La Punteta · 24 de Març de 2015. 13:34h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La República Soviètica de Catalunya

Ha arribat el moment de saber si Mas i Junqueras volen fer la independència amb la CUP. Ho dic perquè, al darrer baròmetre del CEO, CiU es quedava en 31-32 diputats i Esquerra en 30-31. Agafant les xifres més optimistes arribaven a 63. A cinc de de la majoria absoluta (68).

El panorama és engrescador. Ja m’imagino David Fernández de conseller en cap. També poden fer un front d’esquerres amb Iniciativa, l’últim partit que estava pel dret a decidir, almenys fins fa unes setmanes. Els d’ICV-EUiA baixen de 13 escons a 7 o 8. Si fa no fa com a Andalusia.

En aquest cas podríem posar David Companyon, un altre afeccionat a les samarretes, de conseller d’Interior. Companyon té experiència en la matèria perquè és dels que crida “la policia tortura i assassina” o defensa que els condemnats pel setge al Parlament eren uns angelets. Aquest és dels que dóna exemple i no paga ni al Metro. Segur que els 17.000 mossos que hi ha a Catalunya tindrien una alegria.

Perquè vostès s’han llegit el “Full de Ruta cap a la independència” que van aprovar dissabte passat? Més que un full de ruta semblava el programa del Comitè de Milícies Antifeixistes. Els de la CUP encara proclamarien una República Soviètica.

Després de la DUI, cal impulsar un “programa d’emergència social” que prioritzi “l’aturada dels desnonaments, dels acomiadaments i de les retallades i les privatzacions per sobre del pagament del deute". També "la gestió pública de tot l'ensenyament, la sanitat, justícia, obra pública i que instauri la Renda Garantida Ciutadana”.

Amb franquesa, jo desconfio del sector públic des que els funcionaris de la Generalitat fan 37 hores i mitja quan la resta de la humanitat en fa, com a mínim, 40. Tinc un amic, el Cesc, que és taxista i n’ha de fer dotze cada dia per guanyar-se la vida. Setze quan es va separar.

I al meu poble, quan va governar el tripartit (2003-2007), van acabar corre-cuita un carrer, el de la Llibertat, tan malament que quan va tornar CiU el van haver de refer. Com la piscina municipal que té dos vestidors d’homes. Un d’ells, a l’estiu, sembla una sauna. No hauria estat millor fer-ne un de sol i ben fet?.

Per descomptat, també estic en contra cels desnonaments, els acomiadaments, les retallades i les injustícies socials en general, però la renda garantida com la paguem?. La consellera Neus Munté va calcular un dia, durant un ple del Parlament, que el cost era de 3.000 milions d’euros a l’any.

Després, segons la CUP, cal impulsar un procés de desconnexió nacional i popular amb l'Estat espanyol i la Unió Europea “sobre la base de la suspensió de l'aplicació de tota la legislació estatal i de la Unió Europea lesiva per les classes populars”. Cosa que em penso que o demana ni Tsipras. Si ho teníem fotut amb la Unió Europea només falta suspendre ara la legislació que ve de Brussel·les.

Almenys els de la CUP ja no criden allò de “Catalunya, lliure justa i socialista”, sinó “Catalunya lliure, justa i igualitària” perquè, d’ença de la caiguda del Mur de Berlin, l’esquerra va una mica desorientada. Abans es podia ser comunista, trotskista, leninista o maoista, però ara només es pot ser anticapitalista. És molt trist ser anti alguna cosa perquè demostra la feblesa de les teves conviccions.

L’estiu després de la caiguda del Mur me’n vaig anar, de vacances, a Txecoslovàquia -encara no s’havien separat- i a Hongria. El que més em va cridar l’atenció és el nombre de banderes americanes que hi havia a Praga. Més fins i tot que a la Cinquena Avinguda de Nova York. A la Plaça Wenceslau hi havia una botiga d’electrodomèstics que semblava treta d’una pel·lícula nord-americana dels anys 50. Per als txecs, la llibertat també era la llibertat de consum.

Perquè, d’acord, el capitalisme té moltes imperfeccions, fins i tot injustícies. Però el que deia Churchill aplicat a la democràcia: si troben un sistema millor, avisin. Em penso que, a Corea del Nord, viuen pitjor que nosaltres. I a la Xina, que és un règim comunista, hi ha més milionaris que a Catalunya.

La independència d'aquest país es farà amb les classes mitjanes o no es farà.

 

 

Xavier Rius és director d'e-notícies

 

Segueix-me a twitter

Web personal

Tots els articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#9 Emilio, Europa, 26/03/2015 - 16:34

Si el proceso ya ha sido un chiste, la constitución con el necesario voto de la CUP va a ser de va carcajada, "todo catalán tiene derecho a casa, comida, coche, puticlub.... "

#8 El prisma, Can Boix, 26/03/2015 - 12:07

El sr Xavier Rius és molt de dretes i qualsevol defensa dels drets socials o protesta al carrer li sembla "soviètica". És el que passa quan hom està tant i tant ancorat cap a la dreta i el neoliberalisme.

#8.1 Emilio, Europa, 26/03/2015 - 16:31

Hombre, eso de romper con España y Europa y poner fronteras, nos lo deberían explicar. Esa letra no la pone en La Internacional. No es ser de derechas, es ser normal.

#7 Decat, Decat, 24/03/2015 - 21:01

Ai, Senyor Director, bé que es nota que heu llegit -i fins i tot rellegit- les agres memòries d'en Gaziel. No espereu res més que oportunisme de qualsevol classe mitja en qualsevol moment històric. Si vostè fos capaç de mencionar una sola de classe mitja que hagi portat una revolució... li agrairè.

#6 Aleix, Barcelona, 24/03/2015 - 20:33

Afortunadament a Catalunya no fem política per acontentar els 17.000 mossos, la majoria dels quals tindrien problemes per acabar l'ESO. La República Islamòfoba de Catalunya te l'hauràs de pintar a l'oli em temo.

#5 antireaccionari, Cat, 24/03/2015 - 19:42

¿Classes mitjanes? No diguis xorrades. Però si les polítiques neoliberals que tu defenses s'estan carregant precisament aquestes classes mitjanes! Un altre pamflet reaccionari de la marca Rius. Au, a passar per la caixa de Foment.