La Punteta · 4 de Setembre de 2013. 20:05h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La pijeria va a la Costa Brava

El monument a la batalla del Coll de les Forques

Ara que Pujol ha decidit encadenar-se al Perelló (Baix Ebre) el proper Onze de Setembre, l'Ajuntament hauria d'aprofitar l'avinentesa. La presència de l'expresident garanteix, com a mínim, un minut de cobertura al Telenotícies de la Diada. L'efecte Pujol pot resultar tan efectiu com la visita del Papa a la Sagrada Família o els recents Mundials de Natació a Barcelona.

El Perelló, en efecte, és un poble on la història es respira pels carrers. A l'Edat Mitjana era el darrer lloc amb aigua abans que els pelegrins i vianants travessessin l'únic desert que hi havia llavors a Catalunya: el desert d'Alfama.

Com que calia pujar també al Coll de Balaguer i el terreny era tan inhòspit -quaranta quilòmetres a peu per un camí ple de rocs fins a l'Hospitalet de l'Infant-; la reina Blanca d'Anjou, esposa de Jaume II, va decidir construir-hi un hospital a l'arribada. D'aquí el nom, perquè el va inaugurar el seu fill, l'Infant Pere (1343).

La reina havia mort de part als 27 anys (1310) després d'haver-li donat al rei una desena d'hereus que, amb Martí l'Humà, van servir de poc. L'antic hospital -rehabilitat en l'època de Joan Maria Pujals, no sé si com a president de la Diputació o ja com a conseller de Cultura- estava fet a prova de pirates i barbarescos amb murs de quasi dotze metres d'alçada. Les torres en fan divuit.

Però, tornant al Perelló, hi ha també el Monument del Coll de les Forques -aquest inaugurat per Josep Maldonado, quan era el virrei de la Generalitat a Tarragona-. El monument en qüestió commemora la batalla del mateix nom: una dotzena de perellonencs van resistir un dia sencer a l'exèrcit de Felip IV durant la Guerra dels Segadors. Com d'altres batalles de la nostra història, aquesta també la vam perdre.

Però si per una cosa destaca el Perelló en l'actualitat és perquè és un dels municipis catalans amb més britànics per metre quadrat. N'hi ha tants que, aquest estiu que Gibraltar s'ha posat de moda, era digne d'un reportatge de mitja plana al The Times. Al taulell d'anuncis de l'ajuntament tenen un espai reservat amb Information for English Speaking Residents on pots trobar consells if you have been robbed o els horaris de la St. Christopher's Anglican Congregation.

Cada dissabte -almenys al mes de setembre-, hi ha un mercat de llibres d'ocasió en anglès ... a un euro!. I si vas a l'estanc o a la llibreria Canigó tens a l'abast no només l'esmentat The Times, el Daily Telegraph, el Daily Mail o el The Sun, sinó també premsa irlandesa com el The Irish Times; La Vanguardia en versió irlandesa.

Recentment un informe de Greenpeace explicava que, amb els disbarats urbanístics que s'han fet a tot el litoral, aquesta és encara una de les costes més ben conservada de Catalunya. El problema és que la pijeria va a la Costa Brava. Només cal veure el nombre de festivals que s'organitzen per l'Empordà i cap per aquesta zona: el Festival de Cap Roig, el de Perelada, el de Torroella de Montgrí.

Ja ho he dit en alguna altra ocasió -perdonin l'autocita-: les Terres de l'Ebre han estat una mica el traster del país. Tot el que no volien a Barcelona o a les comarques de Girona ha anat a parar tradicionalment aquí. Potser la Via Catalana hauria de servir també per mostrar a la resta de catalans que, de Tarragona cap avall, no només hi ha petroquímiques i nuclears.

 

 

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Elogis: http://www.xavierrius.cat/Elogis_xavier_rius

Insults: http://www.xavierrius.cat/insults

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticies 

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#8 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 07/09/2013 - 09:41

Aplaudeixo l'article , però només dues puntualitzacions:1- Més que Girona qui li ha fet mal a les TTEE ha estat l'estructura provincial centralitzada fortament a Tarragona, xuclant recursos i frenant desenvolupament. 2- Els polítics locals no han donat mai la talla, perquè el dèficit és en formació

#7 Carme, Salou, 05/09/2013 - 13:56

Parlar per parlar sr. Rius, demagogia i parauleria barata. Cada tera te les seues caracterìstiques que la marquen, la conformen i la fan. Mai podrà ser el mateix el Delta de l'Ebre que la Val d'Aran, que la Vall d'Aro, o la de Boí o que el Baix o Alt Llobregat. Millor?, pijor?. No ho se.Voste si?

#6 tono tendero, Mobile, 05/09/2013 - 12:49

¡¡Viva Pablo Alborán!!
Lo nunca visto.

#5 Joan 23, barcelona, 05/09/2013 - 10:45

Fa 30 anys que estiuejo a Sant Carles de la Rapita, és una vergonya com Barcelona es comporta amb les Terres de l'Ebre i la Lleida interior: També es cert que aixó els preserva de la tonteria que impera en molts sectors de Barcelona. Son autèntics. Ens veiem a la Via de les Terres de l'Ebre.

#4 Joni, tarragona, 05/09/2013 - 09:31

Gràcies, Xavier. Ets un patriota i un senyor.