La Punteta · 12 de Desembre de 2013. 11:23h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Les amenaces de l'Oficina Antifrau

Cada vegada que el director de l'Oficina Antifrau dóna una entrevista la caga. Encara que sigui en un mitjà amic com El Periódico. Però com es pot insinuar que, si li tanquen el xiringuito, té cartes amagades?. De fet, fa un any -al mateix mitjà- va ser pitjor perquè amenaçava amb difondre informació confidencial.

De Alfonso hauria de ser conscient que no està per sobre del bé i del mal: al contrari, depèn del Parlament. Un dia ja va anar una diputada a demanar informació, -en aquest cas Carina Mejías, de Ciutadans- i la van despatxar amb males maneres. Inaudit perquè això no passa en cap altre organisme de la Generalitat. En vint anys de periodisme parlamentari jo no ho havia vist mai.

I quan els periodistes li preguntaven "quina ha estat l’activitat de l’OAC l’últim any?". El director explicava que "continuem augmentant el nombre de denúncies. Respecte al primer any, un 18% més". Però era incapaç de dir quants casos ha enllestit la famosa Oficina Antifrau o quants han acabat en sentència judicial ferma. Al capdavall ells només fan d'intermediaris: llegeixen diaris i, quan tenen un presumpte cas, el duen a la fiscalia. Però per això no sé si cal una Oficina amb una cinquantena de persones, cinc d'ells amb categoria d'alt càrrec.

Això sí, després deia que "fem més prevenció, molt de codi ètic i de bon govern. I tenim més visibilitat de cara al ciutadà". Llavors em va venir al cap la memòria del 2011, per exemple, on explica que per aconseguir aquesta "visibilitat" es van inventar un joc multimèdia sobre "el procés de la Transició" en el qual van participar, entre d'altres escoles, el Virolai de Barcelona, l'Institut Damià Campeny de Mataró o l'Enric Borràs de Badalona.

Fins i tot van organitzar un cicle de cinema en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya el desembre d'aquell any. I m'estalvio els 12.000 euros d'enquesta sobre la corrupció amb una pregunta final molt subtil per justificar l'existència del propi organisme: "Considera molt, bastant o poc positiva l'existència d'aquest organisme independent dedicat a la prevenció i investigació de la corrupció?". Tothom deia que sí, és clar. Malaguanyats calés en temps de crisi.

Agraït, acabava donant les gràcies a El Periódico: "s’han dissipat aquelles amenaces sobre un possible tancament de l’OAC que va denunciar fa un any?", insistien els periodistes. "Sí. I també gràcies al vostre mitjà. Perquè en el moment d’aquella entrevista l’amenaça de tancament era real. Va ser molt important i va suposar un canvi d’inflexió. Els que havien de saber per qui anava, ho van saber i no han tornat a fer mai cap comentari."

Finalment aprofitava l'avinentesa per queixar-se que li han rebaixat el sou: "Com l’han afectat les retallades? ¿Quant cobra vostè?", li demanaven. "En brut, 8.000 al mes. Amb 11 pagues. Quan vaig arribar era de 130.000 euros. Es va abaixar un 15%, sense que ningú no ens ho demanés. El segon any, un 5% i una paga (un altre 5%). En total un 25% menys". Que torni a fer de jutge i veurà què cobren ara els seus companys de la carrera judicial.

A mi em va fer gràcia el dia que li vaig preguntar -als passadissos del Parlament perquè a mi no em donen entrevistes-, si era veritat que feia caps de setmana de tres dies. Em va reconèixer que sí, però va al·legar que era perquè es quedava "llegint" a casa. Deu ser que el seu despatx està mal il·luminat. I encara recordo quan, per fer un favor a CiU, es va declarar a favor d'Eurovegas amb l'excusa que "si algú ve i deixa els seus diners, nosaltres no preguntem d'on surten".

Ningú no s'atrevirà a tancar un organisme que es diu Oficina Antifrau per por al què diran, però fins i tot Esquerra -que van ser-ne els promotors- són conscients que aquest organisme no funciona. Havia de ser una mena d'FBI a la catalana i és un nyap administratiu. El pitjor és que ens costa sis milions d'euros a l'any. Espanya ens roba, president, però vostè no s'ha atrevit ni a suprimir l'Oficina Antifrau.

 

Més a:

 

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Elogis: http://www.xavierrius.cat/Elogis_xavier_rius

Insults: http://www.xavierrius.cat/insults

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticies

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 army, figueres, 12/12/2013 - 13:25

si es suprimis l oficina antifrau i el CAc , els
diners que es podrien destinar a altres coses