La Punteta · 2 d'Octubre de 2016. 07:47h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La rialleta de Francesc Homs

De què riu Francesc Homs?

El Govern espanyol en funcions ha fet una reforma de l’impost de societats que afecta a unes 4.500 empreses catalanes. La mesura s’ha aprovat gairebé d’estranquis: amb un reial decret extraordinari publicat al BOE en la nit de divendres a dissabte. Com si fos la legalització del PCE. Les empreses afectades hauran d’avançar ara 8.000 milions a l’Estat.

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, s’ha afanyat a afirmar que “qüestionem la reforma de l’Impost de Societats perquè afecta la competitivitat de les empreses i les seves expectatives”. Res, una perdigonada. A Madrid no se l’escolten. No deuen saber ni qui és.

Però la iniciativa afecta a grans companyies, aquelles que facturen més de 10 milions d'euros a l'any i es dediquen bàsicament a l'exportació. Amb altres paraules: al motor del país. Baiget ha explicat les conseqüències amb aquests termes: “Suposa que les empreses facin un préstec obligat a tipus 0 a l’Estat”.

En una altra època, el govern de torn -fos del PP o del PSOE, tant se val- no s’hagués atrevit. O com a mínim ho hagués consultat. Al capdavall, la política és negocació, pacte, estira-i-arronsa. El tan criticat peix al cove. Era quan CiU remenava les cireres.

La decisió adoptada confirma, doncs, la irrellevància del catalanisme a Madrid. Finalment ho hem aconseguit. Els empresaris de Foment, de la Cambra a qui recorreran ara per defensar els seus legítims interessos? A Francesc Homs, que té vuit diputats i l'han col·locat al galliner del Congrés? Al tàndem Rufián & Tardà, que exhibeixen sempre unes formes parlamentàries exquisides?.

Josep Pla, en la seva biografia de Cambó, cita el que deia en aquests casos el director del Brusi, Joan Mañé i Flaquer: “El dia en què Catalunya tingués quaranta diputats ben seus al Parlament espanyol, ningu més li faria la llei”. Hem encetat exactament el camí invers.

Encara recordo la foto que li van fer els de l'agència Efe a Francesc Homs el dia la constitució del Grup Mixt. I que el diari Ara va fer servir per il·lustrar la seva crònica de l'endemà. Sortia rialler -al costat de la diputada Míriam Nogueras, que també reia a cor què vols- juntament amb el senyor Isidro Martínez, del Fòrum Astúries, i Marta Sorlí, de Compromís. I jo, instintivament, vaig pensar: però de què riu?. Sospito que ara comencem a descobrir-ho.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#5 Pablo, Madrid, 02/10/2016 - 12:31

No estoy de acuerdo como enfocas el Congreso. Lo enfocas como un Congreso (o Madrid)-Cataluña. Y no es así.

Como si en el Congreso no se hicieran las leyes para Cataluña.


Es lo mismo que si cambias Cataluña y pones Madrid. Absurdo.

El Congreso es de todos los españoles.

#5.1 pepe.-., andorra, 03/10/2016 - 14:15

de todos los españoles, q ingenuo, es como mucho, de los señores feudales y caciques, terratenientes, nobles al cargo de empresas del ibex y muchas cosas, pero de los españoles ni lo es, ni lo ha sido, ni creo, desgraciadamente, q lo sea jamas. España no es un país, son 17 mafias.

#4 Marta2, Cornella, 02/10/2016 - 11:18

¿ Y de qué se rien las hienas ?

#4.1 botifler1914, Sintaca, 03/10/2016 - 14:27

De la de basura que se van a comer!

#3 PepetCabrejat, Bcn, 02/10/2016 - 10:20

La iniciativa afecta sobretot a bancs i grans empreses. Suposo que els cupaires i el govern dels mes desfavorits', en la seva línia habitual de cacau mental, aquest cop hi estarán d'acord. O tampoc?

#3.1 Papitu, el de Sanes, 02/10/2016 - 12:06

També afecta a molta PIME, on treballem moltíssims catalans

#3.2 PepetCabrejat, Bcn, 02/10/2016 - 12:53

Consti que no estic d'acord amb la pujada de l'impost però tantes PIMES hi ha que facturen més de 10 milions l'any? No sé eh, només pregunto.

#2 Las empresas son imprescindibles para q todo tire, son las que ofrecen trabajo, 02/10/2016 - 10:04

Adelantar impuestos es ilegal...no entiendo que hacen todos los partidos que no se quejan de esta ley...Montoro - el nombre es lo d menos - esta demostrando ser tan malgastado como todos.
Subir impuestos - dicen que al los ricos pero es algo todos. Los ricos tienen sus asesores- es un error...

#2.1 manolo, Barcelona, 02/10/2016 - 11:00

Ilegal?

A mí y a todo trabajador, siempre nos han retenido una parte del sueldo através del IRPF

No estoy seguro de que sea ilegal.

#2.2 un, un poblet, 02/10/2016 - 11:08

#2

Algu ha de pagar el FLA català

#2.3 Fran, Vilassar de dalt, 02/10/2016 - 11:15

Adelantar impuestos no es ilegal ..... ¿ acaso no te retienen dinero en las nóminas a cuenta de la futura declaración de renta ?

#2.4 Es cierto...nos retienen impuestos cada mes, pero a mes vencido ..., 02/10/2016 - 11:28

Sabiendo lo q se cobra...a las empresas es a cuenta d beneficios anuales ANTICIPADOS ... cada trimestre ya se paga o se pagaba una entrega a cuenta...no se la ley nueva...pero no creo q sea lo mismo... tampoco se si es legal...el resultado es gastar lo q todavía no se sabe si se tendrá d beneficios!

#2.5 Lo q es un engaña bobos...y más si dicen q , vuelve otra crisis , 02/10/2016 - 11:33

Gastar lo q todavía NO se sabe si se tendrá es hacer" el cuento d la lechera"...y endeudarnosa todos
Cada uno d nosotros debe un montón de dinero por el derroche de las 17 autonomías y del Estado Central. El PP nos ha endeudado todavía más d lo q estábamos los q pagamos el pato somos los d "apie" !

#2.6 Si te retienen cada mes a cuenta d lo q ya has, cobrado y la empresa lo adelanta , 02/10/2016 - 14:43

Al tte a Hacienda. Lo mismo q se hace con el impuesto de sdades. O sea de los beneficios teóricos del tte.vencido..ya se q no ilegal...pero para mi éticamente si lo es...en el caso q nos ocupa con la nueva "propuesta montoril" q se llevara a cabo este año además d peligrosa! Gastarán más d la cuenta

#1 ES EL COST ...., Barcelona, 02/10/2016 - 09:26

de perdre vots i simpatitzants
d'abandonar l'espai de CENTRE
de possarse en mans d'ERC
de abraçarse a la CUP

Fins hi tot el perill de desaparèixer
cada vegada compteu meny
i encara rieu?

Un COST que pagueu vosaltres
pero sobre tot Catalunya tambe