La Punteta · 17 d'Agost de 2015. 10:10h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La primera cagada d'Unió

Diputats d'Unió el passat 6 de juliol al Parlament

Finalment algú es va atrevir a dir-ho. Va ser de refiló al Telenotícies d’aquest diumenge. Durant un reportatge en el que, en el fons, es justificava l’activitat dels top manta perquè “la crisi ha allargat una feina que havia de ser temporal”.

Ara només cal que en facin un altre sobre els agents agredits, de Mossos o de la Guàrdia Urbana. De retruc també amb algun turista de Salou que va rebre perquè el que va passar en aquesta localitat del Tarragonès, en plena temporada turística, encara no ho ha explicat de debò TV3. Tenim una televisió pública que, de vegades, sembla un canal alternatiu.

A més, tot sigui dit, el reportatge en qüestió havia estat publicat tres dies abans per La Vanguardia en una altra mostra d'agilitat informativa dels companys de Sant Joan Despí. Si ja hi ha anat La Vanguardia i Televisió de Catalunya ara ja només falta que hi vagin els Mossos o la Guàrdia Urbana.

Però, en efecte, una veu en off explicava que la majoria de manters “van entrar a Catalunya irregularment”. Aquest és el quid de la qüestió. Ho vaig dir l’altre dia a twitter i algun progre em van dir no es podia criminalitzar els sense papers.

Potser no, però com es pot regular la immigració si el Parlament va aprovar en el darrer ple de la legislatura tancar els CIE?. Fins i tot van votar-hi a favor els diputats d’Unió!. Per una vegada que podien desmarcar-se de Convergència en un tema sensible del seu electorat i voten amb els de la CUP.

La resolució -que va ser aprovada per 104 vots a favor (CiU, ERC, PSC, CUP i Geli) i 28 en contra (PPC i C’s)- exigeix al Govern espanyol que iniciï, en el termini més breu possible, “un procés que condueixi al tancament progressiu dels centres d’internament per a estrangers”.

Fins i tot considera els CIE un una “anomalia en l’ordenament democràtic del país” -com si fossin camps de concentració- i reclama  una reflexió profunda “sobre la política migratòria”. També es demanava aturar les “devolucions en calent” a Ceuta i Melilla o la prohibició “a Catalunya de manera explícita i amb caràcter immediat” de les identificacions a immigrants per part de la policia.

Molt bé, però llavors el primer que hem fer és treure les tanques de Ceuta i Melilla i deixar entrar a tothom. Perquè si tanquem els CIE com ho farem per expulsar un immigrant irregular?. L’anem a buscar a casa seva? el convoquem per WhatsApp? li demanem si us plau si vol marxar del país?.

En el benenetès que gairebé no s’expulsa cap immigrant irregular llevat delicte flagrant. En primer lloc perquè difícilment es pot expulsar ningú que no et diu d’on és -sovint el primer que fan en arribar és estripar el passaport. I, en segon lloc, perquè la majoria dels respectius consolats difícilment col·laboren en les tasques d’expulsió: un repatriat és un problema.

Tampoc es pot expulsar ningún si prové d’estats fallits o en guerra i, malauradament, la famosa Primavera Àrab -en la que alguns tant van confiar- n’ha deixat un munt. A més, la pròpia Llei d’Estrangeria no considera que l’entrada il·legal al país com un delicte, sinó una infracció administrativa. La sanció pot ser una simple multa.

Per això la majoria de persones ingressades als CIE tenen antecedents policials o són multireincidents. Un dia se'm va ocórrer preguntar-ho a Jefatura -el 8 de gener del 2014- i, dels 55 interns ingressats que havien estat detinguts a Catalunya, 51 tenien antecedents policials. Només quatre no havien estat mai detinguts.

D’aquests, alguns passaven de la trentena de detencions: un en tenia 35, un altre 37, un superava les 50 i el quart arribava a 67. N’hi havia un que tenia el rècord de 78 detencions. Els motius eren diversos: delicte conra el patrimoni, violència de gènere, lesions, tràfic de drogues, falsedat, estafa. En fi, uns angelets.

Ja ho sabien els nostres diputats? Potser que avui recordem almenys els d’Unió perquè després també es queixen dels top manta: Joana Ortega, Josep Maria Pelegrí, Roger Montañola, Anna Solé, Cristina Bosch, Xavier Dilmé, Antoni Font, Marta Llorens, Benet Maimí i Joan Sardà. Queda tan progre votar contra els CIE.

Els nostres parlamentaris no deuen ni saber que els centres d’internament d’estrangers estan sota estricte control judicial. Per exemple, el passat 26 de maig el jutjat d’instrucció número 1, al que està adscrit el CIE de Barcelona, va fer una inspecció i va trobar-hi algunes “deficiencias”.

“Algunos extranjeros -explicava el jutge en la resolució a la que vaig tenir accés- han manifestado que al entrar en el CIE se les ocupa el reloj de pulsera y otros efectos personales, los cuales les son devueltos a la salida del Centro”. També es queixaven “que en ningún lugar del Centro hay un reloj de pared, de tal manera que a veces pierden la noción del tiempo”. En fi, un greu atemptat als drets humans.

El jutge en qüestió va decidir “la instalación de mayor número de teléfonos públicos, en cantidad suficiente para evitar colas” i prohibir “la retirada a los internos de sus relojes y demás efectos personales salvo que supongan un peligro para la seguridad física del propio interno o de otros, prohibición que debe ser de carácter excepcional”. Fins i tot col·locar “relojes grandes de pared en las zonas comunes del Centro”.

Però saben quin és el problema de debò? Que alguns barris i localitats de Catalunya s’estan convertint en veritables banlieues. Dintre d’uns anys tindrem els mateixos problemes que ara tenen a França.

El col·lega Fede Cedó explicava aquest divendres -també a La Vanguardia- que els veïns de l’Avinguda Amèrica de Mataró, just a la frontera entre els barris de Rocafonda i Palau, els veïns van alertar contra una banda de traficants de droga que es volien instal·lar al seu immoble.

“Al ver abortada la operación, el grupo de unos siete delincuentes lo intentó de nuevo al día siguiente y se enfrentó al denunciante (todos son de origen magrebí) cuando llegaba a su casa acompañado por su mujer y sus hijas, amenazándoles de muerte y ‘jurando que quemarían a sus niñas’ según algunos testigos, mientras le propinaban numerosos golpes y le rociaban con un espray de autodefensa, por lo que tuvo que ser atendido en el hospital y obligando a la actuación de los Mossos d’Esquadra”. El diari, per descomptat, no destacava en titular que tots eren d’origen magrebí per no ser políticament incorrectes.

I què ha fet el govern dels millors en els últims cinc anys en matèria d’immigració?. Res, estan massa capficats en el procés, com si la independència ho hagués d’arreglar tot. També el problema de la integració de la immigració.

Vostès han sentit el director general d’Immigració, Xavier Bosch, dir què opina la Generalitat en el conflicte amb els top manta?. No, perquè segurament -com Ada Colau- faria costa als manters. Jo li vaig enviar un tuit l’altre dia. Encara estic esperant que contesti. Deu estar de vacances.

 

 

 

Twitter

Web personal

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#10 pepe, Andora, 19/08/2015 - 19:37

la primera dice, ja, ja, ja, sr. Rius no sea tan exagerado, q nuestro partido no hace cagadas, ja, ja, ja.

#9 Quico, Vic, 18/08/2015 - 10:35

Agradi o no agradi, axó dels top manta no es més que el primer plat del que ens ve a sobre, i si no mireu aquesta legió d'immigrants a les portes d'Europa, que no hi ha qui ho aturi.

#8 Molta cara dura, bcn, 17/08/2015 - 16:59

Molt bon article. Aqui es denota la cara farisea del govern dels millors. d'una banda demanen tancar els CIES i anul·lar les devolucions en calent i d'altra banda la culpa de la immigració il·legal la té Madrid. Així tota la vida.

#6 guillem, bcn, 17/08/2015 - 14:01

Rius, els teus articles són interessants però molt llargs! A vegades els deixo de llegir en veure les parrafades. Síntesi sisplau!

#4 fvckCatalonia, Uropa, 17/08/2015 - 12:11

La clase politica catalonia (excepto PP y C's) vive en una burbuja muy muy lejos de los problemas de los ciudadanos. PS, voten a Albiol

#4.1 LLUC, MARXEM JA, 17/08/2015 - 14:47

Ya se ve en las votaciones