, i el president del Consell Europeu, el polonès Donald Tusk.

És com TV3 que diumenge, al Telenotícies, ja plantejava si “una possible Catalunya independent hauria de tenir unes Forces Armades”. Cito textualment el presentador, Ramon Pellicer, perquè si se’l van perdre vegin que no m’ho he inventat. “L’escenari bàsic és un país amb exèrcit o un país sense exèrcit”, afegia en pla to be or not to be.

Personalment, sóc partidari d’invertir abans en recerca o fins i tot en mantega que en tancs. Però sobretot sóc partidari de no fer el ridícul. Tarradellas deia que, en política, es pot fer tot menys el ridícul. La dita és aplicable també al periodisme.

Com pot ser que una televisió pública emeti volades de colom com aquesta?. Com pot ser que el presentador del TN o Salvador Sala, que signava la peça, posin en perill la seva trajectòria professional d’aquesta manera?. Salvador Sala no acaba de sortir de la facultat, a part de l’home del trànsit de la cadena havia estat corresponsal a Brussel·les i Washington.

L’únic aspecte postiu del reportatge, si n’hi havia algun, és que almenys aquest cop no hi sortia Miquel Sellarès. Però fins i tot plantejava -seguint les recomanacions del Consell Assessor de la Transició Nacional- la “militarització parcial dels Mossos”. Tants anys lluitant per una policia civil i ara volem una Guàrdia Civil a la catalana.

Però el pitjor de tot és el silenci de tota la professió: què hi diu el Col·legi de Periodistes? el comitè professional de TV3? el Sindicat de Periodistes de Catalunya? CCOO de TV3? el CAC?. Res. Miren cap a una altra banda per interessos personals o professionals. Al capdavall, la degana del Col·legi treballa a Catalunya Ràdio.

D'acord, TV3 encara és líder -amb quotes del 12 al 14%, que tampoc es per tirar coets- però s’han traspassat tots els límits que diferencien la informació de la propaganda. Estan jugant amb foc. A llarg termini, això passarà factura.

I no és només TV3. La resta de la premsa, en general, també s’ha embalat. Divendres llegia un article d’un exdirector de La Vanguardia que comparava el procés sobiranista amb una “revolta cívica". Com si l’anomenada transició nacional fos la revolució de vellut de Txecoslovàquia i Artur Mas, Vaclav Havel. No anem bé.

 

Segueix-me a twitter

Web personal

Tots els articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

36 Comentaris

Publicitat
#23 Urgell, Barcelona, 12/05/2015 - 16:01

Partit Barça-Bayern, CatRadio, Puyal: "Atencio minut 17.... minut 17:10... minut 17:14!!"...Silenci....i vinga la matraca In In . Sis plau això es periodisme en el partit mes important de la temporada, això era la noticia. Fent recordatori no fos que el cargolet de torn se'l oblides resar el rosari.

#22 marticc, Taragona, 08/05/2015 - 10:51

Dos cosas:

1) Perpiñán es parte de Cataluña como Valencia, Baleares, Andorra y parte de Aragón.. ¿ que no ve TV3 y sus mapas del tiempo?

2) TV 3 es de vergúenza sobretot sus TN y sus matins. Pero bueno, desde aquel vergonzante editorial conjunto de la prensa catalana pro-govern, nada me sorprende

#21 Edu, Barcelona, 06/05/2015 - 15:33

Lynn Rasic no és vicepresidenta del Museu del 9/11 en el sentit amb què "vicepresident" es fa servir a Espanya (segona del president), sinó l'anglosaxó, amb molta menys entitat. En aquest cas és un directiu. L'últim d'una llista d'onze: http://www.911memorial.org/senior-staff

#20 Carlos Gomez, Bcn, 06/05/2015 - 14:02

El model periodistic que tenim aqui es fruit del malatis cap d´un delinquent mafios que va governar aquest pais amb un despotisme cavernari i medieval mes de 20 anys,
No es casulitat que els periodistes dels mitjans publics singuin els millor pagats d´Espanya i la connivencia activa o pasiva dels p

#19 Molta menjadora, bcn, 06/05/2015 - 09:19

És molt trist que, una professió que és el 4at poder i garant del sistema democràtic, amagui les vergonyes de la classe dirigent per 4 durs i manipuli tan descaradament, com veiem per exemple a Tv3 i altres mitjans. Sense periodistes o jutges independents no és possible una democràcia amb garanties