La Punteta · 24 de Setembre de 2015. 13:41h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La llista de Mas

Ja em perdonaran els candidats de Junts pel Sí i, sobretot, els votants que legítimament votaran aquesta candidatura diumenge vinent. Però a les acaballes de la campanya electoral em segueix semblant una operació de màrqueting polític. Brillant, però màrqueting al cap i a la fi.

De fet, tothom sap que Mas va pressionar per fer una llista conjunta perquè si no ajornava les eleccions. En el fons és el que va dir Daniel Fernández en una entrevista a la Directa el passat dia 10: "Fins on sé va dir: O anem junts, esquema Junts Pel Sí, o no hi ha eleccions".

Antonio Baños, que no crec que faci abraçades aquesta legislatura, va ser més gràfic quan va dir directament que Mas va fer “xantatge” a l’ANC i Òmnium: o hi havia acord o no hi havia eleccions.

Tot lliga perquè en l’entrevista amb Josep Cuní el passat 8 de juliol el president de la Generalitat ja va recordar que qui tenia competència exclusiva per convocar-les era ell. I que les coses s’havien de fer “per guanyar”, no només “per canviar un govern” que, tot sigui dit, és un peculiar concepte de la democràcia.

Davant la pressió -sobretot de TV3-, Junqueras va acabar cedint a canvi de col·locar Raül Romeva de cap de llista -almenys va marcar un gol, com el Barça a Vigo- i fer una candidatura conjunta amb l’ANC i Òmnium, la qual cosa dilueix també la responsabilitat d’Esquerra. Si hi ha patacada, la culpa quedarà més repartida.

Ja he explicat en alguna ocasió que al llibre Revoltats, publicat per Sant Jordi, el líder d’ERC arribava a comparar una llista amb CDC amb una fusió entre Ràdio Teletaxi i Catalunya Ràdio. Tot plegat dos mesos abans que canviés d’opinió. Sens dubte, un home de sòlides conviccions.
 
Per això, des d’un punt de vista electoral, és una jugada magistral per a Convergència encara que Mas vagi quart. O precisament perquè va quart. En primer lloc perquè camufles les sigles d’un partit cremades pel cas Pujol i quinze seus embargades. Només cal recordar que, fins fa uns mesos, CDC quedava segona a totes les enquestes i queia dels 50 diputats a la trentena.

I, en segon lloc, perquè tota la campanya ha girat al voltant d’independència sí o independència no. Però llavors ens estalviem de valorar l’obra de govern -escassa en els últims dos anys- que és una cosa que també s’hauria de fer en una convocatòria electoral.

Quan a un cap de llista per alguna de les circumscripcions -Lluís Llach, Germà Bel o al mateix Raül Romeva- li han preguntat sobre la qüestió ha arribat a dir que ell no estava allà per parlar d’això. Però llavors de què serveixen unes eleccions?.

El problema és que el màrqueting no ho és tot com saben els experts. Si no tens un bon producte pots convèncer els clients d’entrada, però a la llarga et passarà factura. Cal veure ara si els electors, el proper diumenge, creuen també que tot és màrqueting o que se'n poden refiar d'Artur Mas.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#12 rodriguez, les escories, 26/09/2015 - 20:09

Sempre aprofitant l' ocasió per fotre la punyalada trapera al projecte
M' imagino que et deuen paga força bé. I cal fer bullir l' olla.

#11 Pere, Lleida, 26/09/2015 - 19:47

Sr. Rius, podeu contrastar la següent informació que m'ha confirmat el director d'una sucursal:

Les sucursals d'importants entitats bancàries lleidatanes han rebur aquests darrers dies nombroses petitcions de trasllat de diners a entitats de Fraga, Binéfar, Monzón i Barbastre.

Gràcies!

#10 L'AMAGATALL, Barcelona, 26/09/2015 - 17:13

Una llista conjunta serveix per moltes coses i tambe serveix com AMAGATALL, per fer veure que NO hi soc, pero si que hi es, no es massa democratic ni normal que qui ha ences aquest sidrall, no es pugui presentar amb el seu partit, ni com cap de llista.

Quin motiu hi ha?

#9 Alfredo, BCN, 26/09/2015 - 17:10

Sr.Rius: Le felicito porque opino que escribe usted muy bien. La lectura de sus artículos siempre me resulta muy amena. Me permito hacerle notar, no obstante, que tras los símbolos de exclamación e interrogación no se escribe un punto, creo que en catalán tampoco. Le felicito tb por e-noticies.

#8 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 26/09/2015 - 08:48

Encara no has entès de qué van aquestes eleccions, Rius? No van de valorar l'obra de govern per a escollir un president. Van de saber quants ciutadans volen la inependència de Catalunya. Els que es queixen que sigui així són els que han impedit o dificultat que hi hagués un referèndum.

#8.1 jordi, ,, 26/09/2015 - 11:08

Ya hemos visto de qué van estas autonómicas: Votar independencia con la condición de que si hay riesgo de salir de Europa o del euro o de perder poder adquisitivo, seguir siendo españoles.
Es como una segunda diada: festiva, infantil, juegos florales, HUMO...

#8.2 pepe, andorra, 26/09/2015 - 11:38

esto va de usar a los separatas para conseguir una reforma constitucional que blinde a las autonomias y pase la soberania de España del parlamento nacional a los parlamentillos autonomicos. Y si hay indepe y la dirigen los de la lista unica, q Dios nos pille confesados, pq son de lo peor q hay.