La Punteta · 19 de Juny de 2016. 10:03h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La resurecció del centre a Catalunya

Foto del darrer congrés de CDC celebrat el març del 2012

El primer que caldrà fer l’endemà del 26-J serà reconstruir el centre-dreta a Catalunya. Convergència ja no serveix. Encara que ara li canviïn el nom. Una simple operació de maquillatge. Com volen erigir-se ara en representants del “centre ampli” els mateixos que se l’han carregat?. Impossible. Simple qüestió de credibilitat.

No es pensin, CDC encara té coixí. Vas a un míting del PSC -l’últim que vaig anar va ser el de Felipe González a l’Hospitalet el 15 de setembre de l’any passat- i la majoria de testes llevat de la de Miquel Iceta són calbes com la meva o emblanquinades pel pas dels anys. Se’ls hi ha envellit l’electorat o, encara pitjor, s'ha passat a altres opcions polítiques perquè han canviat els seus valors i principis ideològics: ara valoren l'ordre, la seguretat, el civisme. En canvi, vas a un acte de Convergència -en aquest cas va ser la conferència de Quim Forn del passat 2 de juny- i hi ha base.

Però el cas de CDC serà objecte d’estudi en el futur. Com un partit que ha remenat les cireres durant trenta anys ha acabat fent-se l’hara-kiri. El mèrit -cal començar a posar noms per la desfeta passi el que passi diumenge- és de l'actual nucli dur: Francesc Homs, Jordi Turull, Josep Rull, Lluís Corominas, Francesc Sánchez.

El pinyol que s'ho havia de menjar tot. L'altre dia vaig descobrir, astorat, que Carles Campuzano porta sis legislatures a Madrid (24 anys!) i ara repeteix de número dos. També, no cal dir-ho, d'Artur Mas, el màxim responsable de tot plegat.

Només conec a l’Estat espanyol -salvant totes les distàncies, per descomptat- un cas similar: el de les Corts franquistes, que van ser conscients que el franquisme no podia continuar sense Franco i van acceptar la Transició a canvi d'impunitat. La Lliga també va desaparèixer, però hi va haver-hi una Guerra Civil pel mig.

A més, ja em perdonaran, cal reconstruir el centre-dreta sense manies i, sobretot, sense complexos. Catalunya és un país curiós en el que tothom diu que és d’esquerres, però Pujol va governar durant 23 anys. A Alemanya o el Regne Unit ningú té remordiments de consciència per votar Angela Merkel o David Cameron. Al contrari, és tan legítim votar la dreta com l’esquerra.

De fet, tots els grans polítics -i reformadors- han estat més aviat de dretes que d’esquerres. Bismarck va inventar l’Estat del Benestar encara que fos perquè no se li sublevessin els sindicats. Churchill era conservador -fins i tot quan es va fer lliberal- i De Gaulle era militar. Dels pares d’Europa -Adenauer, De Gasperi, Monnet, Schuman- només Spaak era social-demòcrata. I encara.

Ho he dit sempre: els països, per funcionar, necessiten partits sòlids i honestos a dreta i a esquerra. I la democràcia és la negociació, el pacte, l’estira-i-arronsa. Al final ens hem d’entendre tots. Però les classes mitjanes d’aquest país -les que ens llevem d’hora cada matí, paguem impostos i no okupem edificis a Gràcia ni empaitem els Mossos- necessitem una opció política que ens representi. Algú ha de començar a posar fil a l'agulla.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

18 Comentaris

Publicitat
#12 fran-bcn, bcn , 22/06/2016 - 18:30

Centre? quin centre? no existeix. Jo soc catalanista no indepe, però gens espanyolista. el meu espai ja no existeix. Ho sento passo de votar......

#11 Manolo, Barcelona, 20/06/2016 - 20:30

No se trata únicamente de que Mas se lo haya cargado todo,,( que es cierto)

Ni tampoco el equipo que ha continuado,, (que han resultado unos mediocres)

El culpable real es el padre, amo y creador del partido (el ya no honorable Pujol)

El, y únicamente él y su familia se han cargado todo

#10 Xandri, Vallès, 20/06/2016 - 14:03

Cal que UNIÓ torni a entrar al Parlament i remunti el vol. Sense grans resultats , però que recuperi l'espai ara orfe.
l'Espadaler no és un gran lider, però UNIÓ sí ha d'existir.
A l'octubre en parlem de nou

#9 Prudenci, Sabadell, 19/06/2016 - 22:08

Arturu Más s'ho ha carregat tot ell solet.

#9.1 Tens raó, Bcn, 20/06/2016 - 17:04

Quan va guanyar la presidència, Mas ho tenía molt fàcil, fer una política centrada en governar amb seny i abandonant qualsevol aventura basada en fer volar coloms. Avantposar l'interès dels catalans en el terreny social-econòmic i prou. Creure's Garibaldi l'ha perdut.

#8 PepetCabrejat, Bcn, 19/06/2016 - 19:10

Aquests convergents que han deixat el pais fet una coca es mereixen fotre's un pinyac dels grossos. I que ningú els posi un coixí, no s'ho mereixen.