La Punteta · 24 d'Abril de 2015. 17:27h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La pirula de Mas

Saben per què Mas va anunciar els eleccions per al 27 de setembre? En primer lloc per aprofitar l’efecte Diada. I, en segon lloc, perquè el 24 és la Mercè. L’anunci va obligar Xavier Trias a traslladar els actes principals de les festes, com la jornada castellera, perquè no coincidissin amb la convocatòria electoral.

No vul ser malpensat però, a Barcelona, serà un llarg pont de quatre dies. De fet l’alcaldable del PPC, Alberto Fernández, es va afanyar a dir que hi veia “intencionalitat política”. “Artur Mas i a l'independentismi li interessa que a Barcelona voti menys que altres comarques de l’interior" va afirmar perquè, evidentment, hi ha més votants sobiranistes a Gerri de la Sal que a Cornellà.

No cal dir, en tot cas, que la convocatòria electoral és competència exclusiva del president, però que sovint s’escull la data amb criteris més de partit que de país. Potser no s’hauria de fer, però és legítim. Llevat de tongo es pot fer gairebé de tot. Al cap i a la fi, cap president convoca eleccions per perdre-les. Tothom les vol guanyar. Sobretot si ja estàs al poder. El poder crea addicció.

Per això, quan el passat 14 de gener Artur Mas es Palau es va comprometre públicament a convocar eleccions el 27-S -potser que recordem el compromís ara que sembla que dubta-, el president va cometre dos errors: el primer anunciar la data de les eleccions amb nou mesos d’antelació cosa que no passa a cap país del món. En el fons, Catalunya està ara en precampanya.

El propi president s’autojustificava en la conferència del passat 25 de novembre quan va dir que “a mi també m’agradaria fer eleccions cada quatre anys. M’agradaria tenir més tranquil·litat i poder actuar amb calendaris més pausats”. Com si no fos cosa seva o com si les convoqués l’Esperit Sant.

Amb l’agreujant que les eleccions anticipades tenen sovint un efecte devastador per qui les convoca. A Grècia també van avançar les eleccions i va guanyar Syriza. A més, el procés té moltes incògnites perquè, en cas d’independència, caldrà fer aleshores unes altres eleccions constituents?. I la futura Constitució? També caldrà votar-la, oi?.

Tot plegat pot provocar una sensació de cansament en l’electorat: només convoquen eleccions anticipades els països políticament inestables. I haurem votat nou cops en cinc anys: tres eleccions al Parlament (2010, 2012, 2015), dues municipals (2011 i 2015), dues generals (2011 i 2015) i unes europees (2014). Sense oblidar le procés participatiu (2014).

El segon error va ser anunciar  les eleccions al Parlament abans de les generals. En aquest cas s’esvaia tota possibliltat d’influir a Madrid. Si les convoqués després i Rajoy -o el que vingui- necessités els vots de CiU per a la investidura permetria a la federació negociar una consulta o com a mínim una sortida de l’atzucac. La tàctica habitual, d’altra banda.

Una hipòtesi encara més maquavèl·lica: i si MarianoRajoy convoca les eleccions generals per al 27 de setembre?. Sembla desgavellat amb el cas Rato pel mig, però el líder del PP espanyolitzaria definitivament la campanya catalana.

A mi m’ho deia l’altre dia -en un dinar en el que m’ho vaig passar pipa- l’exdiputat de CiU Josep López de Lerma. Sospito que a López de Lerma li van passar factura per ser roquista, però va ser cap de llista de CiU per Girona en sis ocasions -1982, 1986, 1989, 1993, 1996 i 2000- i encara ara manté el rècord de ser el candidat més votat de la federació en unes eleccions generals. Si l’encerta li dec un altre dinar.

Mentre que un altre diputat, també de CiU, em deia al darrer ple del Parlament que convocar eleccions el 27-S és un suïcidi i em sembla que Mas n’és conscient. De fet, el primer que va fer el president va ser anunciar el passat 17 de febrer una ofensiva legislativa per “aprofitar a fons, fins al darrer dia i amb la màxima energia i potència” els set mesos que queden de legislatura.
 
A set mesos d’unes eleccions? Amb les vacances de Setmana Santa i  d’estiu pel mig?. Dóna la sensació que volen fer durant aquests mesos el que no han fet en dos anys. El balanç legislatiu -i polític- del Govern és molt magre més enllà del procés sobiranista i les famoses estructures d'estat.

La tàctica, en aquest cas, seria culpar Esquerra per haver perdut algunes votacions al Parlament. Quan en van perdre una, un altre parlamentari, -en aquest cas del PPC- em va dir que semblava que ho fessin expressament perquè haguesin pogut retirar l’esmena i no ho van fer. Com si ja busquessin greuges en contra d’ERC.

Per això, crec honestament que Mas vol guanyar temps, però tinc els meus dubtes que fins i en aquest cas guanyi les eleccions o no surti seriosament tocat. S’imaginen el que suposa per un polític perdre la meitat de diputats en cinc anys com indiquen les darreres enquestes del CEO?. Potser Mas vol esperar la recuperació economica, però sembla difícil que beneficiï electoralment CiU.

Si la història es repeteix,demostra que serveix de poc guanyar temps: Montilla va aguantar fins al final -van ser el 28 de novembre del 2010-, amb el resultat prou conegut: de 37 a 28. Jaume Collboni, que va ser el director de campanya, em deia un dia que havien fet sondejos segons els quals treien entre 36 i 37 escons el mes de juny. Mentre que Pasqual Maragall també les va convocar el novembre: per Tot Sants. El PSC va caure de 42 a 37.

En resum: les eleccions el 27-S potser són un suïcidi. Però fer-les més endavant també. Mas haurà demostrat que no és un home de paraula i haurà de governar en minoria durant un any amb una part de la societat civil -la mateixa a la que ha donat peixet-, en contra. No serà governar, serà una agonia.

 

 

Segueix-me a twitter

Web personal

Tots els articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#10 Ciudadano Sinmitos, Barcelona, 01/05/2015 - 13:14

En conclusión: la pirula de Mas es astuta o estulta. O las dos cosas.

#9 Hehehe, Barcelona, 28/04/2015 - 09:13

Com li hagués agradat al Sr. Rius que el President hagués fet el sord davant els gairebé 2 milions de catalans que ens vam manifestar aquell 11 de setembre de 2012!

#9.1 Jeipi, Terrassa, 28/04/2015 - 12:35

Si s'hagués fet el sord, no hauria perdut un munt de vots i d'escons.

#9.2 Manolo, Barcelona, 28/04/2015 - 18:25

Hehehe, creo que este fue su error

No supo contarlos bien

#8 MARC, Marquia, 26/04/2015 - 17:17

Rius, em sap greu però no.

A Grècia no les va convocar el govern per voluntat pròpia sinó que hi va estar "obligat"

#7 MarcMF, BCN, 26/04/2015 - 15:18

No hi ha mes votnts independentistes a Gerri de la Sal que a Cornella. Quin nivell.

#7.1 spanish, Madrid, 27/04/2015 - 14:03

en proporcio si pallus

#6 La costum, Bcn, 26/04/2015 - 14:53

Propi dels polítics espanyols dels que els catalans en son una fotocòpia. Planificar en termes de partit o d'interès particular de qui mana sacrificant el país. Cap novetat. La vergonya fastigosa d'aquests manipuladors de tercera ha envaït totalment el ventall.

#6.1 Pablo, Madrid, 26/04/2015 - 20:18

Los político catalanes son españoles.