La Punteta · 27 de Febrer de 2018. 12:43h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La menjadora de TV3

Puigdemont i Mas parlant amb el periodista Antoni Bassas el dia del ple de la independència

 

Antoni Bassas, al seu Premi Pla, recorda aquell míting de Pujol del 20 de gener del 2002 quan va dir: “Diuen: ara vindran amb el tites, tites. Qui s’han cregut que som nosaltres? Nosaltres no estem en política per la menjadora! A nosaltes ens interessa Catalunya”.

Com que era el míting de llançament d’Artur Mas com a candidat, llavors a punt de fer 46 anys, Jordi Pujol el va eclipsar completament. L’endemà es va endur tots els titulars. David Madí no se’n sabia avenir.

Perquè ja se sap que ells no estan en política per la menjadora, sinó pel servei al país. Ara ho estem veient en la pugna pels mitjans de comunicació de la Generalitat. No ho fan per ells, ho fan per Catalunya.

En efecte, s’estan barallant pel control dels mitjans públics. Potser més aviat hauríem de dir per l’aparell de propaganda. Sense el suport de TV3 i Catalunya Ràdio al procés no haguéssim arribat fins a on hem arribat. És a dir, al desastre absolut vistos els resultats.

No és només TV3 i els serveis informatius: són també les tertúlies, les productores, els programes estrella o els d’humor. Els periodistes de confiança, en definitiva.

És curiós com el futur professional d’aquests que van pel món donant lliçons d’independència -i d’independentisme- depenen ara de la lluita fratricida dels seus respectius partits. És la menjadora.

Encara recordo que Oriol Junqueras, en un llibre que li va fer a mida Saül Gordillo, va dir que “caldria desgovernamentalitzar TV3” (1). Però, clar, això ho va dir quan estava a l’oposició, no quan van arribar al Govern.

De fet, el primer que va fer quan va arribar-hi va ser posar l’autor del llibre de director de Catalunya Ràdio: la millor manera de "desgovernamentalitzar" els mitjans públics.

fotoart.jpg

La crònica de TV3 en la que es culpava a ERC per no aprovar els Pressupostos 

Malgrat això, haig de dir que entenc les suspicàcies d’Esquerra envers JxCat pel control dels mitjans de la Generalitat. Els antics convergents són uns mestres en utilitzar TV3 o Catalunya Ràdio per fer pressing mediàtic en cas de dubte.

Per exemple, el Telenotícies migdia del 13 de desembre del 2014 va obrir amb una peça en la que advertien a Esquerra dels “perills” de no donar suport als Pressupostos del 2015.

 Citaven un “document de treball intern” del Govern, que devia ser un informe del Departament de Presidència fet a mà per Francesc Homs i enviat a Ramon Pellicer a corre-cuita.

En teoria, no només es bloquejaven les inversions, sinó que s'aturava també la construcció de la Línia 9. També es paralitzaven projectes estrelles dels republicans com la posada en marxa de l'Agència Tributària.

Però el pitjor es que no es podria pagar la paga extra als funcionaris, ni recuperar el 15% del sou dels interins ni el retorn de la paga extra del 2012. Era una manera subtil de posar en contra d’ERC els més de 200.000 funcionaris de la Generalitat.

“Només la abstenció d’Esquerra i un altre grup o el vot dels republicans amb el Govern evitaria el retorn dels Pressupostos”, acabava la crònica de Miquel Moreno. No cal dir que van acabar sucumbint a la pressió. I això que, els del 2013, havien de ser ja els darrers Pressupostos autonòmics.

El control de la CCMA és tan important no només per mantenir encesa la flama del procés, sinó per atribuir les culpes a l’altra en el cas que tot això se’n vagi en orris. El procés ha estat, en bona part, un castell de cartes alimentat des dels mitjans públics. Que no es queixin quan les coses canviïn.

 

(1) Saül Gordillo: "Revoltats. Oriol Junqueras i Justo Molinero". Ara Llibres. Barcelona, 2015, pàg. 143

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#8 A., Barcelona, 03/03/2018 - 18:43

Antoni Bassas... tota la vida laboral, dècades, al costat de la menjadora, i ni un cas de corrupció destapat. Ni un. Podria viure 3000 anys i tampoc en desentrellaria cap. El perfecte periodista patriota. Tot per Catalunya (la seva). I ens queixàvem (amb raó) d’Urdaci, MAR o Iglesias...

#7 Rodejet, Barcelona, 01/03/2018 - 16:40

Com que sé que el que escriuré el molestarà a vostè i a la legió de fanàtics extremistes, però també ho escric perquè ho penso, l'hi dic, chapeau per l'article. El millor, o l'unic bo que ha escrit els darrers 30 anys, ha ha ha.
Fàstic fa com els partits es barallen per controlar TVC.

#6 Sergi , Barcelona, 01/03/2018 - 14:05

El ministeri de "Propaganda i Agitacio" del Govern (TV3 i CatRadio) es la clau de les negociacions, amb aixo ja queda tot dit.

#5 Fart de vividors del procés, No som 7 M, 28/02/2018 - 10:03

Catalunya, abans MORTA que espanyola. Els separatistes están bojos, només els interessa continuar visquent (molt bé) de la mamella pública.

#4 pepe.----, andorra, 27/02/2018 - 14:07

por una escuela de todos, la escuela en español...