La Punteta · 3 d'Octubre de 2013. 16:31h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La independència no pot tapar-ho tot

Una putada, però Albert Rivera tenia raó quan -al darrer debat de política general- va dir que portem "una dècada perduda". Encara va fer curt el líder de Ciutadans perquè si sumem la darrera legislatura de Pujol -aquella que va pactar in extremis amb el PP-, les dues del tripartit i les de Mas surten gairebé una quinzena d'anys.

Perquè mentre el president feia el seu discurs -fins i tot a ERC el van trobar un pèl triomfalista- Panrico anunciava l'acomiadament de 1.900 treballadors, Indo demanava la liquidació de la societat i Cacaolat tancava la seva factoria a Saragossa. Potser podríem afegir-hi -la notícia és d'aquest dimecres-, que Sati -la històrica tèxtil de la Garriga- acomiadarà els seus 255 treballadors.

Els nostres besavis van fer la revolució industrial amb una sabata i una espardenya. Sense recursos naturals ni fonts d'energia. I en un segle farcit de conflictes bèl·lics: la Guerra del Francès, la invasió dels 100.000 fills de Sant Lluís i les tres guerres carlines. M'estalvio pronunciamientos, revoltes i bullangues perquè no acabaríem mai.

En canvi, nosaltres estem perdent el tren de la tercera revolució industrial: la tecnològica. Només cal recordar que Google va ser fundada el 1998 i que sembla que ha passat ja una eternitat. Com ha canviat el món des llavors: no hi havia Iphones ni Facebook, ni Twitter. No n'hi ha prou amb el Mobile World Congress.

És com l'anglès. Mas va tornar a parlar de "l'insuficient coneixement de l’anglès i de llengües estrangeres", però des que em dedico al periodisme sento parlar de la Catalunya trilingüe. Sobretot en campanyes electorals i debats de política general. Segur que, entre l'agressivitat de Bauzà i la paràlisi de Rigau, podríem trobar una via per posar-nos a l'alçada dels països nòrdics en un parell de dècades.

El problema, en el fons, és que Mas no es va atrevir a prendre les decisions que havia de prendre el 2010: quan tenia 62 diputats, l'oposició descol·locada i la premsa -fins i tot la més crítica-, enlluernada. Si has de fer tres plans de retallades en dos anys en comptes de fer-ne un de sol els primers quinze dies és que alguna cosa has fet també malament.

El president va badar i ningú a CiU no es va atrevir llavors a dir-li res. Ni Duran. Sempre ens quedarà el dubte de saber si Mas es va fer sobiranista per tapar la seva pròpia incapacitat. Espero que el sobiranisme no sigui una fugida endavant perquè ni la independència serà el paradís ni tot seran flors i violes.

Ho he dit més d'un cop: jo estic a favor de la consulta i votaria que sí, però ja no som el motor econòmic d'Espanya. Ni podem culpar Madrid de totes les desgràcies. Tampoc podem supeditar-ho tot a la independència. Entre d'altres raons perquè el més difícil, si arriba, començarà l'endemà. I, en matèria econòmica, fa anys que estem perdent pistonada.

 

Més informació a:

 

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Elogis: http://www.xavierrius.cat/Elogis_xavier_rius

Insults: http://www.xavierrius.cat/insults

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticiesPublicitat
Publicitat

16 Comentaris

Publicitat
#15 Josep, Badalona, 05/10/2013 - 11:08

Xavier,
També has de considerar que des de l'altre costat s'ha anat alimentant el discurs nacionalista espanyol per tapar les seves crisis: retallada de l'estatut, imposicio de banderes espanyoles a tots els ajuntaments, LAPAO, retirada emissions TV3 al País Valencià, Gibraltar, etc.

#14 Ciudadano Sinmitos, Barcelona, 05/10/2013 - 00:40

Cada vez se oirá con más frecuencia lo de Albert Rivera tenia raó; y no solo en Catalunya, sino en toda España. Rivera dice lo que piensan los ciudadanos sensatos, els ciutadans de seny.
El CIUDADANISMO sensato nos hará avanzar progresando y dejando atrás la corrupción y los mitos identitarios.

#14.1 Marc, bcn, 05/10/2013 - 19:19

Veus? En canvi Espanya està lliure de qualsevol corupció i mite identitari, no nacionalista i pura ella com l'aigua caiguda del cel. Ai senyor, el que s'ha de sentir...

#13 Manel, bcn, 04/10/2013 - 20:48

Tens raó en tot el que dius, Rius, però per sobre de tot, ho aconseguim la independència molt aviat o aquest país s'enfonsa.

#12 angelito, barcelona, 04/10/2013 - 19:47

Això d'una sabata i una espardenya no és exacte. Bona part de la revolució industrial, i pràcticament tot el Modernisme (la rendible guardiola turística que ha heretat Barcelona per sempre més), van estar finançats pels indians amb diners provinents de les colònies espanyoles. Espanya ens roba.

#11 Kaltzas, vic, 04/10/2013 - 11:02

Si lo cuentas dilo todo: El proteccionismo exagerado del estado español hacia Catalunya fue una de las claves de su despegue. Se te ha olvidado mencionarlo.