La Punteta · 9 de Juny de 2015. 11:37h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La supèrbia de Núria de Gispert

Núria de Gispert, a la roda de premsa dels crítics d’Unió

L’encara presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va cometre aquest dilluns, en la roda de premsa dels crítics d’Unió, un error imperdonable. Un col·lega li va preguntar què pensava sobre el risc de transvasament de vots de CiU a Ciutadans que havia denunciat Ramon Espadaler en una entrevista a La Vanguardia el mateix dia.

Amb un cert to de supèrbia va dir que “si se’n van cap a Ciutadans probablement devien estar equivocats”. Fins i tot es va fer la valenta: “Bon vent i barca nova”. Va afegir entre els aplaudiments dels membres del sector sobiranista, que omplien la sala de premsa d’Unió, al soterrani de la seu que el partit té al carrer Nàpols de Barcelona.

Sembla mentida que una persona amb la seva experiència política vagi -perdonin l'expressió atesa que és el segon càrrec institucional dle país- de sobrada. Al capdavdall ha estat consellera de Justícia, de Governació, de Justícia i Interior i presidenta del Parlament durant dues legislatures. Suposo que deu tenir coll avall que va a la llista de Mas i creu que serà un passeig triomfal.

Encara recordo una conversa amb Oriol Pujol, quan era secretari general de CDC, que em va dir que quan Mas va signar davant notari que no tornaria a pactar amb el PP el 2006 van calcular -per estudis interns del partit- que havien perdut al voltant de 40.000 vots. Però que els hi era igual.

Em vaig quedar de pedra, clar. Un vot és un vot, vingui d’on vingui. Pels vots s’ha de lluitar fins a l’últim minut. No has de renunciar-ne mai a cap. Al capdavall, a l’hora del recompte tots valen igual. I tant te fa qui et voti.

En certa manera, a Xavier Trias li ha passat el mateix. Vist el desgast del PSC a Barcelona després de 30 anys, a les eleccions del 2011 va decidir fer una campanya en pla presidencial. De bon rotllo. Amb el resultat ja conegut. Va aconseguir 14 regidors de 41 i governar ha estat un calvari.

Per a més inri, el 2015 ha reinicidit. Ja vaig expressar en un article anterior que en la meva modestíssima opinió -jo no sóc cap spin doctor-, s’equivocava. Malament rai quan, el més important, eren les ulleres del candiat. Mentre que la resta llançaven missatges més esmolats ell es venia com l’alcalde del diàleg. Devia dir-ho per can Vies. Em temo que la victòria d’Ada Colau contra pronòstic m’ha donat la raó.

I el gran mèrit de Jordi Pujol és que el votaven tant els sobiranistes convençuts com els catalanistes moderats. Fins i tot gent que, a les generals, votava el Partit Popular. Per això va encadenar tres majories absolutes: 72 diputats el 1984, 69 el 1988 i 70 el 1992. Ja res tornarà a ser igual.
 
Ara tindrem majories en les quals el partit de govern tindrà només entre 30 i 35 escons. Però em pregunto com es pot governar un país amb una trentena de diputats de 135. Per això jo ja em vaig quedar de pedra quan, al darrer consell nacional de CDC, Mas va apel·lar al “vot útil sobiranista”. Com ha acabat Convergència: competint per Esquerra per un mateix segment de l’electorat.

Que vagi en compte CiU. Un dia parlant amb un diputat de Ciutadans ja em va dir que havien detectat el pas de votants de la federació nacionalista al partit d’Alber Rivera. I en la darrera enquesta d’El Periódico, del passat 4 de març, el vot estimat per a Ciutadans (17,8%) era fins i tot superior al d’Esquerra (17,3%) encara que en el repartiment d’escons encara guanyaven els republicans (27-28 a 23-24) pels capricis de la llei electoral.

De fet, si Albert Rivera s’ha entrevistat ja amb Mariano Rajoy y Pedro Sánchez és perquè, a la llarga, es veu com alternativa a Catalunya encapçalant un bloc unionista de Ciutadans, PSC i PPC enfront CiU, ERC i la CUP. Anem amb compte amb menystenir vots, Núria, a veure si un dia no arriba a president de la Generalitat. El socialista Patxi López també va trencar un cop l’hegemonia del PNB a Euskadi anys després, curiosament, del Pla Ibarretxe. Cosa que semblava impensable anys enrere. 

Segueix-me a twitter

Web personal

Tots els articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

40 Comentaris

Publicitat
#20 BEJOTA, BCN, 11/06/2015 - 11:54

Joana Ortega, ofereix les dades definitives de la consulta independentista del 9Ngencat.cat

Política 01/12/2014 21:02 Hi va votar un 37%.
La Generalitat xifra la participació final en la consulta en el 37% del cens, i el suport a la independència en el 30% .

#20.1 BEJOTA, BCN, 11/06/2015 - 11:55

SRA. DE GISPERT:LI RECORDO QUE'L PROCÉS PROMOGUT PEL MATRIARCAT CATALÁ, S'HA ACABAT AMB UN VERGONYÓS RESULTAT.

#19 Cinisme en estat pur, bcn, 11/06/2015 - 09:05

Ara resulta que CiU vol la independència! Una cosa tan important hauria de portar-la en el seu programa. El que passa és que Mas ha cremat el seu partit per mentider i hipòcrita, i ara vol salvar-se amb la llista única. Mas ja esta super amortitzat per fomentar l'enfrontament en la societat.

#18 Use your brain, don't vote for CiU, Barcelona, 10/06/2015 - 19:09

El razonamiento es simple. Si usted es única de misa diria, independentista, de derechas, miembro de la alta burgesia catalana y tiene 8 apellidos catalenes, entonces y solo entonces vote a CiU. En caso contrario elija entre las otras opciones. Perfecto Núria, así hasta la derrota final.

#17 Joel, Bcn, 10/06/2015 - 18:24

#16

ibz
Abaixa els fums, noi, i apuja la decència.
Mira:
Última hora: El C's dona suport al PSOE andalús per obrir 40 ambaixades a l'exterior.
¿Te'n recordes què deia el C's de les ambaixades catalanes a l'exterior?
Això se'n diu catalanofòbia i auto-odi..

#16 ibz, bcn, 09/06/2015 - 21:55

hoy por hoy C¨s y Albert Rivera son los mejores embajadores de Catalunya, somos emprendedores, negociamos y llegamos a acuerdos, tenemos tesón y luchamos por lo que queremos conseguir, aunque no lo consigamos al 100%. No nos rendimos, inventamos e innovamos, nada que ver con CIU-ERC, PERDEDORES

#16.1 Joel, Bcn, 10/06/2015 - 08:57

Ambaixadors de Catalunya el C's ? Això és un contrasentit. No poden ser mai ambaixadors d'un pais al que són contraris a la seva llengua i la seva llibertat.

#16.2 pepe, andorra, 10/06/2015 - 11:44

Se cree el ladron q son todos de su condicion, a ver joel, q tu estes en contra del español, de España y de la libertad, no quiere decir q las personas q no esten de acuerdo contigo, sean iguales. Q tu repitas mil veces una mentira, ni quere decir q sea cierta. Tu si q eres enemigo de Cat. y de Espa

#16.3 Joel, Bcn, 10/06/2015 - 13:38

Pepe #16.2


Deus patir molt tu vivint a Andorra, un país que ha lograt escapar-se de la grapa espanyola i on l´única llengua oficial és el català..... ecs !

#16.4 Un català de C's= Un negre del Ku Klux Klan, Lleida, 10/06/2015 - 13:50

El que sou és un paràsits i uns corruptes, la gran regeneració de C's és pactar amb el PSOE a Andalusia i amb el PP a Madrid.. Els c's teniu un problema, creieu que tothom és tan fanàtic, ignorant i amb tan poca dignitat com els vostres votants i simpatitzats.