La Punteta · 8 de Març de 2015. 12:06h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La veritable força de l'ANC

Espero amb candeletes que l’ANC es presenti a les properes eleccions al Parlament. Fins i tot jo que estic, per principis, en contra de la fragmentació del mapa polític. Però així podrem saber la representativitat exacta que té l’entitat presidida per Carme Forcadell.

No cal dir, en tot cas, que em trec el barret per la seva capacitat d’organització i de mobilització. Demostrada amb escreix amb la Via Catalana (2013) o la V (2014). Però no és el mateix una manifestació, encara que sigui multitudinària, que una convocatòria electoral.

Perquè, d’acord, l’ANC ha superat els 50.000 socis i va omplir, en la seva segona assemblea, la plaça de braus de Tarragona. Però en el cas que tots votessin -i ho fessin tots per la circumscripció de Barcelona- no treurien cap diputat. La Llei d'Hondt és impacable.

Per posar dos exemples: a les eleccions del 2006 Ciutadans va entrar per primer cop al Parlament amb tres diputats després de treure quasi 90.000 vots, un 3%. Mentre que, a les eleccions del 2010, la ultra Plataforma x Catalunya es va quedar fora amb quasi 75.000 vots. Per només cinc dècimes.

Amb això vull dir que una manifestació no és exactament una votació. Aquest ha estat precisament un dels errors del president Mas: confondre una cosa amb l’altra. Com es sabut, després de la Via Catalana, CiU va baixar de 62 a 50 escons.

Personalment, encara recordo la manifestació contra Renfe de l'1 de desembre del 2007, convocada per la Plataforma pel Dret a Decidir amb el lema "Som un nació i diem prou. Tenim dret a decidir les nostres infraestructures".

Va ser, en certa forma, la primera manifestació del sobiranisme. El manifest de la convocatòria exigia el traspàs de la xarxa de transports i d'infraestructures, la publicació de les balances fiscals i que la Generalitat recaptés i gestionés tots els impostos.

Agutantant la pancarta de la capçalera hi havia patums, algunes molt properes a CDC, com Francesc-Marc Álvaro, Vicent Sanchis, Marcel Sintes, Alfons López Tena, Jaume Sobrequès, Núria Feliu, Joel Joan i Vicenç Villatoro. Un Oriol Junqueras, encara sense barba, sortia a segona fila.

L’acte tenia el suport de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP. Els socialistes no hi van anar. I van rebre de valent. Hi havia manifestants amb cartells de l'estil “Montilla i cia + PP sou uns botiflers” o “PSZzzz”. Entre els assistentss hi havia també tres expresidents: Jordi Pujol, Heribert Barrera i Joan Rigol.

Doncs bé, a les eleccions generals celebrades el 9 de març del 2008, només tres mesos després, el PSC va aconseguir el rècord de 25 diputats amb més d'un 1,6 milions i el 45% dels vots. La segona força política va ser CiU amb menys de la meitat de sufragis (700.000): un 21% i deu diputats. En democràcia, la força es mesura en vots, no en manifestants.

Per això, en el fons, Carme Forcadell s’ha afanyat a refredar les expectatives electorals de l’ANC després de la reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir de divendres passat. No és el mateix ser una mena de lobby del sobiranisme que es rebuda a Palau amb tots els honors -juntament amb l’altra tieta Muriel Casals- o donar ordres a Artur Mas amb aquell “president, posi les urnes” que presentar-se i córrer el risc de treure tres diputats o cap.

Si no que li preguntin a Marina Geli, ara que s’aferra a l’escó, que se sent de seure al galliner del Parlament.

 

Xavier Rius és director d'e-notícies

 

Segueix-me a twitter

Web personal 

Més articles

 Publicitat
Publicitat

19 Comentaris

Publicitat
#9 BEJOTA, BCN, 09/03/2015 - 17:35

Sondejos i sotracs

"Sobiranisme a la baixa", titulava el diari amb grans caràcters. "Tot indica que el canvi a Catalunya no passarà tant per l'avanç cap a la independència com per una altra forma de fer política", deia l'editorial davant un virtual daltabaix del bloc CiU-ERC i el fulgurant C's.

#9.1 Aleix, Bcn, 09/03/2015 - 19:15

Ni les enquestes cuinades del periódico amaguen que CiU ERC i CUP sumem pel que calgui.

#9.2 BEJOTA, BCN, 10/03/2015 - 15:09

Joana Ortega, ofereix les dades definitives de la consulta independentista del 9Ngencat.cat

Política 01/12/2014 21:02 Hi va votar un 37%.
La Generalitat xifra la participació final en la consulta en el 37% del cens, i el suport a la independència en el 30% .

#8 guillermet, l'Ampolla, 08/03/2015 - 23:17

Si salten a la plaça crec que els rebolcarà el bou. Molta gent se sent estafada per la degeneració del Procés. No és pot anar per la vida prometen aconseguir brut o net coses que, a dia d'avui, son irrealitzables. Això és jugar amb los sentiments més elementals dels ciutadans.

#8.1 ambaixadorCAT, UK, 09/03/2015 - 17:05

no són irrealitzables, simplement falta compromís per part dels polítics. De fet és més trist això que no pas que fos impossible.

#7 Dionís, Caldes de M., 08/03/2015 - 23:06

Ànims Rius, si t'esforces un xic més aconseguiràs assemblar-te a Randolph Hearst i deixar de ser un Tartuf de segona divisió.

#6 Luis Rey , Bilbao , 08/03/2015 - 22:34

El señor Rius es el único al que Marina Geli le cae peor que a mí. Y me cae fatal.

#5 karkamal, La Marca Hispànica, 08/03/2015 - 21:57

Xipolleig, Jo no ho sé quants diners públics financien SCC, ho saps tu? Ens ho pots dir si us plau? Perquè a mi m'agradaria saber-ho i que fosin molts, tants com els qe van a l'ANC, l'Associació Nous Catalans, a La Vanguardia, .... als partits, a les mesquites, ...