La Punteta · 15 de Desembre de 2015. 15:37h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

L'autoestima dels catalans

Finalment algú s’ha atrevit a dir-ho. El savi de Mataró Manuel Cuyàs ho explicava dissabte passat en el seu article: “Si avui és el dia de La Marató benèfica de TV3, avui és el dia que em recepto no mirar TV3”. Cuyàs, ara que s'ha retirat Manuel Trallero i Pilar Rahola s'ha fet fan de Mas, és dels pocs periodistes que paga la pena llegir.

El columnista d'El Punt-Avui ho justificava perquè, segons confessava ell mateix, és una mica "maniàtic": "si m’expliquen un mal, en tinc tots els símptomes”. Però també perquè és "refractari a l’exposició de sentiments”. A mi em passa el mateix. Estic una mica embafat amb la Marató.
 
Això no vol dir que, a casa, hàgim fet de vegades un donatiu o que cotitzem a Metges sense Fronteres, per exemple. I que, per descomptat, estigui a favor de la investigació mèdica o de la prevenció de les malalties. Només faltaria. Sóc malparit -per això em dedico al periodisme-, però no tant.

El problema és que la Marató ha acabat sent una operació de màrqueting de TV3. Des que en comencen a parlar fins que lliuren la recaptació ens passem setmanes parlant del programa. I, com que a la Corpo són una mica endogàmics, també se’n fan ressò a Catalunya Ràdio. Al final trobem la Marató fins a l’escudella. És com la Mònica Terribas. Que te la trobes fins i tot al Divendres.

De pas, serveix per assegurar el lideratge el dia corresponent gràcies als bons sentiments de la gent. Amb una quota del 14,5%, diumenge va arribar a quasi 2,5 milions de telespectadors i va liderar totes les franges horàries. “El programa també va tenir una gran repercussió als mitjans digitals” explicava la nota de premsa oficial. A e-notícies devem ser l'excepció.

El minut d’or va ser a les 22.27 hores amb 569.000 espectadors i una quota de pantalla del 16,5%. Just quan van aprofitar per colar una entrevista al president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, que ens va recordar com de solidaris som els catalans. El missatge subliminal era: sembla mentida que, amb el bons que som, encara no siguem independents.

En els temps que corren -amb un país aturat des de fa dos mesos- la Marató també serveix per aixecar-nos l’autoestima. Una mica com el Catalunya Experience, un altre programa de la cadena, on els convidats queden enlluernats tan bon punt ens visiten. El móns ens mira que diria Amadeu Altafaj. Potser que hi convidin la Merkel.

Però, en el fons, Catalunya ha perdut pes. Per mi que Madrid ens ha apamat amb el procés. Ara surt la famosa qüestió catalana en un debat entre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez i ho ventilen en un parell de minuts. Ja no pintem res a la resta de l’Estat. Som un gra al cul. La famosa conllevancia versió intestinal.

Al final, la transició nacional afectarà també a l’autoestima dels catalans. Pujol, quan viatjava a l'estranger, el rebia Chirac o Helmut Köhl. Ara Mas va a Nova York i no passa de la relacions públiques del museu de l'11-S. Quan va fer una ofrena floral a les víctimes del Bataclan no hi havia ni una simple regidora de districte. I la seva presència a la cimera del clima també ha passat sense pena ni glòria. Si no arriba a ser per TV3 ni ens n'assabentem.

En fi, sempre ens quedarà la Marató.

 


Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#12 Pepe, Barcelona, 16/12/2015 - 16:21

Resulta chirriante la Marató con esos sueldazos de directivos de multinacional que gasta TV3, sólo donando o desmantelando TV3 se arreglan urgencias y hay partida para dar a investigación. Por eso resulta clamorosamente ridículo de una TV con mayor plantilla que T5, Antena3 juntas. Cuanto sueldo!

#11 josemiguel, El Prat de Llobregat, 16/12/2015 - 15:37

Es que al fin y al cabo,los catalanes son seres humanos como los demás.Lo de la raza superior no es real de la misma manera que los reyes son los padres

#10 Pepón, Bcn (España), 16/12/2015 - 11:12

Cuando vas de farol y te pillan quedas con el culo al aire. Es el problema de contar millones donde hay cientos de miles de manifestantes. Cualquier verdad ignorada prepara su venganza. (De Ortega también)

#9 Rivas, Hospitalet, 16/12/2015 - 00:31

Artur Mas es el presidente de una comunidad autónoma de España. Es normal que no lo reciban ni Obama ni Hollande. Para representarnos en el extranjero, los catalanes tenemos al presidente del gobierno de España.

#8 pijiprogre anònim, Barcelona, 15/12/2015 - 20:10

El dia de la Marató és com el Nadal per als pijiprogres. Poden ser solidaris per un xavo. En conec molts. Hi ha una escola en el meu barri que són mooolt solidaris. Estan agermanats amb una escola mooolt llunyana, a la selva, però si hi va un immigrant els pares es queixen. Els pijiprogres són així