La Punteta · 15 de Desembre de 2014. 19:25h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

L'enredada dels horaris comercials

El conseller Puig lliurant a Núria de Gispert el manifest

La legislació catalana sobre horaris comercials és tan coherent que, aquest cap de setmana, es podia anar a comprar al centre comercial de Gran Via-2, a l’Hospitalet, però no al de Lass Arenas, a la Plaça Espanya de Barcelona, malgrat que entre un i l’altre hi ha menys de dos quilòmetres de distància.

Els comerços de Barcelona no van poder obrir com tampoc van poder obrir per l’anomenat pont de la Constitució ni ho podran fer-ho dos dies després de Sant Esteve. Una manera immillorable com qualsevol altra d’aprofitar el ganxo de les festes de Nadal i, sobretot, la recuperació econòmica que sembla que s’albira.

Això sí, el  conseller Felip Puig ha lliurat aquest dilluns a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, un manifest en favor del comerç. El titular d’Empresa i Ocupació -remarco això d’Ocupació- ha anunciat solemnement que “davant l'atac en tota regla, mantindrem el combat legal" per a la defensa del model català de comerç.

Mentre que Núria de Gispert ha insistit que el manifest en qüestió diu “en veu alta i clara que no volem més imposicions, que respectin la manera de treballar del catalans i les nostres competències exclusives”.

L’anomenada “Declaració del Comerç Català en defensa del Model propi del País” ha estat signada per la Confederació de Comerç de Catalunya, PIMEC- Comerç, UGT, CCOO, el Consell General de Cambres de Catalunya, l’Agrupament de Botiguers, la CECOT o els Col·legis d’Agents Comercials.

També pel Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya (CEDAC), l’Associació Catalana de Supermercats i Distribuïdors (CAT-DIS), la Federació Provincial d’Empresaris del Comerç de Lleida (FECOM), la Fundació Barcelona Comerç, els Col·legis d’Agents Comercials de Catalunya, i l’Asociación Nacional de Centrales de Compra y Servicios (ANCECO), entre d’altes entitats. Convé recordar els noms.

Fins i tot la Unió de Venedors Ambulants i organismes que no tenen res a veure amb el comerç com l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Catalunya. El que no sé és si, entre els signants, hi ha cap de les botigues centenàries que han hagut de tancar recentment.

“Rebutgem -diu el punt dos del document- la creixent intromissió de l'administració central en el model comercial català, amb la voluntat de desnaturalitzar-lo fent un ús abusiu de la regulació bàsica i una concepció errònia de la unitat de mercat. Defensarem el nostre model davant el Tribunal Constitucional”.

Però saben quants centres comercials hi ha a Catalunya? 45!. A més de 54 hipermercats i nou grans magatzems. Tos, òbviament, autoritzats amb governs de CiU o del tripartit perquè això no ha estat cap imposició de Madrid. A Catalunya hi ha més d’un milió de metres quadrats de superfícies comercials i ara surten amb la defensa del petit comerç?.

Mentre aquí plantegem batalletes contra el temps, els turistes de Barcelona se’n van a la Roca Village que enguany rebrà quatre milions de visitants, un 21% més que l’any passat. El centre ha passat de 17.000 a 24.000 metres quadrats -també amb l’aprovació del Govern català, clar- i ha arribat a les 140 botigues, quaranta més del centenar que hi havia fins ara.

Per la llibertat d’horaris comecials d’una punyetera vegada, si us plau.

 

Xavier Rius és director del digital català e-notícies


Segueix-me a twitter

Qui sóc

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

22 Comentaris

Publicitat
#13 Cal Mai No Tanca, Berga, 17/12/2014 - 15:29

Benvolgut Rius, cada muncipi tria dos festius perquè el seu comerç obri. L'Hospitalet va escollir que un fós aquest diumenge. I Barcelona n'ha escollit altres. No és cap enredada. És com un poble que té unes festes locals i un altre, unes altres. També estava obert l'Ikea, la Farga...

#12 zenaida, Barcelona, 17/12/2014 - 15:11

Creo que la Generalitat...se quiere meter y regular todo...y no eso no bueno...
Un emprendedor con un pequeño comercio...si el quiere podría tener abierto en festivos o domingos y a muchos vecinos les haría un favor!!!
Los gobiernos no se deberían meter en eso...

#11 xavier fabra, barna, 17/12/2014 - 11:05

solo queria ponerme en contacto contigo xavier rius ,
de antemano felicitarte por ser el unico periodico separatista que leo , pero vuelvo a ver comentarios que me obligaron a irme un temporada, no se censura comentarios insultantes ,y son cosa que las normas de tu periodico ya advierte

#11.1 Xavier Rius, Barcelona, 17/12/2014 - 11:35

¿Cuáles? xrius@e-noticies.com

#10 Ramon de les olives, Barcelona, 16/12/2014 - 19:53

El cantant del grup Kiss, Gene Simmons, es preguntava avui a La Contra de La Vanguàrdia que "Si tenen tant atur, per què tanquen els diumenges i els migdies?". Ha de venir gent de fora per mostrar-nos el que és evident?

#10.1 fora, ., 16/12/2014 - 21:45

Ramon del PPC.

#10.2 Ramon de les olives, Barcelona, 17/12/2014 - 12:25

Fora dels esquerdans enemics de la llibertat. Ja veus que puc ser tant simple com tu. Només és qüestió de proposar-m'ho.

#9 luca, bcn, 16/12/2014 - 09:16

"protegim el nostre model de pais", aka: "protegim la conca dels nostres votants".
simple simple simple.