La Punteta · 28 de Juny de 2016. 10:06h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La patacada de Miquel Calçada

Miquel Calçada, durant un acte electoral

El fet que Miquel Calçada no hagi sortit confirma definitvament no només la pèrdua d’audiència de TV3, sinó una cosa pitjor: la pèrdua d’influència. Com pot ser que una de les estrelles de la cadena no hagi estat elegit per al Senat? Com pot ser que l’home que ha presentat Afers Exteriors durant set temporades s’hagi quedat sense escó?.

Potser cal recordar que és aquell programa que, en la darrera temporada, ens explicava subtilment els avantatges de la independència en una contribució a la causa: d’Eslovènia a Malta passant per Noruega o Romania. Alguns de llarga tradició democràtica com Sudan del Sud, Qatar o Singapur.

Com pot ser que doncs que hagi estat superat pels senadors d’En ComúPodem Óscar Guardingo, Maria Freixanet i Joan Comorera. Ja em perdonararn els al·ludits, però desconeguts per al gran públic. O el jutge Santiago Vidal encara que Calçada cometés la relliscada de principiant de demanar el vot per al candidat d’ERC.

De fet, el balanç de CDC -també a la cambra alta- és testimonial: han passat de sis senadors a dos. N’han obtingut un per Girona (Joan Bagué) i un altre per Lleida (Maria Teresa Rivero). Però tampoc és d’estranyar perquè han estat mesos dient que “marxem”. Llavors què hi hem d’anar a fer al Senat?.

El problema, pel que fa a Televisió de Catalunya, és que va a la seva. El que col·loquialment se’n diu a la seva bola. No se sap qui mana. Com em deia un dia una persona que la coneix bé: “TV3 té vida pròpia, no ho controla ningú”. Hi ha diferents exemples durant els darrers dies.

El presentador del Telenotícies vespre, Toni Cruanyes, entrevistava el passat dia 25 John Carlin per explicar-nos el Brexit. Però com pots entrevistar un periodista que, legítimament, hi estava en contra?. Una persona que el dia abans afirmava en una entrevista: “Si gana el ‘Brexit’ sentiré vergüenza de haber nacido en Inglaterra”.

No hauria estat millor entrevistar un diputat de la UKIP, un tory euroescèptic o simplement un votant que ens hagués explicat perquè ha guanyat el no a la Unió Europea?.

A la nit electoral van fer una taula de debat en la que el representant de l’empresa de sondejos s’empetitia per moments a mesura que els resultats oficials contradeien les previsions.

Però perquè, de periodistes d’aquí, només hi havia Quico Sallés -molt amic meu, que consti- de La Vanguardia i Ferran Espada d’El Punt-Avui. Per no trencar la imatge soft que tenim de Catalunya?.

Espada va arribar a dir, en un moment determinat, que “el sobiranisme arrassa”. Però amb els números a la mà els independentistes (CDC i ERC) han tret 17 diputats, els unionistes (PSC, PPC i Ciutadans) 18 i els partidaris del referèndum (En Comú Podem) 12.

L’endemà, encara en estat de xoc per la victòria del PP a la resta de l’Estat, al programa Divendres van analitzar els resultats electorals. No hi havia cap tertulià proper al PP. Quina imatge pot tenir del PP Tian Riba, per exemple? O Montserrat Nebrera, que va perdre un congrés contra Alicia Sánchez-Camacho i encara està esperant que la rebi Mariano Rajoy?

Potser hagués anat bé convidar-ne un de proper com Nacho Martín Blanco o una autoritat intel·lectual en la matèria com Valentí Puig. Si jo hagués estat Helena García Melero hagués portat un votant del PP de Burgos o de Valladolid per explicar-nos perquè voten Rajoy malgrat tots els casos de corrupció. I si es volen estalviar despeses un de l’Hospitalet, on han superat els 18.000 vots.

No deu ser tan difícil. Al capdavall, al TN vespre van trobar dos votants del PACMA entre els 59.000 que hi ha hagut a Catalunya. En canvi, han estat incapaços de trobar-ne un entre els 7,9 milions que ha tingut el PP a Espanya. TV3 va a la seva. Fa massa temps que la cadena pública confon el periodisme amb el cotó fluix.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

 

 

Publicitat
Publicitat

28 Comentaris

Publicitat
#19 Tifus, ., 02/07/2016 - 12:04

Miquel Calçada=monotemàtic

#18 Pa amb tomàquet i pernil ibèric , ll*ll s´esgota el conyàs, 02/07/2016 - 11:11

Nada nada, Mikimoto; así no tendrás que pasar el trago desagradable de tomar cañas en la capital opresora. Tampoco deberás explicar a ningún madrileño porque te haces llamar Calçada, cuando tu apellido es Calzada.
Y tranquilo que los de tu colla ya te prepararan algún momio para que no pases hambre

#16 Papitu, el de Sanes, 30/06/2016 - 12:15

Gran article. M'ha agradat molt quan diu: "No hauria estat millor entrevistar un diputat de la UKIP, un tory euroescèptic". Encara estic esperant (i no només a TV3)

#15 nohate, Barcelona, 29/06/2016 - 14:53

Sr. Rius, sé que és independentista i per tant no comulgo en res amb vostè però en temes de periodisme i d'ètica (per no dir de sentit comú), crec que molts dels seus "col·legues" haurien de aprendre molt de vostè. I els poso entrecometes perquè ja sabrà que tots ells el cremarien...

#14 Oriol2, BCN, 29/06/2016 - 12:45

Ha sigut, en petit, el mateix error del Laporta: pensar-se que perquè algú es superestrella en un àmbit determinat -el futbol, l'humor, els programes de viatges, etc.- els seus fans el votaran en massa quan es presenti a unes eleccions. La vida real no funciona així.