La Punteta · 22 de Març de 2016. 17:41h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La tertúlia happyflower

Imatge de la tertúlia

Per entendre el nivell al que han arribat les tertúlies de TV3 cal recuperar la dels Matins d’aquest dimarts -capitanejada per Lídia Heredia- i tenir la paciència de mirar-la sencera quan la pengin. En vigília de Setmana Santa -dic Setmana Santa, no la collonada de vacances de primavera- és una bona penitència fins i tot per als que som agnòstics.

Cal dir, d’entrada, que era una tetúlia esbiaixada. Cosa que, d’altra banda, tampoc sorprèn. A l’esquerra de la presentadora hi havia l’exdiputada del PSC Rocío Martínez-Sampere i l’escriptor Antoni Puigverd. A TV3 quan conviden socialistes o progres han d'estar a favor del dret a decidir.

A la dreta, l’exconseller d’ERC Joan Manuel Tresserras; l’exdiputada de CDC Marta Alòs; i el periodista Vicent Sanchis, que és com de la casa: el tenen a cor què vols a la Corpo. Tant serveix per comentar l’actualitat a l'Oracle com una paella al Divendres.

Però encara recordo que, al pobre de Carod, el van vetar un dia de tertúlia a Catalunya Ràdio perquè el consell de govern de la CCMA va decidir que no podien participar-hi polítics per preservar la independència. No sé per quins set sous ara han canviat de parer.

Bé, sí tothom ho sap: amb el procés s’han passat la norma pel folre i han omplert les tertúlies de tota mena d’ex, sobretot si són indepes: exconsellers, exdiputats, exalts càrrecs. Les tertúlies han esdevingut així un altaveu de la transició nacional. És cert, TV3 manté el lideratge: dilluns va fer un 11,6%. Però això vol dir que tota la resta -inclosos els meus fills- s’ha passat a altres cadenes. És el principi de la fi.

En fi, els atemptats de Brussel·les han agafat els tertulians amb els pixats al ventre. Una cosa és parlar del sexe dels àngels o el desgovern a Espanya -com si aqui hagués estat flors i violes- i l’altra fer tertúlia amb morts damunt la taula.

Llavors la majoria ha començat a tocar el violí: que si la culpa és de la globalització -en això semblaven Joan Tardà l’endemà del Bataclan-, que si cal buscar les causes a l’origen, que si la guerra de Síria.

A veure, el primer responsable d’un atemptat terrorista -aquí i a la Xina Popular- és el que decideix disparar amb un kalashnikov en una sala de festes atapeïda de gom a gom o suïcidar-se al crit d’Al·là akhbar. Detall que ha passat desapercebut tant per als tertulians com per a la presentadora.

L’exconseller Tresserras ha parlat del “vell món”; que “hi ha moltes formes de violència” -amb la qual les posava totes al mateix sac- o que els musulmans són “les primeres víctimes”. Mentre que Marta Alòs ha recordat la I i la II Guerra Mundial com si un atemptat terrorista fos un acte de guerra. Fins i tot ha sortit la samarreta de Qatar del Barça.

Després han convidat el cap de la secció d’internacional de TV3, Xesco Reveter, i ha estat la cirereta. El periodista s’ha afanyat a recordar que els autors de la matança de Bataclan “eren francesos o belgues”, però ha obidat que abans que res eren terroristes islàmics.

Tampoc ha falta la flagel·lació a Occident perquè “els que més pateixen el terrorisme són els països africans”, l’advertiment que no es pot “estigmatitzar l’Islam” i sobretot que “els mitjans públics hem d’anar molt en compte”. Però en mans de qui està la informació internacional de TV3?.

Els únics que han posat una mica de seny han estat Antoni Puigverd, que ha dit una cosa tan òbvia com que la correcció política portarà a l’auge de l’extrema dreta a Europa. I Vicent Sanchis, que en un moment determinat ha recordat que “l’Islam tracta la dona com un objecte”. Una mica més i se'l mengen.

Entremig han tingut temps també de fer una connexió amb directa amb l’eurodiputat de Convergència Ramon Tremosa, que estava preocupat per saber com podria tornar a Barcelona, i amb Ernest Urtasun i Ernest Maragall, aquests dos des de l’aeroport del Prat.

La periodista de TV3, Fina Brunet -tu també, Fina?- ha aprofitat les preguntes per deixar anar la seva: “El paper que està fent Europa és un paper terrible”. Mentre Urtasun contestava que havia estat a Idomeni -ara li recomano que vagi a ca n’Anglada, Salt, o Rocafonda i pregunti als veïns què en pensen de la immigració: jo ho he fet- i assegurava que no calia “barrejar les dues coses”. La de TV3 encara ha tingut temps d'insistir que el que s’ha de fer és “no replegar-nos, no tancar fronteres”.

Aleshores, l'eurodiputat d'ICV ha sortit en defensa del barri de Molenbeek -que és on van enxampar Salah Abdeslam després d’estar-hi més de quatre mesos amagat-- perquè són “treballadors honrats i innocents” i “cal solidaritzar-se amb la gent que viu allà”.

El País publicava dissabte passat un mapa de la barriada en qüestió i explicava que està a “apenas 20 minutos a pie de la zona más turística de Bruselas y a nueve paradas de metro de las instituciones europeas". Molenbeek, ha estat també punt de sortida de nombrosos islamistes que han lluitat a Síria i que, pel que es veu, han decidit tornar.

I jo em pregunto: com pot ser que hagim tolerat un barri així al cor d’Europa? Molenbeek és, en efecte, la confirmació de la islamització radical del vell continent o, en tot cas, d’alguns dels seus barris i ciutats mentre aquí mirem cap a una altra banda perquè és políticament incorrecte dir-ho.

Una última pregunta: tots aquests que dissabte es manifestaven “contra el feixisme, el racisme i la islamofòbia” -com resava la convocatòria de Demòcrates de Catalunya, que també hi van anar- no seria millor que es preocupessin per les cinquantena de mesquites salafistes que hi ha a Catalunya?.

El cas de Marta Alòs, per exemple, és peculiar perquè durant el tripartit va publicar a e-notícies un article que va aixecar polseguera: "L'Islam envaeix Catalunya". Denunciava la manca d'acció del govern en una qüestió tan sensible com aquesta. Sis anys després la situació és igual o pitjor, però ara ja no diu res perquè governen els seus i l'han col·locada a la Diputació de Barcelona i a TV3. Perdona, Marta, però aquest país és tan petit.

Ja ens ho trobarem poerquè, agradi o no, a Brussel·les han tornat a matar en nom d'Al·là. I, malauradament, això no ho fan els catòlics ni els protestants ni els budistes ni els testimonis de Jehovà. Ho fan musulmans encara que siguin musulmans radicals. El temps corre en contra nostra. Tic-tac-tic-tac.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#6 fvckCatalonia, Uropa, 23/03/2016 - 08:29

Esta gente tiene todavia el poder de los medios, pero estan completamente caducados. Solo los bobos escuchan sus opiniones. Pare informarse bien, mejor la Internet y los sitios de contrainformacion patrioticos.

#5 Oriol2, BCN, 22/03/2016 - 23:38

Potser estic despistat, però jo diria que En Puigvert s'ha declarat sempre s'ha declarat contra la independència. I amb arguments sòlids (que no comparteixo) i sense demagògies, a diferència d'un cert calb amb ulleres que, això sí, és molt simpàtic.

#3 FERRANOT, BARCELONA, 22/03/2016 - 20:41

Compte perquè potser som els següents....

#2 FERRANOT, BARCELONA, 22/03/2016 - 20:40

Malauradament, i tant debò m'equivoqui, potser no quedar gaire per a que en tinguem un a qui, a Barcelona: no és el barri del Raval una mena de Moleenbek?, no poden aprofitar els islamistes els febles i acomplexats governs de les Colau, Romeva, o nous progres de CiU per a fer una de grossa?

#2.1 Oriol2, BCN, 22/03/2016 - 23:27

No, el Raval no té res a veure amb Molenbeek, però igualment pot haver-hi islamistes radicals. De tota manera, si decideixen atemptar, no crec que els importi gaire si hi ha la Colau,, el Romeva o l'Albiol. No siguem ingenus. El problema va molt més enllà de qui sigui l'alcalde(ssa).

#1 Ens agafa per sorpresa l'atemptat ?, bcn, 22/03/2016 - 20:21

. Ni a vosté Sr Rius ni als que seguim el seu diari diria que no. Ens produeix indignació veure els nostres polítics tan allunyats de la realitat amb els seus somnis, tan allunyades de les necessitats de la gent. Pagaran alguna vegada pel que estan convertint aquest pais?