La Punteta · 23 de Juny de 2012. 08:58h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La veritat sobre Eurovegas

Amb un atur de quasi 631.000 persones a Catalunya el passat mes de maig -i encara va baixar en 4.700-, crec no ens podem permetre el luxe de rebutjar l'Eurovegas. Com deia el secretari general de Presidència, Francesc Homs, en la roda de premsa del Consell Executiu de dimarts passat: "aquest país no està en condicions de dir que no".

La llàstima és que l'Eurovegas no siguin xips o software o noves tecnologies, sinó més del mateix model econòmic dels últims cinquanta anys: totxo i turisme. I això que la necessitat de canviar el model productiu ho sento des que em dedico al periodisme ara ja fa més de vint anys.

De fet, era un dels temes estrella -juntament amb el sincrotró, el canal Segarra-Garrigues i la Catalunya trilingüe- de cada debat de política general de Jordi Pujol, almenys dels debats de política general dels anys 90, que són els que jo recordo.

Aznar va ordenar construir el Sincrotró a Cerdanyola en comptes de a la UAB després que aquesta universitat -amb Carles Solà de rector- el declarés persona non grata, però encara ara està infrautilitzat. Com el Segarra-Garrigues, al qual el conseller Pelegrí ha hagut de rebaixar els preus a veure si s'anima una mica la demanda.

Pel que fa a la Catalunya trilingüe, no cal que els digui com està. N'hi ha prou de veure la cara que fa Mariano Rajoy -encara que sigui gallec, no català- a les cimeres internacionals quan li parlen en anglès. Hi incloc quan el presenten a les Nacions Unides, també en anglès, com a primer ministre de les Illes Salomó encara que en aquest cas el president Mas faria més bon paper. Fins i tot el poden entrevistar a la CNN sense pinganillo.

El veritable problema de l'economia espanyola no és el rescat de 62.000 milions ni Bankia ni la prima de risc, sinó que Rajoy comença a fer en els viatges a l'estranger la mateixa cara de circumstàncies que feia Zapatero. Aquesta cara ho diu tot. Com volen que se'n refiïn després els mercats?

Però, malgrat tot, crec que no estem en condicions de dir no a l'Eurovegas tot i que sempre he pensat que, en aquesta cursa amb Madrid, l'únic que vol Sheldon Adelson és millorar les condicions que li ofereix Esperanza Aguirre, ja prou bones. Ja se sap que, a la Comunitat de Madrid, la lideresa fa i desfà.

El que no entenc és que el Govern ho hagi fet tan malament. Si es tan bo com ens venen perquè no ho han explicat el projecte amb tots els ets i uts. Quan el magnat nord-americà va estar al Palau de la Generalitat sembla ser que li van posar un power point collonut que jo he demanat que el filtrin a l'e-notícies. O que, com a mínim, l'ensenyin a tothom. Ha estat endebades.

El projecte suposo que també significarà -dic suposo perquè tampoc ningú no ho ha dit amb claredat- l'estocada definitiva al Parc Agrari del Baix Llobregat, segurament la comarca més maltractada per les infraestructures de tot Catalunya si n'excloem alguna de les Terres de l'Ebre que allotja fins i tot un parell de nuclears.

En el fons, el projecte d'Eurovegas confirma que els catalans estem perdent el tren de la revolució digital. Nosalltes que vam ser capdavanters -sense tenir energia ni matèries primeres ni tan sols un estat propi- durant la primera revolució industrial, estem badant ara: com deia en començar aquest article l'Eurovegas no és ni xips ni software ni noves tecnologies. Diu molt de com està el país. A la cua.

Publicitat
Publicitat

16 Comentaris

Publicitat
#5 Català emprenyat, BCN, 26/06/2012 - 18:07

Que CIU no es preocupi d'aquesta "inversió" i que busqui diners per portar el metro a la Zona Franca i al Prat, equipi l'estació Ernest Lluch de la L5, acabi els perllongaments de Terrassa i Sabadell, uneixi el Trambesòs i Trambaix que aquestes obres sí creen llocs de treball dignes i permanents.

#5.1 Cigronet, SFG, 28/06/2012 - 10:16

I a la resta de províncies que les donin pel sac en infraestructures oi ??. Segons Vostè Barcelona "über alles".

#4 Europa guanyarà al sionisme!, El Prat, 24/06/2012 - 11:26

Als catalans de bona fe només ens queda confiar amb el Seny del Govern d'Europa perquè no es produeixi el darrer Atemptat contra un dels únics espais naturals valuosos a prop de Barcelona per mantenir les pràctiques que ens han portat a les retallades i el rescat.Si sobren immigrants ho sento molt.

#4.1 Cigronet, SFG, 28/06/2012 - 10:18

A Vostè li dic el mateix que he dit al comentari #5

#3 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 24/06/2012 - 09:28

A quins familiars troben els senyors de la Generalitat, que tenen sous majors que els ministres, que hem de recomanar dedicar-se a la prostitució a Eurovegas? O les putes les portaran totes amb tràfec ilegal del tercer Món?

#2 quel, bcn UE, 23/06/2012 - 18:16

Amb 5 milions de visitants anuals previstos,de grans empreses,no pateixis que l'Aeroport de Bcn farà un salt i les possibilitats amb els sectors de la innovació i la creativitat creixeran d'una manera notable,Amb visió de futur,Eurovegas és una oportunitat única,des de les floristes a escenògrafs.

#2.1 -emilio, a, 23/06/2012 - 19:42

Arriba! las Vergas!.

#1 Javi, Barcelona, 23/06/2012 - 12:01

No jodas, Rius, los catalanes no sois nada del otro jueves como se puede comprobar viendo la decadencia en la que estáis sumidos teniendo todo a favor. La revolución industrial la pudísteis hacer porque se os puso todo un país a vuestros pies. ¿Para qué necesitábais estado propio así? Inútiles!

#1.1 Albert, Terrassa, 23/06/2012 - 15:51

Javi quan els catalans vam fer la revolució industriall, per la meseta encara anavau d'arbre en arbre pràcticament, i que dir d'andalusia on tot i tenir matèries primeres va fracassar miserablement.
Per això mort de gana has tingut d'emigrar a Catalunya a menjar calent, ho entens justet?

#1.2 Paco Pil, Hojpitalé, 23/06/2012 - 17:31

No, Javi, sort tenim els catalans que hagin vingut castellans com tu. Segur que tu tampoc no ets gaire útil i només vius de subsidis de les institucions catalanes que tan odies. Com pot dir res un paio de l'Espanya del "que inventen ellos"? Tu mateix et retrates.

#1.3 #1.2 Gombau, Vidrà, 23/06/2012 - 17:47

Si voleu copsar la mentalitat de un "hispànicus" llegiu els comentaris del tal Javi de Barcelona - que no Barceloní de sentiment-.La seva fòbia anticatalana, la seva prepotencia espanyola i el seu menyspreu a tot el que els hi és aliè.No tenen remei; a veure si avui els francesos els envien a casa.

#1.4 Javi, Barcelona, 23/06/2012 - 18:32

#1.1

Pero qué dices, inútil, si hasta 1714 Cataluña era tan o más miserable, porque había hambre, como el sur de Italia en la actualidad. Un monumento deberíais hacer a Felipe V, pero como sois una panda de analfabetos que lo desconocéis todo renegáis de él, atontados.

#1.5 Javi, Barcelona, 23/06/2012 - 19:27

Reto a cualquier subnormal que rebata si no es verdad lo que digo.

#1.6 -emilio, a, 23/06/2012 - 19:42

Algun dia se tendrá que explicar el papel que jugó el capital extranjero en la revolucion industrial catalana.... que facilidad tienen estos catalanistas en darse aires, son unicos en su especie.

#1.7 Javi, Barcelona, 23/06/2012 - 23:56

Cómete lo mocos, Gombau, que no nos han echado los hemos echado nosotros, inútil.

#1.8 Javi, Barcelona, 23/06/2012 - 23:59

Habría que explicar a estos inútiles cómo consiguió el dinero el Estado español para pagar los royaltis a Fiat para poder fabricar coches SEAT en Barcelona. Os doy una pista: Cataluña no puso un chavo.