La Punteta · 12 d'Octubre de 2016. 22:10h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La senyera espanyola

La meva àvia, en els últims anys de la seva vida

La meva àvia -la iaia Lola- era una persona digna d’estudi. Va sobreviure tot el franquisme sense parlar ni un mot de castellà. El millor de tot és que no vivia a les profundidats del Pallars, sinó a la Sagrera, en plena Barcelona.

Això sí, quan anava al centre encara deia que “anava a Barcelona”. De quan Sant Martí de Provensals era un poble independent. També pronunciava Sant Andreu, el barri del costat, amb una meravellosa sinalefa: Santandreu. No com ara: San Andreu.

Un dia li vaig preguntar com s’ho feia quan, a la mitja part, els hi feien cantar el Cara al sol al cinema del barri -conegut popularment amb el nom de la Barraca: dues pel·lícules al preu d’una- després de la Guerra Civil. Em va dir que ho feia veure. En pla karaoke.

Doncs a la meva àvia (1908-1998) se li posava la pell de gallina quan, al final del franquisme, sentia la Santa Espina, aquella sardana que comença amb: “Som i serem gent catalana tant si es vol com si no es vol”. En aquella època, escoltar-la era un dels actes més subversius que es podia fer.

Per això m’ha sorprès que, en la concentració de la Plaça Catalunya per commemorar la Hispanitat, la sentís quan una minicolla castellera ha aixecat una torra de tres pisos. L’enxaneta, en arribar a dalt, ha desplegat una bandera espanyola.

Abans, la manifestació que venia de Passeig de Gràcia, ja havia exhibit una bandera gegant: la meitat era l’espanyola. L’altra meitat, la senyera. Alguns dels participants també portaven, indistintament, l’espanyola i les quatre barres.

El procés sobiranista ha generat un fenomen curiós. De fet, són dos. El primer és que l’unionisme ha sortit de l’armari. A això ja m’hi vaig referir en un altre  article publicat l'any passat i no insistiré.

Ara ja no fa vergonya penjar una bandera espanyola al balcó. Abans només es veien rojigualdes quan la selecció espanyola guanyava la medalla d’or a Barcelona’92 o el Mundial de Sud-àfrica. En ambdós casos, per cert, amb una notable contribució de jugadors del Barça.

No cal dir que tot plegat ha tingut també una traducció electoral: Ciutadans és ara segona força política al Parlament i, a Madrid, tenen 32 diputats. Sí, van perdre vuit escons entre les primeres i les segones eleccions, però han passat de zero a 32. Mentrestant, el senyor Homs està al galliner del grup Mixt.

Però l’unionisme, fins i tot l’espanyolisme, s’ha apropiat també dels símbols tradicionals del catalanisme. Les senyes d'idenitat: la senyera, els castells o fins i tot la Santa Espina. És la propera batalla que s’acosta. Fins ara el sobiranisme deia que Espanya és una democràcia de baixa qualitat. Ara, l’unionisme s'hi ha tornat i diu el mateix de Catalunya.

Alicia Sánchez-Camacho va estrenar la nova estratègia dissabte passat a l’escola de tardor del PP. L’encara presidenta del PP català va denunciar la, en la seva opinió, “pèrdua de la qualitat democràtica” a Catalunya. La batalla del llenguatge serà terrible. I, davant els estats de la comunitat internacional, tenim les de perdre. Al final els catalans agafarem mala fama.

 

PD/ Aquest article és també un homenatge a la meva àvia.

 

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

 

Publicitat
Publicitat

37 Comentaris

Publicitat
#17 Una de tantos, Barcelona , 14/10/2016 - 15:33

#17Estuvo

Ud en la Pl Catalunya el 12O? No se ofenda, digo como periodista claro.lo digo porque quizá pudo observar como dos mamarrachos encima de una moto insultaron a unas personas que llevaban una bandera española...cobardes.Respecto a los castells creo sabrá que fueron los valencianos los invent

#16 Laurentis, Barcelona, 14/10/2016 - 11:41

Alguien dijo que cuando las barras de la señera se ensanchan sale la bandera española. Los republicanos incorporaron la franja morada en su bandera representando al reino de Castilla que los autores de la rojigualda habian olvidado.

#16.1 Ciudadano X, Barçalunya Qatar Foundation, 14/10/2016 - 15:11

El color morado de la bandera republicana lo tomaron de un pendón de Castilla, que lo vieron morado cuando en realidad era un rojo descolorido por el paso del tiempo.

#15 Mefisto, BARCELONA, 13/10/2016 - 23:26


Sr. Rius, ¿sabia llegar i escriure la seva àvia? Perdó ... la seva IAIA, que no´és ben bé el mateix!
Les iaies són les àvies de TV3.. Ai las!

#15.1 La meva SI!, BCN - Sant Andreu ( Santandreu) , 14/10/2016 - 10:18

De tota la vida!
Saber leer y escribir lo mismo q tener una " carrera" - de galgo como decían los antiguos a quien le servía d poco tenerla- no significa ser más q nadie ni siquiera ser más listo o inteligente, ni más emprendedor ni nada solo es tener más conocimientos en teoría. La vida es una carr

#14 ALEX, Terrassa, 13/10/2016 - 20:59

En Barcelona 92 solo jugaban el Chapi Ferrer y Guardiola, 2 jugadores de 23 así que notable contribución de jugadores del Barça como que no señor Rius, se lo perdonamos. Visca las iaias.

#13 Pere, El Prat de Llobregat, 13/10/2016 - 17:38

Ets un cas com un cabàs, Rius. Una cosa és que et venguis a l'enemic per diners. Això ho respecto, perquè estic segur que estan llençant els diners i que l'e-notícies no generarà ni un sol espanyolista "nou". Però que pugui dir tantes bajanades sense cap vergonya, és realment digne d'admiració.