La Punteta · 1 de Gener de 2015. 19:15h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La llista de Mas

Saben per què Mas insisteix tant en la llista conjunta amb Esquerra? Perquè amb les sigles de CiU no va enlloc. Potser cal recordar que el juliol del 2014 va ser el mes horribilis de la federació: el 25 confessava, Jordi Pujol. Just deus dies abans havia plegat el seu fill, l'Oriol, de secretari general del partit. Havia estat escollit solemnement al XVI congrés celebrat a Reus el 23 i 25 de març del 2012.

La prova és que, a internet, han canviat de domini i tot: Convergència ja no és convergencia.cat, sinó convergents.cat. També han substituït la rialla de CiU per un Convergents sí! que sembla fet exprés per treure pit ara que van mal dades. No m'estranya, en plena campanya electoral pot saltar una altra sopresa.

Sí, la conferència del president el passat 25 de novembre va sortir rodona, però han passat més de trenta dies i no s'ha mogut res. A més, hi havia tres punts febles: el primer quan diu que no es tornaria a presentar després dels famosos 18 mesos.

No m'estranya perquè si es presenta com a candidat de CiU en solitari i queda per darrera d’Oriol Junqueras -com fins ara auguren totes les enquestes- la seva carrera política està acabada. Com la de José Montilla el 2010: va haver de dimitir, anar-se’n a casa i deixar el partit en plena crisi.

A Convergència li pot passar com el PSC. I sense un candidat clar a la successió pot ser un ball de bastons. Des de llavors els socialistes no han parat de baixar des d’aleshores encara que sospito que ja han tocat fons. Però van passar del poder a la misèria en un tres i no res. Abans de la desfeta havien arribat a tenir la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, les quatre diputacions -amb ERC-, dos ministeris i vint-i-cinc diputats a Madrid.

El segon quan diu allò que “puc ser el primer, o puc ser l’últim” perquè a veure qui és el valent que li demana que vagi últim. De fet, el propi president -malgrat l’estira-i-arronsa amb Esquerra- no ha tornat a fer l’oferiment per si de cas algú li agafa la paraula. Mentre que la portaveu del partit, Mercè Conesa, es va afanyar a aclarir uns dies després que que “ningú no entendria que la llista no l'encapçalés el president Mas".

Finalment, el tercer: si fas unes eleccions plebiscitàries tampoc cal jutjar l’obra de govern. Què ha fet el Govern a part del procés? Tanquin els ulls a veure que se’ls hi ocorre. A mi només em vénen dues coses al cap: Barcelona World, que penja d’un fil, i la Grossa de Nadal, que ha venut el 50% dels números. Tot un èxit.

Ni Mas ni el Govern -perquè els consellers també en són responsables: un dia haurem de passar comptes- no han volgut enfrontar-se als grans reptes de país. Les rodes de premsa del conseller Homs han girat quasi exclusivament sobre el procés. Ens van vendre que eren el Govern dels Millors. Tant criticar la gestoria Montilla i també s’han convertit en un qui dia passa any empeny.

En realitat, amb independència o sense, la situació financera de la Generalitat que deixarà Mas al seu successor -sigui ell mateix, Oriol Junqueras o l'Ada Colau- fa posar els pèls de punta: un deute de més de 60.000 milions que, tard o d’hora, haurem de pagar entre tots. Mas hagués pogut ser un Roosevelt, però va triar Lluís Companys de model.

En el fons han fet servir el monotema -l’expressió és d'un home tan moderat com Josep Cuní- per tapar les retallades i la seva pròpia incompetència com a governants. Sempre és més fàcil culpar Madrid. El conseller Santi Vila ho va reconèixer en una conferència el passat dia 10: “si aquest país no hagués fet un relat en clau nacionalista com hauria resistit uns ajustos de més de 6.000 milions d'euros?”. Amb això està tot dit.

Per això el procés sobiranista, com ja va passar amb l'Estatut, acabarà afectant a la pròpia autoestima dels catalans. Mas està cremant el procés. No es pot tenir el país en constant estat de tensió perquè la gent s’acaba cansant, que és el que ja està passant. Fins i tot ho ha detectat el CEO: els partidaris de l'Estat propi hem baixat deu punts en dos mesos i ara perdríem el referèndum.

Quan la nit del 9N va sortir acompanyat amb la vicepresident Ortega i va dir allò de què era calia la “consulta definitiva” ja vaig intuir que la cosa anava per llarg. Si amb el procés participatiu hem estat dos anys ballant-la, quantes legislatures caldrà per a la “consulta definitiva”?. Quan de temps més podem estar fent bullir l'olla?. La política es mesura per resultats assolits.

Al final, el president haurà de convocar eleccions no perquè vulgui, sinó perquè no tindrà mes remei. Però fins i tot això és culpa seva: el primer en parlar d’eleccions anticipades ha estat ell. I un país, per funcionar, no pot estar en permanent campanya electoral.

Tant se val, amb llista conjunta o no, difícilment arribarà a la majoria absoluta. Serà la segona patacada electoral de Mas en menys de dos anys. Fins i tot en el cas hipotètic que guanyés. Llavors deixarà un país ingovernable. A la darrera enquesta de La Vanguardia el líder més ben valorat era David Fernández. A aquest pas el veig de conseller d'Interior. O, encara millor, de conseller en cap.

Ens costarà molt refer-nos d’aquesta derrota.

 

 

Segueix-me a twitter

Qui sóc

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#17 BEJOTA, bcn, 06/01/2015 - 12:57

Espanya ens pren mes de 16.000 milions cada any, el 40% dels nostres impostos.

Emancipació nacional és progrés econòmic i benestar social.

#17.1 bejota troll y koprotroll pesados con sus mentiras, andorra, 07/01/2015 - 20:00

inventate otra para levantar odio, gran palanca, todo lo q dices, ademas de mentira, es incitacion al odio, mas o menos lo mismo q cuando un homosexual es insultado por ser lo q es. Bejota-troll, eres aun mas miserable q koprotroll

#16 Papaluna, Barcelona, 05/01/2015 - 18:35

"I un país, per funcionar, no pot estar en permanent campanya electoral": Amb aquesta sentència sola ja mereixes ten points.

Astut Mas ens està portant a l'escorxador, malbaratant les energies del país i aixafant les ilusions de la gent i enfrontant-les entre sí.

Ja ni ha prou d'aquest color!

#15 Carlos Gomez, Bcn, 04/01/2015 - 19:03

En Japon, los samurais se inmolaban para evitar el deshonor.
Aqui trapichean con astucia.

#14 Carlos Gomez, Bcn, 04/01/2015 - 18:59

I sobre tot, President, sobre tot amb molta astucia. Que no falti la astucia.
Ara es l´hora dels astuts, President.
La llista dels astuts, President.
Amb molta astucia arribar a Itaca sera bufar i fer ampolles.
Sobre tot, molta astucia, President.
Que no falti la astucia, President.

#13 los trolls no molan y enoticies los permite, andorra, 04/01/2015 - 15:41

existen varios metodos para evitar la molestia de los trolls, pero vds. no solo no hacen nada, sino q colaboran con ellos y les jalean. Por no decir q los censores tienen pinta de ser trols en su tiempo libre o q llaman a sus amigos para trolear.