La Punteta · 14 de Desembre de 2013. 16:02h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La independència fa por

Encara no entenc com els partits han estat un any fent bullir l'olla amb la consulta si, a l'hora de la veritat, s'espanten amb la independència. Només cal repassar les declaracions públiques d'alguns dirigents polítics d'ençà de la famosa foto del 12-D.

El líder d'Iniciativa, Joan Herrera, ho va reconèixer l'endemà en declaracions a Ràdio 4: "Iniciativa està en condicions de votar sí a la primera pregunta", però no va dir ni piu de la segona. Fins i tot va recordar que "sóc federalista". Això no ho feia durant el procés.

I Josep Antoni Duran i Lleida? Paga la pena guardar la seva darrera carta setmanal perquè és un missatge a Convergència: "Hi ha qui només té interès a saber quina serà la posició d'Unió i de CiU a l’entorn de les dues preguntes. Fins que no estigui legalment convocada la consulta no prendrem cap decisió i dependrà del que passi des d'avui fins a la seva materialització" (!). Per tant, almenys a Unió, no tenen clar el Sí Sí. Encara recordo quan, a la campanya, Duran acabava els seus mítings amb un "Visca Catalunya lliure!".

Mentre que el coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, ha reconegut també que la seva formació defensarà el a la primera pregunta, però no s'ha mullat sobre la pregunta bona. "L’únic que avui és clar és que votarem que sí a la primera de les opcions”, ha reconegut. I, per descomptat, el que faci EUiA, ho farà ICV.

Fins i tot ha ressuscitat el federalisme: "Defensarem el nostre model, que és un model federal". Encara ha gosat dir que la primera pregunta "serà un terratrèmol polític que obligarà a debatre què volem ser de forma constituent". Deu pensar que és Superman. De vegades sembla que els d'Iniciativa es van fer sobiranistes només per fer la guitza al PSC.

Però si ni ICV ni Unió ni EUiA tenen clara la independència com és que han arribat fins aquí?. Ara que no ens venguin que l'important era la consulta, no la independència. A l'hora de la veritat tots, o gairebé tots, s'han acollonit.

Per això s'han empescat dues preguntes. De debò encara hi ha gent que es pensa que una doble pregunta és una bona pregunta?. Quin serà el percentatge del sí a la independència entre el cens global? I entre el nombre de votants?. A El Periódico han fet una enquesta i ja s'han fet un embolic.

L'únic referèndum d'autodeterminació amb dues preguntes va ser el de Puerto Rico i el van perdre. I això que durant els darrers anys n'hi ha hagut a Eslovènia, a Estònia, a Ucraïna, a Eritrea i a Sudan del Sud. I a Escòcia han optat per una pregunta clara i directa. Com ha de ser. 

En un lapsus freudià digne d'estudi a Marta Rovira ja la va trair el subconscient divendres passat quan va admetre que era una "mala pregunta". Això, és clar, no s'ha atrevit a dir-ho davant del consell nacional d'Esquerra. Per mi que ERC ha acceptat la pregunta per poder entrar al Govern. Fa massa temps que estan a la intempèrie.

Confio que no fem amb la consulta el ridícul que vam fer amb l'Estatut quan Maragall ho anava celebrant amb una copa de cava -com la moció de censura aquella que va perdre, per cert- malgrat que l'abstenció va ser superior a la participació. Hi va haver, en efecte, un 74% de vots a favor, però un 51% no va sortir de casa i se'n va anar a la platja. Tant de bo m'equivoqui, però de moment anem pel mateix camí.

 


 

Més a:

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Elogis: http://www.xavierrius.cat/Elogis_xavier_rius

Insults: http://www.xavierrius.cat/insults

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticies

Publicitat
Publicitat

55 Comentaris

Publicitat
#35 Gerard del Clot, SISI, 16/12/2013 - 18:48

Sí hace miedo sobretodo a España, sólo hay que ver las caras de Aznar,Rubalcaba,Rajoy y de todos para ver que ni el pelo de una gamba oiga

#34 PATRIOTA, CAT, 16/12/2013 - 15:44

visca la República Islàmica Socialista de Catalunya (R.I.S.C.)


visca ICV, CUP, ERC, CIU

#34.1 Pep, Berga, 16/12/2013 - 18:13

com a votant de les CUP, 100% d'acord! i no t'oblidis d'esmentar els nostres grandíssims enemics, que no són en primera instància els Espanyols, sinó els Jueus!

#34.2 Pobra Catalunya, Ruina Total, 16/12/2013 - 19:21

un pais ple de rojos i musulmans, anomenat "Risc", mai millor dit

#33 llimones antonyito, citrics i amargs, 16/12/2013 - 06:18

Vaja, ara el cni es diu naranjas caja.
Quina imaginacio....

#32 lepero, barcelona, 16/12/2013 - 00:03

La primera condición que un tío con algo de sentido común debería exigir para votar por la independencia es que en el nuevo Estado estuvieran vetados todos los políticos actuales. Para que sigan los mismos del estatut1 y de este estatut2, ya estamos bien como estamos.

#31 Jordi, Bcn, 15/12/2013 - 22:31

Carai Rius, que es la GENT, EL POBLE qui vota. No els partits. Sembla que encara no s'ha entés lo de la Via Catalana.