La Punteta · 7 de Maig de 2014. 12:31h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

L'editorial de la tercera via

Molt negre ho han de veure a Palau si el conseller de Presidència, Francesc Homs, considera que el famós l'editorial del Financial Times "simbolitza l'èxit de la internacionalització del procés català".

Perquè el diari admet, en efecte, "the demand by millions of Catalans for independence", però no era partidari ni de la consulta ni de la independència. Al contrari, tant criticar Duran -el darrer Ramon Tremosa en una entrevista al diari Ara- i defensava que a “third way between secession and the status quo must be found".

"Many moderate Catalans, including business leaders, recognise that a complete break with Spain would be dangerous", afegia sobre una DUI. En el fons, l'editorial en qüestió només demanava un gest a Rajoy: "Spain’s prime minister must look for a compromise".

Tanmateix, posats a rellegir, potser que recordem també l'article del The Economist del passat dia 3, que també feia servir el verb anglès "tackle" per a definir el conflicte: "Spain is failing to tackle one of its thorniest problems: the future of this region of 7m people as support for independence grows".

Però escombraven cap a casa en afirmar que "Catalonia is not Scotland" i advertien que Mas està perdent el control -i en la meva opinió el lideratge- del procés: "Mr Mas is being pushed by forces beyond his control". Fins i tot altres coses que han passat més desapercebudes com que "The ANC is threatening civil disobedience".

Acabaven amb una al·lusió a les eleccions plebiscitàries: "The more likely outcome is that Mr Mas will call a new election which separatist parties will treat as a plebiscite on independence". I un advertiment a Rajoy sobre què pot venir després de Mas: "A new separatist government would then come under pressure from hardliners to make a unilateral declaration of independence.

Finalment, amb una crida no ben bé a la tercera via, sinó una referència al xoc de trens: "A more immediate idea is that Mr Mas and Mr Rajoy should talk. But that is unlikely to happen until after the European election later this month. The train crash comes ever closer".

Certament, fins el proper 25 de maig -data de les eleccions europees- ningú no farà res. I, si no hi ha un daltabaix en els resultats electorals, probablement després tampoc. Ara bé, el conseller Homs dirà el que vulgui, però l'editorial del Financial Times no era a favor de la consulta, sinó de l'anomenada tercera via.

 

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

 

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#12 gerard de sarria, bcn, 08/05/2014 - 10:37

Noticies de darrera hora. No sabeu que al Nart l'han enxampat amb un compte a Suissa!!!! Passeu.....

#11 robertg, ban, 07/05/2014 - 20:23

La tercera via va ser l'estatut que Espanya va retallar fins fer-lo irreconeixible.
Gest de Rajoy? A qui volen enganyar ara?

#11.1 luca, bcn, 08/05/2014 - 10:55

El Estatut es va retallar perque era incostitucional.
Qui ho va redactar i votar en el Parlament ho sabia perfectament, pero va optar per generar confrontació ja que necesitan un enemic per autojustificar-se i sobreviure politicament.

#10 Viarmau, Figueres, 07/05/2014 - 15:22

Rius, saps molt bé que no hi ha tercera via...Ningó no en vol.

#10.1 La tercera via, ., 08/05/2014 - 02:45

ningú no la vol, excepte els 4 gats inteligents i els que s'hi juguen alguna cosa. Els morts de gana de la política de Barça (Catalunya)-Madrid(Espanya) ja us està bé el xoc de trens. Sou uns morts de gana i ho sabeu, i el que és pitjor, us agrada succionar siga_les de polítics

#9 Artur, Castelldefels, 07/05/2014 - 14:18

Rius, tu com sempre, distorsionant. Mira si l'editorial està en contra de la consulta que els partits espanyolistes l'acusen de vendre´s a la Generalitat.

#8 Jesús_9barris, Barcelona, 07/05/2014 - 13:46

TRADUCCIÓ: #SolucióFederal, i que Rajoy i Mas-Junqueras prenguin nota.
Potser Rius no tradueix, i t'has de buscar la vida als traductors on-line,... però qué dir de les enganyifes d'interpretacions d'Homs (Patufet pels seus). Venen un darrera l'altre, els seus falsos anuncis de suport internacional

#8.1 Sociates aplaudint el FT i the economist, de broma, Sabadell, 07/05/2014 - 14:34

Ara els obrers sociates internacionalistes pijoprogres i demés feu cas als burgesos i dretans Financial Times o The Economist? Surrealista, lo vostre es tele5, la feria de abril i el rocío, deixeu els mitjans seriosos i amb anglès per la gent amb més nivell, vosaltres seguiu amb l'andalús-ejpañol.

#8.2 luca, bcn, 08/05/2014 - 10:57

#8.1


ostia, ha parlat el de les sardenes, els correbous i la butifarrada del diumenge.
Si us plau, quin nivel...