La Punteta · 8 de Juliol de 2015. 19:32h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La llista de la senyoreta Pepis

Mas, amb un diputat de CiU, al Parlament

D’entrada, siguem honestos: tot l’embolic de les llistes ve perquè Mas no vol anar amb les sigles de CiU atès que estan cremades. Convergència deu ser l’únc partit d’Europa occidental el president fundador del qual i el secretari general -pare i fill, d’altra banda- van haver dimitir amb una diferència de deu dies aquell fatídic mes de juliol de l’any passat.

A més d’això té quinze seus embargades i -amb tota la presumpció d’innocència que calgui- una diputada al Congrés que abans de prendre possessió ha estat detinguda tres dies per la Guàrdia Civil a causa del cas Innova. Això no ho arregles ni amb canvi de noms ni refundacions ni benvingudes al futur encara que Josep Rull es pensi que sí.

Pel que fa a l’obra de govern, el balanç que podem fer és “trist i dolorós”. No ho dic jo, que també, sinó un patriota com el diputat de la CUP Quim Arrufat dimarts en el debat sobre la darrera remodelació de Govern.

Per exemple: tanquin els ulls i facin un esforç mental. Pensin en un projecte de govern més enllà del procés i les famoses estructures d’estat. BCN World no serveix perquè es va muntar a corre-cuita per la marxa d’Eurovegas a Madrid i, a hores d’ara, penja d’un fil. A mi no me’n surt cap llevat el qui dia passa, any empeny. En pla tripartit.

El problema és que, ara, a Mas, això de les llistes se li ha desmadrat. Què farem? una llista del president? amb el president? sense el president? amb polítics? sense polítics? de la societat civil?. Tant per tant fotem directament una llista militar i hi posem Miquel Sellarès de número ú, que almenys d’això en sap un niu.

A qui hi fotarem si no?. A la senyoreta Pepis? A la Núria Feliu? La veritat és que la cantant de Sants deu tenir tots els números perquè és convergent, està contra can Vies -com jo d’altra banda- i un dia se’n va enfotre del president d’un grup parlamentari -en aquest cas Joan Herrera- en antena i en directe sense que la Sílvia Coppulo ho tallés. Però posats a remenar noms potser que hi posem també els Estopa, almenys tindrem el vot garantit de Cornellà.

O el president del CATN, Carles Viver Pi-Sunyer, ara que s’ha quedat sense feina per culpa del Constitucional. Jo, ja em perdonaran, me’n refio poc dels conversos. Al capdavall té la Gran Creu de l'Orde d'Isabel la Catòlica (2004) i l'Ordre al Mèrit Constitucional (2005). A més, abans de la conversió tenia fama de sociata perquè Maragall el va posar al capdavant de l’Institut d’Estudis Autonòmic (2004) de cara a la reforma de l’Estatut. Així va acabar la cosa.

Després de la sentència del 2010 va fer un article memorable a El País que semblava aquell signat a duo entre Felipe González i Carme Chacón. Entre d’altres subtileses deia, sobre la immersió, que “la sentencia deja intacta la regulación del catalán en el ámbito de la enseñanza y su carácter de lengua vehicular preferente, aunque no única”. Si es descuida.

A mi, amb franquesa, fer una llista sense polítics em sembla un disbarat de l’alçada d’un campanar: és la millor manera que tenim per desprestigiar definitivament la política. Com si no ho estigués ja prou desprestigiada. Diga-li a qualsevol alcalde d’un municipi de 900 habitants posem per cas que ara farem eleccions sense polítics. D’aquests que, al matí, treballa a l’hort o al negoci familiar i, a la tarda, esgarrapa hores per exercir el càrrec.

És un error monumental del procés -un altra vull dir, ja no ve d’aquí- plantejar en la que pot ser legislatura més important de Catalunya en els últims 300 anys una candidatura amb gent sense experiència política. Els polítics qué són? Gent d’un altra planeta? Marcians? Aliens? Encara pitjor: atracadors? pederastes? O també gent de carn i ossos que tenen vocació publica?.

Qui anirà a Madrid a negociar -en el cas que quedi res per negociar perquè al pas que anem- amb la famosa Brigada Aranzadi, que deia Enric Juliana. Els que debò tallen el bacallà a l’Administració: advocats de l’estat, inspectors d’hisenda, tècnics comercials. Lluís Llach? Mònica Terribas? Pep Guardiola?. Ens donaran gat per llebre en un tres i no res.

Sense oblidar l’altre embolic: el de les eleccions anticipades. Mas, que en porta dues, proposava unes altres al cap d'aquell període transitori de 18 mesos en la seva conferència del 25 de novembre. A Esquerra ara diuen que les properes han de ser al cap de sis mesos. I els de la CUP ho han escurçat encara més: unes “eleccions constituents” després de les del 27-S.

Només els països políticament inestables -com Grècia- avancen eleccions. Però em sembla que no se n’ha vist mai cap país que vulgui celebrar fins a quatre convocatòries electorals en cinc anys. Deu ser per marcar paquet. Sense comptar la consulta del 9N, les europees del juny de l'any passat, les municipals de maig i les generals, previsiblement, de novembre. La gent n’acabarà fins al capdamunt.

Mas, en la conferència de Molins de Rei que ho va acabar d’embolicar tot, va tornar a dir que en cas d’independència seríem “com Àustria o Dinamarca”. Començo a tenir seriosos dubtes sobre aquesta afirmació del president vist l’espectacle dels darrers dies. De moment, sembla que ens va més la marxa estil Sudan del Sud. El procés, al final, acabarà també amb l'autoestima dels catalans.

 

Segueix-me a twitter

Web personal

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

30 Comentaris

Publicitat
#27 Oriol2, BCN, 11/07/2015 - 01:18

Com acabarem? Si ja es veu a venir: PSC, Cs, Podemos, PP i potser UDC arribaran a alguna mena de pacte i es farà un govern de dreta amb el suport passiu de l'esquerra unionista, o d'esquerra amb el suport passiu de la dreta unionista, i la vida seguirà (igual de malament).

#25 Carlos Gomez, Bcn, 10/07/2015 - 18:21

Heus aquí la Blancaneus,
en Pulgarcito, els tres Porquets,
el gos Snoopy i el seu secretari Emili
i en Simbad,
l'Ali Babà i en Gulliver.

Ni en Boadella hagues pogut escriure mai un guio aixi i encara falten 3 mesos.
Es superb.

#25.1 Astucio ElMásMejor, Camelot, 10/07/2015 - 20:52

Es la lista de los listos. Por eso todo el mundo quiere estar en ella.

Semo lo mehore! (the best!)

#25.2 Oriol2, BCN, 11/07/2015 - 01:15

Ei, que ja som al 11 de juliol! Ja només falten dos mesos i mig! (Per sort, perquè tinc ganes que s'acabi aquest calvari.)

#24 Xavi, BCN, 10/07/2015 - 15:58

Si no fós perquè s'ha utilitzat per tapar les seves incompetències, no governar i robar-nos amb les mans obertes; la veritat es que "el procés" seria distret, entretingut i prou divertit.

#23 BEJOTA, BCN, 10/07/2015 - 12:42

E. MUNICIPALS.
CATALANS: 7.571.127
CENS: 5.376.160
VOTANTS: 3.049.806

Separatistes: 1.398.099

Separatistes: 18'46%

#22 Gemma Alkorta, Matadepera, 09/07/2015 - 22:07

Venden humo y hay gente que compra humo. La torta tiene números de ser espectacular.