La Punteta · 23 de Novembre de 2011. 10:15h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La millor roda de premsa d'Artur Mas

Després que el president de la Generalitat, Artur Mas, anunciés aquest dimarts un "tiquet moderador" en matèria de salut entre d'altres mesures d'austeritat vaig anar a les rodes de premsa del Parlament de cada dimarts disposat a escoltar els disbaratats que deia l'oposició.

Els de Solidaritat ho van comparar amb les cartilla de racionament de Cuba. Quan li vaig dir a Uriel Bertran que a Europa -llevat Espanya i Regne Unit- tots els països europeus en tenen es va quedar en blanc i va haver de donar-li un cop de mà Alfons López Tena.

Joan Herrera ho va considerar un "frau democràtic" i vaig haver de recordar-li que havien deixat un dèficit a la Generalitat de 8.400 milions en un any. Ja sé que gràcies a Déu -i que consti que sóc agnòstic- no gestionaven el Departament d'Economia però en un Govern les decisions són col·legiades.

Llavors ho va atribuir als "atacs especulatius", però potser si l'any vinent la Generalitat -és a dir: tots nosaltres- no hagués de pagar 2.200 milions només en interessos podríem fer aquelles polítiques socials que tant reclama Iniciativa. Encara em vaig deixar els 1.400 de l'ACA després del pas d'un conseller ecosostenible per Medi Ambient. Ara tenim una dessalinitzadora al Prat d'última generació que no podem fer servir perquè el manteniment costa un dineral.

Herrera també va esmentar en tres ocasions -com un personatge bíblic, per cert- que tot plegat només era perquè algú volia "fer negocis" amb la "privatització" de la sanitat. Però en política, com en periodisme, no es poden fer acusacions sense proves. No cal dir que si mai les aconsegueix, té l'e-notícies a la seva disposició.

Potser el més assenyat -i encara- va ser Quim Nadal que va afirmar que entre el paquet de mesures no n'hi havia cap  "incentivadora de l’activitat econòmica”. Té raó, però jo també vaig trobar a faltar retallades de personal a la Generalitat o fins i tot a TV3. La Generalitat, amb més de 200.000 empleats públics, és la primera empresa del país. Només perquè es facin una idea: la Seat en deu tenir uns 30.000.

Tant se val, encara estic esperant -per escrit, en persona o al twitter: jo li vaig demanar dues vegades- la seva rèplica a l'article que va publicar Josep Rull sobre la feixuga herència que ha deixat a Política Territorial després de set anys de conseller. O siqui que tampoc es pot anar pel món donant lliçons.

Pel que fa a Anna Simó, va fer el típic discurs del pal i la pastanaga o al revés: primer va començar amb floretes a CiU -suposo que seguint les noves instruccions del carrer Calàbria- i després li va sortir la vena anticonvergent, cosa que acaba passant sempre.

Amb Anna Simó no sabem mai a qui creure: si a ella o a Junqueras. El nou president d'Esquerra té un problema al Parc de la Ciutadella perquè han rellevat tota la vella guàrdia -Puigcercós, Ridao, etc- i l'exconsellera encara és la imatge pública d'ERC al Parlament.

En fi, Mas va fer ahir el que havia d'haver fet quinze dies després de prendre possessió. Ja em perdonaran l'autocita però el gener de l'any passat ja vaig escriure un article en el que deia que les deicisions més doloroses calia prendre-les tot just arribar.

En desgreuge d'Artur Mas hi ha el fet que més que un forat a les finances de la Generalitat es va trobar un veritable esvoranc i que no té majoria absoluta. Sortosament: jo sempre hi estic en contra siguin del color que siguin.

Però llavors tenia l'oposició en estat de xoc i la premsa, fins i tot la més crítica, estabornida pel resultat. Amb els números a la mà -els esmentats 8.400 milions de dèficit, per exemple- ningú li hagués discutit prendre llavors les mateixes mesures dràstiques que ha pres ara encoratjat pel resultat de CiU a les generals -16 escons-. De fet si ho fa ara, en els dos primers anys de mandat, és perquè tanta retallada no li acabi passant factura a les eleccions del 2014.

Un dels que sonen de ministre d'Economia amb el nou Govern del PP, Luis Garicano recordava el passat 9 de novembre en una entrevista a la Contra de La Vanguardia que "Roosevelt va erigir el 'new deal' en tres mesos amb quinze lleis". A mi el seu bloc -encertadament batejat "nada es gratis"- me'l va recomanar fins i tot una diputada socialista el nom de la qual no vull revelar abans del congrés per no posar en perill la seva incipient carrera política.

Per això la roda de premsa d'ahir de Mas -això també ho vaig dir al twitter quan va començar a funcionar el wifi de Palau- és la més important des que va prendre possessió. La segona més important va ser la del conseller d'Empresa, Francesc Xavier Mena, el passat 25 d'octubre quan va anunciar un pla de xoc contra l'atur, però en això ja vam dir que ho feia amb mesos de retard.

En un país amb més de 600.000 persones en atur, el Govern havia d'haver presentat un decàleg per reactivar l'economia quinze dies després de la seva constitució. Governar és l'art d'agafar el bou per les banyes. I de la crisi no ens treurà Brussel·les, de la crisi en sortirem pencant.

 

Si t'ha agradat aquest article potser t'agradarà aquest llibre (12 euros):

http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

També em pots seguir a twitter:

@xriusenoticies

Publicitat
Publicitat

18 Comentaris

Publicitat
#10 Joan, BCN, 26/11/2011 - 07:41

Senyor Rius, em sembla lamentable que faci tant la pilota a CyU (si no rebeu subvencions seves, a què és degut?). Sobretot quan la majoria d'aquestes retallades a la població catalana podrien estar resoltes en gran part, si el senyor Mas no regalés als espanyols 60 milions d'euros catalans diaris

#10.1 Xavier Rius, Barcelona, 26/11/2011 - 07:58

No s'ho creurà, però no és per fer la pilota, sinó per convicció. Es deixa també els 50 milions de l'impost de successions, però el dèficit acumulat en un any són 8.400. Sap quan pagarem en interessos l'any vinent? 2.200 milions. Només en interessesos. Però gràcies.

#10.2 Joan, BCN, 27/11/2011 - 03:43

Jo sóc de dretes i independentista (més proper a SI), així que lo de l'import de succeció i el dèficit del tripartit estalvii's-ho. El tema no és aquest, sinó que en Mas és un hipòcrita quan demana sacrificis quan ell ens en podria estalviar-ne molts.

#9 carme, Barcelona, 24/11/2011 - 20:42

Si el que va dir a la roda de premsa ho havia de dir abans i va deixar d'explicar què faria amb la promesa del pacte fiscal, aquesta no és la declaració que ara s'esqueia. Tampoc no va anunciar mesures per reduir l'atur. Fatal, i prou de satisfacció que eren eleccions i no pas un plebiscit

#8 Murmuri, BCN, 24/11/2011 - 10:26

Es obvi que la diputada socialista es la Rocio...

#7 Antoni, La Pobla de Segur, 23/11/2011 - 22:42

Estic d'acord Xavier. Tenim un gran President i ara n'exerceix sense tremolar-li les cames. Els veredicte de la gent ha donat a CIU una enorme autoestima. Equivocats o no portaran a port el seu programa. Per això se'ls ha votat. Oi ?

#6 Pere, Catalonia is diferent, 23/11/2011 - 20:38

Vaig veure per la tele la compareixença del Mas i lo pitjor no va ser el que va dir, que ho era, sino les preguntes del periodistes, per anomenar-les d'alguna manera suau, sentia vergonya aliena del que deieu, no eren preguntes com es farien a Madrid, eren llepaculades patètique cap al Mas!