La Punteta · 29 d'Abril de 2014. 08:51h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La tele de Convergència

Espero que no acabi igual, però la TV d'El Punt-Avui em recorda Ona Catalana. Aquella cadena de ràdio que va començar les seves emissions a finals dels 90 i va acabar com el rosari de l'Aurora. Pujol va atorgar llavors, en efecte, freqüències a Ona Catalana i a Rac1 mentre que el Grupo Zeta es va quedar amb un pam de nas perquè només li van donar tres emissores -em sembla que a Cambrils, Molins de Rei i Santa Coloma de Farners- malgrat que com a vaixell insígnia tenien Joaquim Maria Puyal al capdavant.

Entre d'altres estrelles, Ona Catalana va fitxar Josep Cuní. Encara recordo les banderoles que van penjar amb la seva cara al carrer d'Aribau. Deu haver estat el seu únic fiasco professional. La nova cadena havia de ser, de facto, la Catalunya Ràdio de CiU si la federació nacionalista perdia a la Generalitat, però qui es va consolidar a base d'una ràdio jove i urbana -el mèrit en part és d'Eugeni Sallent-, va ser Rac1. Llavors ningú no donava ni un duro per la cadena del grup Godó, però amb el temps no només ha competit amb Catalunya Ràdio, sinó que l'ha superat amb escreix.

L'empresa va entrar en crisi a base de mala gestió i estirar més el braç que la màniga. El director general tenia habitació reservada en un hotel de quatre estrelles, el Barcelona Sants, i cotxe oficial a càrrec de l'emissora. Sense oblidar el nombre d'obres d'art amb què es van decorar les diferents seus de la cadena repartides per tot el territori. En certa manera va ser com un altre projecte radiofònic fallit que també que es va promoure des de Palau als primers anys de Pujol: la Cadena 13.

Perquè faig aquestes comparacions? Perquè Ona Catalana, com El Punt-Avui TV, també tenia al darrera com a home de confiança un exsenador de CiU entre 1989 i 1993, David Marca; i un periodista de confiança, Josep Puigbó. Puigbó, llavors un presentador emblemàtic de TV3, va acabar festejant amb el PP i fitxant per TVE -com Jaume Barberà, per cert-, però crec que a CiU ja li han perdonat perquè li han donat un programa, (S)avis, encara que sigui al 33.

El Punt-Televisió també té un exsenador de CiU al darrere, Joaquim Vidal, en aquest cas del 1996 al 2000. I el seu programa estrella, L'Illa de Robinson, el condueix Eduard Berraondo,  que entre el 2008 i el 2012 va ser membre del consell de govern de la CCMA a proposta de CiU. De fet, era el candidat d'Unió. El que no sé és com ho paguen tot plegat si El Punt-Avui, el dia que venen més diaris -els diumenges- només arriba a 28.000 exemplars.

Ara ens trobem doncs que un militant de CDC, Roger Loppacher, president del CAC, ha inclinat amb el seu vot de qualitat que un altre membre de CDC, Joaquim Vidal, pugui tirar endavant la seva televisió per a esgarrifança de la meitat del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, que considera que aquesta velocitat exprés vulnera totes les normes. Sospito, doncs que El Punt-TV ha de ser la televisió de Convergència -encara que ara ho sigui de l'ANC- si CiU perd el Govern de la Generalitat a les properes eleccions perquè el mapa polític català pot quedar tocat.

Però una última reflexió, el CAC no havia de despolititzar els mitjans?. Per què volem un Consell de l'Audiovisual de Catalunya que té 104 persones i té un pressupost de més de sis milions d'euros si, en el fons, fa el que feien els governs?. Al cap i a la fi, no hi ha cap periodista en la seva composició. Tots els seus membres actuals són ex: exconselleres, exdiputats o ex-alts càrrecs del Govern.

 

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#12 José Quinta, L'Hospitalet de Llobregat, 01/05/2014 - 11:44

Gracias, Sr. Rius. Un artículo impecable e imprescindible para mantener un mínimo de transparencia en nuestro cada vez menos democrático sistema.

#11 Kropotkin, Vic, 30/04/2014 - 08:52

¿No será que se han dado cuenta de que TV3 tiene los dias contados y estan preparando Tele Régimen 2, la Voz de su Amo?

#11.1 Pitu, BCN, 30/04/2014 - 11:05

seràs asquerós!
Fot el camp de la nostra terra imbècil i deixa de tocar els collons!

#11.2 ander, lleida, 01/05/2014 - 19:51

cómo se nota que los indepes son lo más falso que hay.

En cuanto rascas un poco se les olvida lo del democracia-democracia-democrac ia y sacan el fascista que llevan dentro.

#9 cavernario, barcelona, 29/04/2014 - 23:11

Lista de espera de 180.000 personas para ser operadas.

#8 pepe, andorra, 29/04/2014 - 21:04

no me extraña q lo de pagar impuestos este sobrevalorado. Entre esto y lo del tunel de los millones es normal q las personas q no son politicos se resistan a ser saqueados para q estos vivan a cuerpo de rey a costa nuestra. La unica forma de luchar es no pagando impuestos.

#7 Julio, Barcelona, 29/04/2014 - 19:19

Es acertado el comentario del Sr.Rius en lo tocante a que CAC, es desde siempre una canongía para ex políticos en este caso convergentes ,situación que viene desde el president Pujol que pagaba fidelidades o servicios prestados,con sillas en el CAC,.Y curioso lo que nunca ha habido es un periodista