La Punteta · 3 de Gener de 2014. 10:48h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La successió de Mas

Si Mas decidís deixar la política "aviat" -com deia a l'entrevista a La Repubblica del passat dia 27 de desembre- o li agafés una pájara com als ciclistes en ple procés sobiranista, Convergència tindria seriosos problemes de successió. No veig en tota la direcció de CDC ningú capaç d'agafar-ne el relleu. Només cal donar-hi un cop d'ull.

Mas ha fet com Pujol: s'ha saltat una generació. És un mecanisme habitual en els lideratges polítics. Recordin el cas de Zapatero, l'home era tan gris que una nul·litat com Leire Pajín va arribar a secretària d'organització del PSOE i ministra de Sanitat!. I un altra, Bibiana Aído, a titular d'Igualtat. Però ha passat a la història no per la seva obra al capdavant del ministeri, sinó per innovar la llengua castellana en emprar "miembra" en un discurs oficial.

L'operació natural de Mas succeeix Pujol i un altre Pujol succeeix Mas ha quedat estroncada, de moment, pel cas de les ITV. I l'ascens d'homes com Rull o Corominas s'ha d'entendre també en aquest context. No sé si, en un altre escenari, haguessin arribat tan amunt. A l'anterior legislatura, a CDC deien que hi havia govern -tenien 62 diputats-, però no hi havia partit. Ara no hi ha ni partit ni govern.

A l'Ajuntament de Barcelona hi ha un problema similar amb Xavier Trias. Personalment, posar les bases del relleu a l'Ajuntament de Barcelona em sembla encara més urgent que a la Generalitat tot i que suposo que Trias voldrà continuar un altre mandat perquè el poder és com la xocolata: enganxa. L'avantatge de Xavier Trias és que no té oposició. Només un partit en descomposició com el PSC pot tenir, a hores d'ara, set candidats in pectore a l'alcaldia.

I a Unió, si fa no fa, estan com Convergència: almenys en això coincideixen. Duran -el proper 27 de març fa 62 anys-, no té cap successor clar i tampoc no descartaria un tapat. Entre els que remenen les cireres -o la cua en alguns casos- hi ha Espadaler, Pelegrí, Ortega, Castellà. Però només el conseller d'Interior sembla un candidat amb cara i ulls sempre, per descomptat, que el seu pas per la conselleria no l'acabi cremant com va cremar abans els seus predecessors, Joan Saura i Felip Puig.

Potser el successor de Mas, sobretot si no surt bé l'anomenada transició nacional, està més a fora que a dins -Recoder? Vila?-, però
la política catalana s'ha caracteritzat, en els últims temps, per cremar els seus líders a velocitat de vertigen. De la generació de l'Estatut no en queda cap llevat del mateix Mas: Maragall, Montilla, Carod, Puigcercós, Saura, Piqué han desaparegut del mapa polític. I un país sense líders és un país que no va enlloc.

 

 

 

Si em busques em trobaràs:

 

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Més articles: http://www.xavierrius.cat/articles_xavier_rius

Elogis: http://www.xavierrius.cat/Elogis_xavier_rius

Insults: http://www.xavierrius.cat/insults

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticies

Publicitat
Publicitat

32 Comentaris

Publicitat
#21 pep, manresa, 05/01/2014 - 13:02

Duran serà un bon successor, la barreja perfecte entre el "sobiranisme" de Mas i el "regionalisme" de Pujol. Pactarà amb el PP, però anirà al notari. Dirà pestes de la Camacho, però votarà la Reforma Laboral (i el que convingui). Serà republicà amb Jonqueres i monàrquic amb Rajoi...

Com ara, vaja.

#20 ±, Ï, 05/01/2014 - 00:06

Rius, realment se't noten massa les ganes que hi tens.

#19 LLCR59, Banyoles, 04/01/2014 - 20:21

Sr. Rius: Vosté que és tant clarivident i un analista polític de prestigi, sembla mentida que no sàpiga quí serà el successor d'en Mas...Jo sí que ho sé,...es diu ORIOL JUNQUERAS

#18 Kropotkin, Vic, 04/01/2014 - 20:17

El proximo, que por favor sepa hablar y escribir inglés.
La celebre carta a los lideres extranjeros es ciertamente penosa. Si no sabe escribir en un inglé culto, que contrate a alguien nativo para revisarlo.

http://goo.gl/f56gJL

#18.1 LLCR59, Banyoles, 05/01/2014 - 23:24

Si noi, tens raó. La propera vegada li demanarem a en Rajoy o a la Botella, que facin la traducció a l'anglés...

#17 A CDC no sobren lideratges, però a UCD tampoc, 04/01/2014 - 16:26

Es pot estar d'acord o no amb CiU, però s'ha de reconeixer que a diferència de Montilla, Zapatero o Rajoy que estan entre la nulitat i la inutilitat Artur Mas és un president amb nivell, dels 4 amb diferència és el més ben format, el que més dona la cara i pot viatjar sense intèrpret.#17.1 Fran, Vilassar de dalt, 04/01/2014 - 17:11

Efectivament, en Mas pot viatjar sense intèrpret, i dir ximpleries en diferents idiomes.

Hem de donar graciés per que podríem tenir un babau pitjor ?.

#17.2 Kropotkin, Vic, 04/01/2014 - 19:31

Hay que estar muy ciego para decir que Mas es un presidente con nivel. No tiene ni idea y va a durar ya muy poco. Es un peligro hasta para su propio partido. Es alucinante que haya una sola persona en Cataluña que lo considere un presidente de nivel. Asi los estelados no llegareis a ningún sitio.

#17.3 Pablo, Madrid, 04/01/2014 - 20:18

Haber ¿que es loq ue ha hecho bien Artur Mas en 3 años?¿Ha facilitado la convivencia o la ha roto? ¿Se ha preocupado a caso de los más débiles? ¿Ha intentado llegar a consensos posibilistas? Lo siento pero Artur Mas hable 4 o 5 idiomas es el peor presidente autonómico de toda la democracia....

#17.4 Els altres el fan bo, 17, 04/01/2014 - 20:21

Està clar que el president Mas comparat amb els presidents espanyols sembla molt millor. Li ho possen fàcil.
Només cal mirar el carisme de Montilla o Rajoy del mateix nivell d'un moniato o els coneixements de Rajoy i o Zapatero que no poden ni sortir a l'estranger sense traductors.