La Punteta · 7 de Maig de 2015. 10:35h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La mort de Catalunya

És una putada, però Alicia Sánchez-Camacho té raó en una cosa: aquí tothom defensa la immersió, però a l’hora de la veritat la nostra classe política porta els seus fills a l’escola privada. Mas, en efecte, va anar al Liceu Francès i a l’Aula cosa que li ha donat aquest domini dels idiomes que ens fa tanta patxoca. Mentre que Montilla va dur les bessones al Col·legi Alemany i el tercer fill a la Miranda, una altra escola pija -fins i tot van d’uniforme- no gaire lluny del seu domicili particular. Finalment, Junqueras va confessar -en una entrevista a La Vanguardia el 2012-, que portaria el fill al Liceu italià. Per tradició familiar. Ara per ara, a més, està aprenent mandarí amb una au-pair que va a casa seva un cop per setmana.

Jo, a la vora del meu domicili particular, tinc una altra escola d’aquestes que no em permet la meva butxaca. El centre s'anuncia a la seva web en castellà, català i anglès. Per aquest ordre. Com que sospito que, amb la crisi, no han acabat d’omplir les aules han iniciat una intensa campanya de publicitat per atreure nous alumnes. Saben quin és el ganxo? International trilingual school. Llavors perquè ens entossudim a defensar la immersió en l'escola pública, que ha esdevingut l'escola dels pobres, dels immigrants i dels meus fills, per cert?. Fins i tot la classe mitjana ha fugit a l'escola concertada.

Aquest dimecres, en efecte, la consellera Rigau -i després CiU, ERC, PSC, ICV i la CUP- ha posat el crit al cel per la darrera maniobra de Wert sobre la immersió lingüística. També a la premsa -de l’Ara a La Vanguardia- hi ha una rara unanimitat: tot és culpa de la “mentalitat colonial” d’Espanya -en definició de la més il·lustre columnista del diari del Grup Godó després de Joaquim Roglan-, de la voluntat del PP de tapar els seus casos de corrupció -quan a CiU li volen embargar quinze locals- o simplement de l’ascens de Ciutadans a Andalusia.

Però, en el fons, no hi ha cap novetat judicial. El ministeri s’ha limitat a demanar que es compleixin les sentències. Perquè tant el Tribunal Constitucional, com el Suprem i el mateix TSJC, ja havien dictat sentències en contra de la immersió. Aquest últim -presidit ves per on pel català Miquel Àngel Gimeno, de tendència progressista- fins i tot havia establert el percentatge d'un 25% de l'ensenyament en castellà perquè la Generalitat es feia l’orni. Sentències que, per cert, la consellera Rigau s’ha passat sistemàticament per l'aixella.

És una altra conseqüència de la sentència de l’Estatut: els 16 membres de la ponència -entre els quals hi havia l’actual conseller Homs- van voler blindar la immersió i el que van aconseguir, amb l’ajut del Tribunal Constitucional, va ser exactament el contrari. A e-notícies vam ser els primers en dir-ho, el 9 de juliol del 2010, després de llegir-nos la sentència de l’Estatut. Després van dir-ho també d’altres com el notari Alfons López Tena, que de lleis en sap un niu i juraria que no és del PP, sinó de Solidaritat. En política hi ha una dita que diu: si funciona, no ho toquis.

L’altra opció és, doncs, incomplir les sentències judicials i tirar pel dret. Al capdavall, pel que sembla, hem de ser independents en 18 mesos a partir del 27-S o sigui que ja no ve d’aquí. Però els governs, almenys els governs seriosos, no incompleixen les sentències judicials. Fins i tot en ple procés sobiranista. És un mal precedent.

Per això, jo el que faria, m'he afartat de dir-ho en altres ocasions, és aprofitar l’avinentesa per reformar la immersió. No perquè ho digui la justícia, ni el ministre Wert, ni el PP ni Ciutadans, sinó per nosaltres mateixos. Cal introduir ja l’anglès com a llengua vehicular. I amb professors nadius. No s’hi valen més pedaços.

No dubto que, després del franquisme, calia gairebé ressuscitar el català. Només cal lleir el “Cataluña bajo el régimen franquista” que va publicar Josep Benet el 1979. També conegut com “Informe sobre la persecución de la lengua y la cultura catalanas por el régimen del general Franco”. Jo me’l vaig empassar amb disset anys.

Però si no ens posem les piles amb l’anglès potser salvarem el català, però enfonsarem Catalunya. Mas es vantava aquest dimeces, en la sessió de control, que “aquest Govern està fent més que ningú per superar aquest dèficit en idiomes.”

Saben què ha fet el govern dels millors en aquest tema? Signar un conveni entre el Govern i la CCMA per a l’emissió al canal Super3 d’una sèrie en anglès, Wordgirl, que s’emetria en horari escolar, a les 12 hores del migdia. Hi havia tanta gent signant el conveni en qüestió que allò semblava la rendició alemanya a les acaballes de la II Guerra Mundial perquè el van firmar el president Mas, tres consellers (Rigau, Homs i Puig) i el president de la CCMA, Brauli Duart. De debò es pensen que ho arreglarem a base de dibuixos animats?. Tenim un país en el que ni els videoclips de Rac105 per la TDT es poden seguir subtitulats en anglès i 8tv emet pel·lícules sense versió dual.

Durant gairebe quaranta anys ens han venut que el catalanisme ha estat motor de progrés. S’ha acabat. Estem visquent de les rendes i, en el tema de la immersió, ens estem tirant pedres en el nostre propi terrat. Dominen més l’anglès a Malta que a Catalunya encara que en aquest cas ells van tenir la sort, almenys en aquest aspecte, de ser una colònia anglesa.

El fotut és que els que ho plantegem ens acusen de ciutadanejar o directament d’alta traïció. Només alguns s’atreveixen a dir, amb la boca petita que no anem bé perquè en aquest país la més mínia autocrítica està mal vista.

Una colla de personalitats -amb l’empresaria andorrana Maria Reig al capdavant- ja van defensar en el darrer Pla Estratègic de Barcelona la necessitat d’impulsar el coneixement de l’anglès. Hauríem d’impulsar un pla estratègic perquè, en dues generaciones, fins i tot les àvies parlessin anglès. Els catalans hauríem de parlar la llengua de Shakespeare com Matthew Tree parla el català.

De fet, l’exdirector general d'Esade, Carlos Losada, afirmava en el mateix informe que "hem de dominar més idiomes: el català com a llengua pròpia de Catalunya, el castellà com a llengua patrimoni de molts catalans, i de manera especial l'anglès”. Jo, per proximitat geogràfica, hi afegiria el francès i, per raons econòmiques, l’alemany. Però aquí encara estem barallant-nos amb el català. Batalles estèrils.

 

Segueix-me a twitter

Web personal

Tots els articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

82 Comentaris

Publicitat
#44 La mateixa canço de sempre EL VICTIMISME, Barcelona, 11/05/2015 - 09:49

Si us plau deixem les dialecticas apocalicticas i belicistes,
som al sXXI pero mentalment a les cavernes.

El catala es BEN VIU
pero el coneixement de altresnguas
no ha de soposar res dolent

Encara que el politics intentin
batalles banderes i fronteres per un grapat de vots
lamentable¡¡¡¡¡

#43 Casper, Bcn, 10/05/2015 - 17:35

El catalán que lo hable el que lo quiera, pero cómo se puede imponer una lengua que a nivel internacional no lo hablan ni las ratas. Por favor...

#43.1 Joan, Barcelona, 11/05/2015 - 16:46

El castellà és molt útil a les presons d'arreu del món..

#42 Corred insensatos , La Tierra Media, 10/05/2015 - 03:03

"En aquest país la mes menema autocrítica esta mal vista". Me da que acabaríais corriendo de vuelta a España más de uno, desde ese corral indepe. Lo dijo Boadella, que toda esa virulencia contra Espanya pasaría a ser interna

#41 Roger, L'H, 09/05/2015 - 21:26

Alicia te rao? Akets son els problemes reals dels catalans? Jo creec k la inmercio funciona i ha funcionat b, pero no passa res si es vol canviar, pero en tot cas aixo ho hauriem de decidir entre tots a catalunya no? No per una llei española ni per sentencies judicials...

#41.1 ambaixadorCAT, UK, 10/05/2015 - 22:10

I amb dades objectives i mesurables sobre la taula, comparant els nivells educatius a Catalunya amb la immersió en català i a la resta d'espanya amb la immersió en castellà.
El PP el que vol és carregar-se Catalunya, i si per això ha de mentir, manipular i tergiversar, ho fa.

#40 ambaixadorCAT, UK, 09/05/2015 - 19:10

doncs jo vaig anar a escola pública, institut públic i universitat pública: tot amb immersió en catlà, i estic a UK treballant en una empresa multinacional i comunicant-me en anglès a la perfecció.
El sistema educatiu català té molts problemes, però la immersió precisament no.

#40.1 narcis, girona, 09/05/2015 - 19:19

( Empresa multinacional) Per treballar al Mc Donalds i mal viure a Uk potser amb el teu nivell es suficient, fantasma.

#40.2 ambaixadorCAT, UK, 09/05/2015 - 21:00

#40.1

narcis
fantasma tu.
No tinc per què donar més detalls, però només et dic que estàs absolutament equivocat.

#40.3 Casper, Bcn, 10/05/2015 - 17:37

Si si y ahora dime cuanto se habla el catalán por UK...

#40.4 ambaixadorCAT, UK, 10/05/2015 - 22:08

#40.3

Casper,
evidentment que el català no serveix pràcticament gens a UK, però en què et bases per fer servir això per qüestionar el fet natural que a Catlaunya s'sensenyi en Català? Que potser qüestiones que s'ensenyi en francès a França per aquest motiu?

#40.5 valencia, valencia, 11/05/2015 - 19:40

y tu cuestionas quw se enseñe el castellano en España. de mkomento cataluña es España