La Punteta · 11 de Setembre de 2014. 22:00h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La manifestació del català emprenyat

Pancarta contra Montilla a la manifestació del 2007

La V ha estat un èxit tan “aclaparador” -en paraules de Carme Forcadell- que jo ja patia que Mas no avancés les eleccions com va fer el 2012. Però el més difícil ve ara perquè s’ha transmès més que mai la idea que la consulta -fins i tot la independència- és a tocar.

A mi m'han quedat gravades les paraules de Quim Masferrer: “som aquí per dir que votarem”. Les de Màrius Serra: "anirem a votar i votarem". O les de la mateixa presidenta de l'Assemblea, que de vegades sembla la presidenta de Catalunya: “president, posi les urnes”. Si el 9 de novembre no podem votar, aquest país farà un pet com una gla.

Tanmateix, malgrat l'èxit, a la Moncloa difícilment faran res. Rajoy esperarà que la cosa es refredi i que, a les properes eleccions, Artur Mas sigui ja història. Encara que l'alternativa es digui Oriol Junqueras. Com Ibarretxe. Qui se'n recorda ara del lehendakari, màrtir del seu propi pla?.

El mateix president de la Generalitat es deu veure amb l’aigua al coll perquè, en les últimes 24 hores, ha apel·lat almenys en tres ocasions a que Madrid autoritzi la consulta: al missatge institucional, a les declaracions del Born d’aquest matí i més tard en la compareixença davant les càmeres de TV3. Per cert, pensava que això de la pantalla de plasma ho feia només Mariano Rajoy.

Si no es vota Mas es veurà abocat, tard o d’hora, a convocar eleccions. Per decisió pròpia o d'Esquerra. El mateix conseller Homs es vantava fa mesos que es votaria d’una manera o altra. Però ara ja fa temps que ningú, a Palau, no parla de les famoses eleccions plebiscitàries. Encara menys després del cas Pujol que pot enfonsar, encara més, les expectatives electorals de CiU.

Per això, ara caldrà veure com queda el mapa polític català -i l’espanyol amb un Podemos a l’alça- després de les properes eleccions. Personalment, jo sempre recordo de la manifestació contra Renfe de l’1 de desembre del 2007 perquè va ser la primera del català emprenyat. Fins i tot hi van anar tres expresidents. Un de la Generalitat, Jordi Pujol. I dos del Parlament, Joan Rigol i el desaparegut Heribert Barrera. El lema fou “Som una nació i diem prou”. D’això fa set anys.

Hi havia tothom. Sense anar més lluny, a la Via Laietana, davant de Jefatura, em vaig trobar una ex de Terrassa. Anava amb el marit i, com que ja blanquejava, vaig estar a punt de fer-li una broma àcida marca de la casa: “per casar-te amb això potser t'haguessis pogut esperar una mica”. En pla revenja per tot el que em va fer patir.

Pura enveja atesa la meva manca de pèl. De fet, hi havia una riuada de gent que avançava tan ràpidament que amb prou feines vam intercanviar unes paraules de compromís. Pensava que, amb els anys, potser me la trobaria a Twitter o a Facebook, però no em deu haver perdonat. Ara deu ser una mama venerable. Amb aquestes coses, sempre s’ha mirar endavant.

Doncs bé: en aquella manifestació el PSC no hi era. A Montilla, que ja era president, el van tractar de “botifler”. Però a les eleccions generals celebrades quatre mesos després, el març del 2008, els socialistes van aconseguir 25 diputats amb Carme Chacón de cap de llista a Barcelona i Rodríguez Zapatero a Madrid. Rècord absolut.

És una putada, però en democràcia la força es mesura en vots. Ni tan sols en manifestacions multitudinàries. I jo sóc molt dolent fent travesses, però a hores d'ara l'únic convicció que tinc és que, a la pròxima legislatura, pugen Ciutadans i la CUP. Segurament també Esquerra. I cal esperar a la incògnita dels Podemos, Guanyem o Procés constituent. Però si CiU i Esquerra queden, si fa no fa com ara, la manifestació d'avui no haurà servit de res.

 

Twitter

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

60 Comentaris

Publicitat
#34 Alfons Maristany, BCN, 15/09/2014 - 10:12

Desde 1978 hasta hoy en Catalunya se ha votado en 42 ocasiones.
La decisión de votar en elecciones autonomicas depende del President. Si se quiere votar que convoque elecciones pero que no se salte el imperio de la ley

#33 Xipolleig, Barcelona, 14/09/2014 - 14:19

El estelats som lladragots per conviccio democratica!

#33.1 pepe, andorra jerusalem capital de israel, 14/09/2014 - 19:47

pst, pst, Chipoguapo, el jefe de Sala me recuerda q te diga q todo lo q robes es para el PPartido, PPciu para los amigos netanyahus.

#31 Kropotkin, Vic, 14/09/2014 - 12:15

Aunque todas las elecciones siempre nos recuerdan a los españolistas q somos minoria en Cataluña, nosotros somos felices imaginandonos que tenemos el apoyo de la mayoria sileciosa...la cual nos apoya...silenciosamente...jua, jua...mejor hundidos

#30 Xipolleig, Barcelona, 14/09/2014 - 10:10

L'ANC, ERC, Omnium i CiU ens roban!

#30.1 LoL, bcn, 14/09/2014 - 12:15

El Cañas també.

#30.2 Xipolleig, Barcelona, 14/09/2014 - 12:27

el Netanyahu bombardeja població civil!

#29 Ericus, Bcn, 14/09/2014 - 09:56

Je, je, lo de la ex tiene su punto. Valeee, es una técnica de redacción, pero a todos nos pasan de vez en cuando estas cosas y se crean situaciones de película. En medio de la gravedad de las cosas algo para desengrasar.