La Punteta · 4 de Juny de 2016. 16:27h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

L'enganyifa de la societat civil

Una de les reunions del Pacte Nacional pel Dret a Decidir

Vaig deixar de creure en la societat civil l’endemà de l’incenci del Liceu (1994) quan el llavors amo del Santander, Emilio Botín, va dir que posaria 100 milons de pessetes de la seva butxaca -o del seu banc, tant se val- per reconstruir el teatre.

Com se sap, el Gran Teatre del Liceu i el Palau de la Música van acabar consorciades per les Administracions la qual cosa tampoc servit per augmentar-ne el control. Fèlix Millet s’ha passat només tretze dies a la presó després de defraudar més de 30 miliions d’euros i és evident que, per edat, difícilment hi tornarà.

Amb la societat civil sobiranista em passa si fa no fa el mateix: funciona a toc de xiulet. Al Telenotícies migdia d'aquest divendres almenys han estat sincers. El presentador, Carles Prats, explicava que la reunió del president Puigdemont amb l’ANC, Òmnium i l’AMI a Palau després del no als Pressupostos era per “augmentar la pressió” sobre la CUP.

Jo, d’entrada, faria el prec que deixin de fer servir el Palau de la Generalitat per a actes de partit pel bé de institució. Però, clar, quan estan amb l’aigua al coll fan servir la societat civil i TV3 per posar la pistola al pit d’algú.

Perquè això de la independència de la societat civil és un mite, una enredada, una enganyifa. La llavors presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, anava d’independent per la vida quan tothom sabia que era militant d’Esquerra. Fins i tot havia estat regidora a Sabadell en l'època de Manuel Bustos. Per això quan va sortir escollida presidenta del Parlament -a raó de 121.000 euros a l’any- se li van passar les manies i va tornar a anar als actes de partit. Ara ja no li sento dir allò de "president, posi les urnes".

Mirin si la societat civil és independent que l’actual president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va ser abans president de l’Associació de Municipis per a la Independència -de fet per això el van posar de president- i ha estat substituït per la alcaldessa convergent de Vilanova i diputadade  CDC al Parlament Neus Lloveras.

El mateix dia que Junqueras presentava els comptes vaig rebre també un comunicat de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) en la que el president de la comissió d’Hisendes Locals d’aquesta entitat, Ferran Bel, demanava als “diputats es posin d’acord per aprovar els pressupostos que avui entren al Parlament per a ser debatuts”. Però qui és Ferran Bel? L’alcalde convergent de Tortosa i exdiputat de CDC.

 A mi, per exemple, em va quedar gravada la reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir del 6 de març del 2015. L’entitat, en teoria, era una mena de parlament bis -fins i tot es reunia a la cambra catalana- que aplegava centenars d’entitats sobiranistes.

Però en la mesa gegant que ’aquell dia hi havia a la sala d’actes de la cambra catalana començaves a mirar i gairebé tothom tenia càrrec oficial. En un cantó hi havia l’aleshores president Mas, els consellers i els presidents de les diputacions. Tots de Convergència o d’Esquerra.

Enfront els partits, però clar eren dels mateixos partits: Oriol Junqueras, Jordi Turull. Fins i tot els que no tenien càrrec en van acabar tenint com Ernest Maragall. O Toni Comín, que estava en representació de la seva entitat: Socialisme Catalunya i Llibertat. Saben quants són? Un centenar de persones.

Després a banda i banda, hi havia algunes entitats com la pròpia ANC (Carme Forcadell), Òmnium (la difunta Muriel Casals) Súmate (Eduardo Reyes), que en aquest van acabar tenint escó. O d’altres que, d’una manera o altra, reben aportacions públiques de la Generalitat com l’Associació de Publicacions Periòdiuqes en Català (APPEC) o el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) posem per cas.

Jo sempre dic el mateix: en una democràcia la força es mesura en vots. Quina representativitat real tindrien en unes eleccions, doncs, el Pacte Nacional pel Dret a Decidir del Baix Llobregat, el CIEMEN o el Moviment Avancem que també hi estaven convidats?.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#12 Nen, Sqs, 12/06/2016 - 07:58

En definitiva, son el "Movimiento Nacional" en la Cataluña actual.
Según el acto salen unos, otros, ó todos juntos, para mostrar al caudillo catalán "su inquebrantable adhesión al Régimen", ante la "contumaz agresión externa", (ahora "de Madrit").
Calcado, oiga.

#11 Nen, Sqs, 12/06/2016 - 07:48

Si, está todo "atado y bien atado".
Todos estos grupos y grupúsculos son en definitiva combinaciones de los mismos perros pero con distintos collares.
Me recuerda tanto a "la Falange, las JONS, los sindicatos, los excombatientes, los coros y danzas, los mutilados de guerra, los requetes, etc"

#10 Pere, Barcelona, 11/06/2016 - 23:49

L'ANC es una societat POLITICA INDEPENDENTISTA, que está recolçada i subvencionada pels partits soberanistes...

#10.1 Nen, Sqs, 12/06/2016 - 22:23

- I quánts dius que son els afiliats a la ANC?
- ...
- Tan pocs?
- I qui els hi dona els calers per fer tant soroll?
- La Generalitat?
- I aquests calers de a on surten?
- De tots nosaltres??
- I per qué?????

#9 Joel, Bcn, 09/06/2016 - 14:24

Si, jo hi estic d'acord. Societat Civil Catalana és una enganyifa.

#8 Pepón, Bcn (España), 06/06/2016 - 09:54

Esto como Andalucía no es más que un régimen clientelar. Estómagos agracedidos sin dignidad ninguna y muy pero que muy mediocres. Baste el ejemplo de las dos últimas presidentas del parlament o del señor que quieren mandar al Senado. Por no hablar de los reyes, rufianes y llachs...