Publicitat
La Punteta · 19 de Març de 2012. 19:12h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La politització de la Corpo

Tant parlar els socialistes de la neutralitat de la CCMA i al final proposen ni més ni menys que l'actual sotsdirector d'informatius de TVE, Josep Vilar, com a membre del futur consell de govern. Amb quina objectivitat devia dirigir els serveis informatius d'aquesta televisió pública si ara el PSC el proposa com a càrrec de confiança?

Suposo que és una simple qüestió de cadires, perquè els del PP devien estar a punt de fer-lo fora, però no sabrem mai si va fer carrera a Televisió Espanyola per la seva capacitat professional o per la seva proximitat al PSC. Sí, ja sé que TVE no és la BBC -ni TV3, per cert-, però personalment em sembla tan escandalós com si els socialistes haguessin proposat Rosa Marqueta, per exemple.

A la llista s'ha colat un altre periodista, aquest a proposta de CiU: Josep Puigbó, un històric de TV3, que després va ser un dels promotors d'Ona Catalana, aquella cadena que havia de fer ombra a Catalunya Ràdio si la federació nacionalista perdia el poder el 2003 -com va passar- i que va acabar com el rosari de l'Aurora perquè qui va guanyar la batalla radiofònica va ser Rac1. Puigbó, ves per on, va acabar presentant un Telediario a Madrid quan Josep Piqué era portaveu del Govern.

Encara recordo que el nostre flamant Col·legi de Periodistes criticava el passat 15 de febrer, en una nota pública, "el retorn al control governamental" dels mitjans públics i demanava que l’elecció del consell de govern "no sigui un cop més un repartiment de càrrecs entre persones afins". Suposo que la designació de Josep Vilar -i la de Josep Puigbó- deu obeir a "l'experiència professional comprovada i la capacitat d’independència abans que les seves afinitats polítiques", com destacava el comunicat. Ara què diran?

I ara fa deu dies els degans de facultats amb estudis de comunicació van difondre una carta oberta en què també reclamaven que "l’elecció dels representants en els organismes de la CCMA i el CAC respongui als criteris d’independència i professionalitat i que no s’utilitzi la majoria parlamentària simple per dur a terme l’elecció de representants guiada prioritàriament per criteris d’afinitat política".

Entre tan il·lustre representació hi havia almenys dos exalts càrrecs del triparit -un del PSC i un d'Esquerra- i la resta estic segur que llevat alguna excepció no ha trepitjat mai una redacció, cobert una roda de premsa o editat una columna de breus en una mostra més -d'això en parlarem un altra dia- de la desconnexió de la nostra universitat del món real. No sé pas què deu pensar ara el degà de la Blanquerna, l'exdiputat socialista Josep Maria Carbonell, de les "afinitats polítiques" que criticava.

L'antic tripartit ja tenia un peculiar concepte de la neutralitat informativa: el 2008 van vetar David Madí com a membre del consell de govern de la CCMA perquè havia estat secretari de comunicació del Govern i al final hi van posar Albert Sáez, que havia tingut el mateix càrrec. I quan aquest es va donar a la fuga, el seu successor, Enric Marín, un altre exsecretari de comunicació del Govern, el van col·locar a la força malgrat que el Consell Consultiu va considerar que era il·legal. Tot perquè Esquerra no es volia quedar sense quota a la Corpo, però d'això segur que no se'n recorda Carmel Mòdol. Certament no serem mai, ni de bon tros, la BBC.

 

Recomano aquest llibre, encara que sigui meu (11,4 euros):

http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

També em pots seguir al twitter:

@xriusenoticies

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#7 MFuster, BCN, 22/03/2012 - 20:34

Cada vegada estic més al.lucinada,esmaperduda, bocabadada, amb les actitut de CIU en vers el PP.Ara toca el tema de la Corpo. El pacte és patètic.Donar la viceprecidència al PP és,amb la nova llei,donar-li la Direcció General de facto, Em sembla que la linia vermella de CIU cada dia baixa un esglaó

#6 Mª Dolors, Barcelona, 21/03/2012 - 18:27

S'ha de reconeixer que TV3 s'ha mantingut dignament,-parlo com tele-vident-, i ho trobo miraculós, en mans com esta i ha estat, d'uns politics mesquins i mediocres, que poques coses be o regular han fet. Suposo serà causa dels professionals, als qui haurà que felicitar.

#5 Maria, Barcleona, 20/03/2012 - 13:05

El nou vicepresdident de la Corpo, Armand Querol, anava a les reunions de la CCMA amb un pin bandera espanyola àguila franquista

#5.1 Jordi, Barcelona, 20/03/2012 - 21:49

I perquè ho digui el diari ARA (preocupat pel futur de les productores dels seus accionistes sense la cobertura d'ERC) la resta del país ens ho hem de creure, oi?

#4 Carmel Mòdol, Lleida, 20/03/2012 - 10:17

El Carmel Mòdol se'n recorda perfectament Xavier, tot i que l'enfocament mai ha estat el que tu ens assignes. Sempre hem defensat un model, molt més obert que l'actual i infinitament més obert que el que s'està dibuixant. El diari de sessions del Parlament en guarda el testimoni.

#4.1 Jordi, Barcelona, 20/03/2012 - 12:31

Mai hi ha hagut tan sectarisme i amiguisme (i malversació de diners públics) com en l'etapa del tripartit. I t'ho diu algú que ho ha viscut ben de prop. I ara us voleu passar per sants? A fer la mar, vosaltres i els amics del Montilla. Encara li donen premis a la Marqueta. Només falta el Marín.

#4.2 Carmel Modol, Lleida, 20/03/2012 - 15:58

#4.1

Sempre he sentit que el llegir ajuda a fonamentar opinions i superar molts traumes i esvaeix els sectarirsmes. Ara n'estic convençut, anims Jordi. Tens tota la informació disponible a la web del Parlament. També em van ensenyar que era de bona eduació identificar-se per mantenir debats. Això!

#3 Pere, CATALONIA IS DIFERENT, 20/03/2012 - 09:05

LA CORPO; TV3 I CAT RADIO, SÓN ELS MITJANS MÉS POLITITZATS D'EUROPA, AMB DIFERÈNCIA!!

#3.1 No tens ni idea..., Barcelona, 20/03/2012 - 12:19

....ni saps del què parles.

#3.2 Pere, CATALONIA IS DIFERENT, 20/03/2012 - 13:28

PER DESGRÀCIA SI QUE EN TINC DE RAÓ, JA M'AGRADARIA NO TENIR-LA, I PER TANT SE MOLT BE DEL QUE PARLO. I TU?