La Punteta · 11 d'Octubre de 2016. 16:01h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La politització de la justícia

Publicitat d'Afers Exteriors a El Periódico

El conseller Romeva ha fet aquesta setmana dos actes de govern. El primer és pagar dues planes d’autobombo a El Periódico -encara que siguin sobre la memòria històrica- que s’afegeixen a les dues que ja va pagar al setmana passada a El Punt-Avui.

L’altra ha estat fer enviar cartes a l’Alt Comissionat per als Drets Humans de les Nacions Unides i del Consell d’Europa per denuniar la“persecució” dels diputats del Parlament i, de retruc, la politització de la justícia. El Goven de Junts pel Sí comença a assemblar-se perillosament al del tripartit. Al cap i a la fi Romeva va passar per Iniciativa.

La portaveu del Govern, Nues Munté, també ha aprofitat l’avinentesa per denunciar “la persecució dels demòcrates que s’està produint a l’Estat espanyol” com si Espanya fos una dictadura. Vam començar banalitzant Franco al Polònia, però la cosa ara va en augment.

En efecte, dijous passat ja es va queixar que a no hi havia “separació de poders” a Espanya i dissabte el president Puigdemont, en el 35è aniverari de l’ACM, va comparar les darreres accions judicials del TC amb el cop d’estat del 23-F.

Per descomptat que el Tribunal Constitucional està polititzat: els seus membres són escollits pel Congrés de Diputats a proposta dels partits i el president fins i tot havia militat al PP. A més els hi agraden els toros. Pecat mortal a Catalunya.

Però un dels membres, per cert, és catalana. Encarna Roca és catedràtica de Dret Civil a la UB. Fins i tot té la Creu de Sant Jordi (2003) i la van fer doctora honoris causa per la Universitat de Girona (2012) encara que després li volien treure. Malgrat aquest pedigree no hi ha constància que, en tot l’afer del procés, s’hagi desmarcat ni un mil·límetre dels seus col·legues.

Perquè si hem de criticar la politizació del Tribunal Constitucional potser que comencem per mirar-nos el melic. N’hi ha prou en veure la composició del Consell de Garanties Estatutàries. El nostre equivalent, més o menys, al TC.

Hi trobarem tot un exsecretari general d’Esquerra, Joan Ridao. A més va ser diputat i portaveu parlamentari del seu partit durant quatre legislatures (1995-2008) i portaveu a Madrid entre el 2008 i el 2011. Tot plegat sense restar-li mèrits professionals.

També dos exassessors de grups parlamentaris. Jo encara me’n recordo quan els veia pels passadissos del Parlament. Un, Àlex Bas, de Convergència. I l’altre, Carles Jaume i Fernández, del PPC.

Per això, a la roda de premsa d’aquest dimarts, li he preguntat a la consellera Munté quina diferència hi ha entre uns i altres. M’ha dit que “no és comparable” i que els membres del Consell de Garanties “no els posa el Govern, sinó una lògica de majories” en al·lusió al Parlament. Clar, com al Congrés. El que passa és que nosaltres som més purs i a Madrid, no.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

 

Publicitat
Publicitat

20 Comentaris

Publicitat
#15 Martín, Barcelona, 15/10/2016 - 12:46

Molt bo!

#14 !!*!!, Bcn, 15/10/2016 - 06:01

No és que sigui mortal, el pecat d'estimar-se les curses de braus, però denota que un no està bé del cap.
Què vol dir aquesta manera d'escriure "separació de poders" en guionets, com si fossi una expressió estranya, una cosa mai vista. Es veu que hi ha gent que no saben ni què és.

#13 Pepón, Bcn, 13/10/2016 - 09:33

La señora Munté nos toma por idiotas. Quizás su borregada la crea a pies juntillas. A los demás no hace otra cosa que insultarnos.

#10 unborreguuu, de poble, 12/10/2016 - 11:08

senyor Rius crec que aquest desembre la senyora Munté no li enviará cap lot de nadal haha....jo sempre que la escolto m'imagino que deu pensar ella de si mateixa cada cop que es mira al mirall..Per cert, parlant de justicia que li preguntin el senyor Ferran Falcó sobre la POLITITZACIÓ dels jutges

#9 Jordi br, L'h, 12/10/2016 - 00:34

Sr Rius, la idea d'enoticies com a plataforma de debat es bona, sempre i quan no es practiqui la censura sistematica dels comentaris critics. S'acabara quedant sol amb els seus grupies. PROU CENSURA de la critica i mes controlar els insults de mes d'un

#9.2 siempre la misma canción ir acusando al prójimo, BCN - Sants. C/ Arizala, 13/10/2016 - 17:40

Jordi, Jordi...no seamos tan puntillosos... A todos nos dejan d publicar comentarios...
Unas veces se gana y otras se pierde...
Pero sobretodo no sea "acusica"
Q es d niños!