Publicitat
La Punteta · 24 de Juliol de 2010. 22:58h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La rehabilitació de Josep Maria Cullell

Sospito que si Artur Mas arriba a president de la Generalitat rehabilitarà políticament Josep Maria Cullell i el nomenarà per a algun càrrec. No necessàriament conseller, però ves a saber.

En primer lloc perquè Mas, que és home de pocs amics, és agraït amb els pocs que té: va començar la seva carrera política al grup municipal de CiU a l'Ajuntament de Barcelona quan Cullell n'era l'alcaldable. Sovint Maragall encara recordava a l'anterior legislatura que havia estat un veritable corcó.

En segon lloc perquè Josep Maria Cullell va haver de dimitir per l'anomenat cas Cullell, una de les primeres escoltes telèfoniques a tot l'Estat: un presumpte cas tràfic d'influències a favor del seu cunyat quan era conseller d'Obres Públiques que finalment, a nivell judicial, va quedar en no res pel que fa a ell. Però li va costar la carrera política i es va refugiar a Esade.

El denunciant va ser l'aleshores alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega, que Iniciativa va nomenar amb el tripartit Delegat del Govern a la Catalunya Central en agraïment als serveis prestats. Però el president de l'Entesa Muncipal de Progrès els hi acaba de fer el salt en anunciar el seu suport a la candidatura sobiranista de Joan Laporta.

Com que Josep Maria Cullell va dimitir el 1994 han passat més de quinze anys, període suficient en política si no hi ha condemna en ferm. Al cap i a la fi, Josep Maria Sala va ser condemnat pel cas Filesa el 1997 -anul·lat pel Constitucional el 2001- i recuperat per a la direcció del PSC el 2004 com a secretari de formació.

En tercer lloc perquè Mas ja el va rehabilitar tímidament amb el Consell de Seniors de Convergència -juntament amb un altre il·lustre exconseller, Macià Alavedra- el novembre del 2008 després del darrer congrés de Convergència.

I en quart lloc perquè Cullell va ser un dels homes més poderosos de Convergència juntament amb Jordi Pujol, Miquel Roca, Ramon Trias Fargas i l'esmentat Macià Alavedra quan Mas encara feia la mili. Aquell secretariat permanent és irrepetible.

A Josep Maria Cullell, com a Miquel Roca, se'l situava en la banda esquerra del partit. En alguns sectors se'l comparava -per la seva imatge, inclòs el pentinat- amb Kennedy. Va estar a punt també d'arrabassar l'alcaldia de Barcelona a Pasqual Maragall, però li va faltar paciència i se'n va tornar a la Generalitat: Pujol el va nomenar aleshores conseller d'Obres Públiques.

Si hagués perseverat -tots els grans polítics han de perseverar: Mitterrand va ser president a la tercera (1965, 1974 i 1981)- hagués esdevingut segurament el primer alcalde convergent de Barcelona. A la vista de Jordi Hereu i l'esgotament del model de ciutat que tenen els socialistes, no hagués anat malament un relleu.

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 Marta, Lleida, 27/07/2010 - 23:53

El problema es que en Cullell te massa alts i baixos de caracter, tan bon punt optimista com negatiu. I aixi no es poden guanyar unes elecccions.

#2 pepillo, barcelona, 25/07/2010 - 13:02

La perla es justificar la rehabilitación tomando como ejemplo el caso de Sala, y el irrepetible secretariado con Alavedra. Brillantísimo.

#1 robert, bcn, 24/07/2010 - 23:41

Encara me'n recordo d'unes declaracions de'n Cullell de fa anys en les que deia que el català estava sentencia.