La Punteta · 15 d'Octubre de 2014. 20:28h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La llista única és una enredada

Dimarts, després de la roda de premsa de Mas a Palau sobre la #consulta Nescafe, em vaig trobar Oriol Junqueras al bar del Parlament i li vaig dir:

- Que no us duguin a l’hort.
- A l’hort? -em va preguntar-.
- Amb la llista única.

La llista única, en efecte, és una enredada. Encara que Mas digués, en pla solemne, que l’alternativa a la consulta eren unes eleccions anticipades "on alguns partits decideixin fer candidatura i programa conjunt”.

De fet, després del clàssic “estic a disposició dels partits, va arribar a dir: "que els partits parlin entre ells i em proposin a mi”. Ho juro: jo hi era.

També va afirmar, en una indirecta a Esquerra, que “en la llista única no han de ser-hi tots”. Tot i que això, amb franquesa, crec que se li va escapar per Unió perquè és evident que al carrer de Nàpols no estan ni per la DUI ni per anar amb ERC.

M’estalviaré de recordar com van reaccionar la CUP via twitter o ICV-EUiA mitja hora després. El més dur va ser Joan Josep Nuet que es va atrevir a expressar en veu alta el que molts pensen, em sembla que fins i tot a Convergència: “veiem el president més acabat que mai”.

Llàstima perquè un míting conjunt de Duran amb David Fernàndez hagués estat una bomba mediàtica. A més, haguessin pogut visitar algun mercat o tocar la bateria plegats. En pla tàndem. Tot i que no sé si el diputat de la CUP es dedica a això de la música.

Però CiU només pretén dissimular, amb la llista única, la propera i previsible derrota electoral. A veure si amaguen les sigles eviten la desfeta. Ja pateixo pels alcaldes -alguns dels quals estan al Parlament: Carles Puigdemont, Carles Pellicer, Albert Batet, Albert Batalla, etc- perquè els passarà com amb els alcaldes socialistes quan Montilla va endarrerir al màxim les eleccions i va haver-hi una escabetxada general.

Fins i tot l’eventual decisió de Mas de sacrificar-se pel país i cedir el seu lloc a Josep Rull en una eventual llista conjunta, un run-run que corre fa temps, és una enredada. Mas, si perd només per un vot davant Junqueras, se n’haurà d’anar a casa. Exactament com Montilla el 2010. Per tant, més val anar-se’n abans que després de la derrota. Almenys així et queden els llibres d’història.

Però sobretot és una enredada per al propi electorat perquè és una manera també de camuflar la manca d’obra de govern. El mateix dimarts, el primer cop que el conseller Homs no parlava de la consulta en dos anys, la roda de premsa va durar amb prou feines mitja hora. No hi havia teca i un dels principals acords -a part de polir-se tres edificis més- era un decret sobre la captura en viu i tinença d'ocells fringíl·lids. Confesso que no tinc ni puta idea d’ornitologia.

Per això, el que no entenc és que a Convergència -començant pel propi Mas- encara somiïn amb una llista conjunta amb Esquerra. En política pot passar de tot: al capdavall en 24 hores hem passat d’una “consulta amb les màximes garanties” a un “procés participatiu” sota "marcs legals preexistents".  Però costa de creure que si no es van posar d’acord a les europees s’hi posin ara.

A més, quan totes les enquestes et donen com a guanyador, per què has de pactar amb el perdedor?. Encara més: per què has de pactar amb el partit del cas Pujol?. En plena campanya electoral et pots trobar amb un altre mort a l’armari.

A Mas, en el cas que sigui el cap de llista, no el votaran doncs ni les iaies que durant trenta anys han votat Convergència i Unió. No sé quan seran les eleccions -a passadissos tothom parla ja de febrer o març-, però el que sí que sé és que estem ja en precampanya.

Per això el president s’ha tret de la màniga la consulta B. Només cal llegir la nota de premsa oficial que va difondre Presidència -deu ser cosa de Joan Maria Piqué-: "El 9-N hi haurà locals oberts, urnes i paperetes, tal com em vaig comprometre”. Les negretes són meves. Però no cola, president.

Junqueras -no explicaré tota la conversa- tenia raó en una cosa: tota la colla mediàtica de Convergència s'abocarà ara amb Esquerra per arribar a una llista conjunta pel bé del país. Com quan van pressionar de valent perquè entrés al Govern.

Jo no sóc un periodista de confiança ni d'uns ni dels altres, però vaig ser dels pocs que vaig defensar aleshores que -després que Mas s'hagués passat tota la campanya demanant una "majoria excepcional"-, ERC tenia tot el dret del món de quedar-se fora. Modestament, espero que ara també l'encerti.

 

Segueix-me a twitter

Qui sóc

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

30 Comentaris

Publicitat
#18 ambaixadorCAT, UK, 20/10/2014 - 14:28

Rius no siguis aixafaguitarres... ERC ha d'aprofitar que té bones cartes per portar a CiU (o CDC) al seu territori, i agilitzar aquest procés. Ens cal un consens molt ampli. No es tracta de "pactar amb el perdedor" sino de sumar el màxim, i que el que té més força (ERC) posi les condicions.

#17 Eloi, barcelona, 18/10/2014 - 22:30

D'acord, Res de llista única. Que cada partit digui què es veu en cor de fer, que ho expliqui bé i ja triarem nosaltres. VOLEM VOTAR I TRIAR. No volem pas que ens ho cuinin abans: entre altres coses perquè no acabaran mai i la tria del cap de llista no agradarà a molts. Això està cantat.

#16 BEJOTA, BCN, 18/10/2014 - 13:11

ELECCIONS EUROPEES. Els 1.401.421 vots que van aconseguir ERC, CiU i ICV en són pocs en relació amb els 5.317.789 catalans cridats a les urnes. Tot just un 26% del cos electoral. "De cara a Europa, això no és força suficient", apunta. "Encara han d'aparèixer un milió de vots independentistes més",

#16.1 BEJOTA, BCN, 18/10/2014 - 13:12

N.B. NO PERDEU EL TEMPS PERQUE NIO HI RES A GUANYAR-HI I MOLT A PERDRE. ON ÉS EL NEGOCI ?

#15 Lalaia2012, BCN, 17/10/2014 - 12:31

2 coses:
1.- A mi m'agrada com en Mas porta el procés. El 9N descol·loca Madrid. I això ja és bò.
2.- L'article enfoca els interessos partidistes. No parla dels avantatges de la unitat.
Sentint parlar ahir Aznar, González i Guerra es veu que els espanyols, la unitat sí que la tenen clara.

#14 unborreguuu, de poble, 16/10/2014 - 23:07

la trajectòria politica del senyor Mas( i no solament com a cap de govern sinó també en l'opsició) es pot resumir en una frase: '' enreda enreda que algo queda'''......