La Punteta · 19 de Juliol de 2017. 17:10h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Les clavegueres de Catalunya

Turull va recomanar ahir en quatre ocasions el programa "Las cloacas de Interior"

 

La parroquia convergent s'ha animat de cop amb el reportatge que aquest dimarts han passat per Televisió de Catalunya sobre les clavegueres del Ministeri de l'Interior. Jordi Turull el va recomanar almenys tres vegades en la roda de premsa en la que s’estrenava com a portaveu del Govern. I, al vespre, ho va tornar a fer en el míting del PDECAT a la plaça de la Concòrdia al barri barceloní de les Corts. Com gairebé tots els oradors: Puigdemont, Pascal, Munté i Joaquim Forn.

Malgrat tantes recomanacions, trobo que els resultats d’audiència han estat més aviat discrets. La mitjana no ha arribat a 800.000 telespectadors. Per sota dels quasi dos milions del 9N i del 27-S. Prova definitiva que el procés s’ha estancat. Per això, al Telenotícies no han dit aquesta xifra i han preferit destacar que més d'1,2 milions de persones "el van veure en algun moment". Això inclou els que feien zàpping.

A més, la cadena ha sentat un perillós precedent. Han emès un programa en castellà en prime time. No havia passat mai en tota la seva història. Fins i tot el hashtag era en castellà #CloacasInteriorTV3. Si mai l’unionisme aconsegueix majoria al Parlament -cosa molt difícil amb l’actual Llei Electoral, però a Catalunya ja pot passar de tot- podran exhibir l'antecedent.

La veritat és que el programa anava no només sobre la batejada com Operació Catalunya, sinó també sobre els casos d’espionatge del PP de Madrid o la guerra bruta del GAL. Quan, per cert, CiU donava suport als governs del PSOE. Els va deixar caure Jordi Pujol a mitjans dels noranta quan ja no va tenir més remei.

Però la campanya del sí deu estar tan fotuda -ahir unes 400 persones en territori amic- que la directora, Montserrat Candini, ja ha anunciat que el faran servir per intentar obrir els ulls “a molts ciutadans”. Ara resulta que votarem no per la independència, sinó per fer neteja al Ministeri de l'Interior.

El que sorprèn és la ingenuïtat dels dirigents del procés. Potser es pensaven que l’Estat no faria res?.
A que es pensen que es dedica un ministre de l’Interior? a presidir una ONG? Mitterand va enviar els serveis secrets francesos a Nova Zelanda per boicotejar Greenpeace -amb tanta mala fortuna que van matar un fotògraf- i la llavors Alemanya federal va elimninar la banda Baader-Meinhof a base d’uns misterios suïcidis durant els anys 70.

Sí, la conversa de Jorge Fernández Díaz és un escàndol, però no té cap validesa jurídica: les proves són il·legals cosa que no es destacava enlloc. I al director de l’Oficina Antifrau, l’ara tan critica Daniel de Alfonso, el va posar Convergència. Detall que, ves per on, també va passar desapercebut.

En fi, sembla talment que a Catalunya no tenim clavagueres. Som un país net com una patena. Fa poc un partit gravava un altra d’amagat -l’autora de la gravació crec que ha acabat treballant a la seu d’Esquerra perquè a la Diputació no la volien- i això que són socis de govern!

Potser hauríem de fer memòria i recordar també la història dels mortadelos, aquells agents que als inicis del cos es dedicaven a fer seguiments. O els informes secrets sobre periodistes de TV3. Que en paraules de Salvador Alsius, ara al CAC, dividia els professionals de la casa entre “submarins, quintacolumnistes socialistes, col·laboracionistes i botiflers”. Si fa no fa el mateix llenguatge que fan servir ara. Només cal veure com han deixat Miquel Iceta per preferir una pel·lícula de James Bond.

Tampoc cal recular tant. Els col·legues del Sense ficció han deixat el llistó molt alt. Ara podrien fer un reportatge sobre el cas Palau o el cas Pujol o simplement el cas Traiber, aquell de les pròtesis caducades que afecta a regidors o exregidors del PDECAT. De tots els casos de presumpta corrupció de l'antiga Convergència em sembla el més esgarrifós. O simplement sobre els que ens hem gastat (16.000 milions) en la Línia 9. Només al Prat del Llobregat hi ha sis estacions.

Ves per on, ara que els sobiranistes i els comuns estan a matar per culpa del referèndum unilateral el reportatge de Jaume Roures s’ha convertit en l’únic espai de confluència. En uns els mou el xip anti PP.  En els altres, el xip anti espanyol. El que no entenc és: si Espanya és com Turquia com és que els de CSQP no estan disposats a votar, en massa, a favor de la independència.

 

Publicitat
Publicitat

30 Comentaris

Publicitat
#16 albert, Kefalonica, 17/08/2017 - 15:28

Si la memòria no em falla, podria ser que el Sr. Rius fos condemnat pels jutjats espaÑols per haver grabat a menors en un vestuari? Si no era el Sr. Rius, era algu de l'e-Bruticies.

#15 Pa amb tomàquet i pernil ibèric, Divuit mesos després, res., 22/07/2017 - 13:14

La política de nomenaments per fer de portaveus separatistes segueix el patró dels meus ídols preferits.
Ja ho va ser Homs, de vegades Rull diu la seva, ara surt a pista Turull. I ja quan nomenin a l'Cucurull, serà l'hòstia.
La Catalunya d'Homs, Rull, Turull i Cucurull, és 13 Rue del Percebe.

#14 Martín Martínez Mart, Barcelona, 21/07/2017 - 10:30

Els que no van voler veure les Clavegueres de L'estat, per què no ho van fer? 1)Molts per no pensar en les pròpies.(..). Els nacionalistes raonables. 2)I mols també, perquè van pensar que aquestes estaven retocades.(..). Els no independentistes mosquejats.

#13 Josep Montserrat Casals, BCN, 21/07/2017 - 01:07

TV3 no informa : adoctrina. D'aquí tan selectiva memória i l'enfoc partidista del qye passa en aquest país que creuen de la seva propietat

#12 José Hucha, Manchester, 20/07/2017 - 18:12

Enhorabuena Sr, Rius....Honestidad, clarividencia y ausencia de miedo.