La Punteta · 19 de Desembre de 2014. 23:20h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

L'endemà

El president del CAC, Roger Loppacher

El primer que cal fer l’endemà de la independència es fer fora tot l’equip directiu de la Corpo encara que algun sigui amic meu. Diré els noms perquè convé no oblidar-los: Braui Duart, Eugeni Sallent, Fèlix Riera. També Ramon Mateu, que tampoc es va perdre la conferència de Mas per fer la pilota. Després la resta de l’staff: des el cap d’informatius, Jaume Peral, al de continguts, Jordi Serra, perquè algú va decidir emetre L'endemà dimecres passat en horari de màxima audiència.

De pas aprofitem i fem fora l’Ariadna Oltra pel .Cat perquè es pensa que és Mònica Terribas. Els dos presentadors del Divendres -inclosos tots els tertulians llevat Manuel Cuyàs-: la Maria Pau Huguet ho faria millor i almenys seria més neutral. Finalment, la Lídia Heredia perquè les tertúlies d’Els Matins són infumables i ella ha tragat. M’estalvio en aquesta ocasió passar llista a Catalunya Ràdio: necessitaria un altre article sencer i ja no se salva ni Xavier Grasset.

Perquè el que estan fent amb TV3 no té nom. Em recorda el 30 minuts que van fer el passat 30 de novembre sobre Canal 9. Quan sortian els col·legues de la televisió valenciana explicant les barrabassades del PP jo pensava: per què no ho van dir abans?. Molt senzill: abans tenien feina i ara no. Doncs amb TV3 passarà el mateix. Tothom sap -Brauli Duart també- que és insostenible. De fet, fins i tot ho va dir un patriota com Jaume Barberà. En canvi, han prostituït TV3 a canvi del clàssic qué hay de lo mío. Quan vinguin les retallades de debò que no ens vinguin amb campanyes de solidaritat.

Després hem de tancar el CAC. El Consell de l’Audiovisual de Catalunya i tot els organismes inútils com l’Oficina Antifrau o l’Institut Català Internacional per la Pau. Quatre anys governant i CiU no s’ha atrevit ni a ficar-hi cullerada. Això sí, Espanya ens roba. En el Consell Executiu de dimarts passat encara presumien d’haver suprimit 65 òrgans burocràtics. Sí: abans teníem l’Institut Cartogràfic i l’Institut Geològic i ara en tenim un de sol que -en un esforç d’imaginació- han batejat amb el nom d'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Ens costarà 73,6 milions d’euros fins al 2017. Com se n'assabentin els farmacèutics.

De fet, ja ho va vendre el president Mas en el darrer debat de política general. “Hem aprimat l’estructura política de la Generalitat reduint un 17% els alts càrrecs, un 35% el personal de confiança i eventual, i un 29% el nombre d’organismes i entitats”, va proclamar solemnement. Però feia trampa perquè el que no va dir era quants funcionaris menys hi ha des que va guanyar el 2010. L’altre dia em sembla que fins i tot vaig posar contra les cordes tot un portaveu parlamentari com Jordi Turull, el millor que ha tingut CiU a l’oposició. Perquè, en efecte, han suprimit un munt d’òrgans, però en tres anys només han retallat 477 places de funcionaris, segons dades oficials de la pròpia Generalitat.

L’important és tenir un xiringuito i fer veure que fas un munt de coses. La Generalitat ha esdevingut un conjunt de xiringuitos. No hi ha projecte de país, com al tripartit. Cadascú mira per ell. L’altre dia vaig anar a l’Oficina Antifrau i van presentar a bomb i plateret una enquesta sobre la corrupció. Però encara no sé quantes persones han ficat a la presó gràcies a un organisme que té un edifici de quatre plantes, una plantilla de 47 persones -cinc alts càrrecs: surt un alt càrrec per menys de deu persones!- i un pressupost de 4,7 milions. Per acabar d’omplir la roda de premsa, el director, Daniel de Alfonso, ens va explicar molt amablement que havien donat també conferències a 17 escoles i 1.500 alumnes. Con dos cojones. Però, clar, qui s'atreveix en aquest país a tancar un organisme que es diu precisament Oficina Antifrau?. Els d'Iniciativa t'acusarien de corrupte.

És com el CAC, que ha estat incapaç de dir res sobre L’endemà. Si es volia transmetre la idea que, amb la independència, tot seran flors i violes ha aconseguit precisament l'efecte contrari: jo vaig sentir vergonya aliena i sortosament no vaig ser l'únic. Semblava fet pel CNI. Ha deixat el sobiranisme per terra. Si aquest és el nivell ja podem plegar. Potser Isona Passola volia malmetre el seu prestigi professional amb un No-do sobiranista i en color. Però el que és una vergonya és que TV3 l’emeti i que el CAC calli. Amb l’exportaveu del PP, Miguel Ángel Rodríguez, s’atreveixen; amb TV3, no.

Se’n recorden el famós reportatge en el que comparaven els jugadors del Madrid amb hienes? Tampoc van fer res. Bé sí, van considerar "positiva" l’emissió de disculpes per antena i van recordar la conveniència d’extremar “la cura” per evitar continguts "poc afortunats”. La justícia va acabar condemnant la nostra a pagar 20.000 euros al Madrid. Espero que almenys els descompetessin del sou dels presentadors de l’Esport 3. Hi ha coses que una televisió pública no pot fer.

Això sí, per justificar la seva existència -77 persones dels quals set són alts càrrecs i 5,2 milions de pressupost- fa veure que és una estructura d’estat i s’empesca tota mena d’activitats oficials: jornades sobre la publicitat dels jocs en línia (24 de novembre), sobre les xarxes socials (5 de desembre), sobre els estereotips de gènere a la publicitat (12 de desembre). Sí a més convides Josep Cuní (13 de novembre) o Albert Om (12 de desembre) encara millor perquè una estella televisiva dóna molt de joc.

Llavors, a més, li pots fer la pilota: “Es tracta -deia Roger Loppacher sobre El Convidat- d’un programa que ha sabut reinventar i reinterpretar un gènere periodístic que és dels més presents a la programació televisiva”. Hi estic d'acord, però el president del CAC se l'ha tret de sobre sempre que li ha caigut una patata calenta sobre TV3. Sigui les crítiques a l’Info K o les queixes de Societat Civil Catalana sobre les tertúlies d'Els Matins. No endebades abans d’estar al CAC havia estat president, encara que fos en funcions, de la Corpo. Tot queda a casa.

Estic d’acord en construir en país nou, però hi ha coses que podríem començar a fer ara mateix i no esperar a la independència.

 

Xavier Rius és director del digital català e-notícies


Segueix-me a twitter

Qui sóc

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

29 Comentaris

Publicitat
#18 De-MAS-Cràcia, Barcelona, 23/12/2014 - 15:21

Dacord amb l'article. Només puntualitzar que retallar funcionaris només es pot fer via amortització de places o via disciplinària. El que sí caldria és analitzar la gestió dels comandaments que sovint degraden interessadament el servei públic per justificar-ne l'externalització a empreses amigues.

#17 Tony, Barna, Esp. , 23/12/2014 - 10:14

¡X. Rius! Hace un tiempo sentía que eras un perro faldero. ¡Qué equivocado estaba! ¡Enhorabuena por tener narices de decir lo que escribes! No tardarás nada en ser convertido en un hereje por los más ultras del nacionalismo... catalán. ¡Suerte!

#16 Luca, Bcn, 21/12/2014 - 23:56

Tot correcte, Rius, menys una cosa: dius "el primer que cal fer l'endemà de la independència".
I que pasa si no hi ha independència?
Em de seguir amb aquests xiringuitos?

#15 Sergi, Gavà , 21/12/2014 - 17:37

me n´alegro que se n´adoni de tot això. El pitjor és que amb una independència, tot això aniria a més i a més.

#15.1 Josep, Lleidaq, 22/12/2014 - 22:09

Clar clar, sort en tenim de la dependència, cada dia més aprop del Marroc i més lluny d'Holanda i Dinamarca.. Que t'expliquin els teus pares i avis que segurament van emigrar en condicions infrahumanes de l'Espanya profunda la didferència entre el seu pueblo i Catalunya, paràsit desgraït.

#14 Quo vadis?, Bcn, 21/12/2014 - 14:32

Vaig intentar veure l'Endemà per poder opinar amb coneixement de causa. Ho vaig intentar, de veritat, però no vaig aguantar ni deu minuts.

#14.1 pep, manresa, 21/12/2014 - 18:33

No podries tenir més raó. És la típica parida que fa vergonya fins i tot als autors-lladres que ens ho cobren 2 cops: el primer, a través dels sous milionaris dels 2.500 ganduls de TV3; i el segon, amb les putes productores privades com aquesta, que també ens les fan tornar a pagar a tots.