La Punteta · 26 d'Octubre de 2011. 18:53h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Les enquestes cuinades del CEO

Amb el CEO hauríem de fer com amb el CAC: tancar-lo. Juntament amb un munt de xiringuitos diversos que té la Generalitat. Un dels problmes dels catalans és que patim un complex d'inferioritat: com que no tenim Estat hem creat un munt d'organismes autònoms per semblar-ho.

En alguns casos dupliquem d'altres existents com una Agència Tributària -CiU ha aprofitat per recol·locar-hi l'exconseller Lluís Franco- que en el fons és un direcció general o l'Agència Catalana de Protecció de Dades malgrat que també n'hi ha una d'estatal.

El problema és que tot això, en temps de crisi, costa calés. Per exemple, el Centre d'Estudis d'Opinió té un pressupost l'any vinent d'1,3 milions d'euros. I el Consell de l'Audiovisual de Catalunya, 10 milions rodons. No m'estranya que el dia que el president del CAC francès va visitar la nova seu quedés bocabadat.

Però per fer les enquestes que fa el CEO ens els podríem estalviar. Espero que Jordi Argelaguet l'encerti amb la seva previsió que CiU pot guanyar les properes eleccions generals amb un 22,6% dels vots mentre el PSC treuria un 16,3% i el PPC un 10,5%. Perquè si no haurà de dimitir.

Jo no m'ho acabo de creure perquè si fos així Duran no faria la campanya que està fent amb sortides de to a tort i a dret. El candidat de CiU ha renunciat a l'electorat més sobiranista per intentar esgarrapar vots al PPC. Sort en té de La Vanguardia.

No dubto de l'experiència professional de Jordi Argelaguet per ocupar el càrrec -és professor de Ciència Política a la UAB-, però també recordo que va ser l'únic militant d'Esquerra que es va donar de baixa el 2003 arran del primer tripartit i que el 2006 va ingressar a CDC. I dubto que un militant de partit pugui garantir la independència del CEO.

Perquè el pitjor no és el pronòstic de les generals -difícilment el partit al Govern perd en una enquesta del Govern- o el fet que es deixin el candidat del PPC, Jorge Fernández, no sé si per culpa del CEO o d'Enric Millo perquè les versions discrepen.

El més greu és la pregunta sobre el pacte fiscal: "Vostè està totalment a favor, més aviat a favor, més aviat en contra o totalment en contra que les Administracions catalanes passin a recaptar i decidir la distribució de tots els impostos que paguen els ciutadans i les empreses de Catalunya?". Amb un enunciat així és impossible que sortís que no.

De fet, el gran Miquel Iceta -espero que em perdonarà la indiscreció- ja va dir un dia després d'una roda de premsa a Nicaragua que els sondejos no serveixen per a detectar opinió, sinó per a crear-la. Però, a aquest pas, acabarem enyorant Gabriel Colomé. I mira que vaig arribar a criticar-lo.

Pel que fa al 45,4% a favor de la independència voldria recordar que les úniques enquestes a l'hora de la veritat són els resultats electorals i, amb els números a la mà, els diputats sobiranistes han passat de 21 escons a 14 en quatre anys. En realitat: 10 + 3 + 1 perquè entre ells estan a mata-degolla.

Quan es parla d'aquesta mena de baròmetres sempre em ve al cap aquella que va fer la UOC -amb una mostra de 2.600 persones- en la que els del sí a la independència arribava al 50%. Alfred Bosch sempre es vanta que la van encarregar quan estava al capdavant del Centre d'Estudis Contemporanis de Departament de Vicepresidència. El que no diu és que la broma ens va costar 200.000 euros. Pagava Carod, clar. És a dir, pagàvem tots.

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#7 Miquel Strubell, BCN, 29/11/2011 - 12:04

Noi, doncs ha guanyat CiU tal com preveia el CEO! Ha quedat segon el PSC, tal com preveia. I ha quedat tercer el PP, tal com preveia. Una rectificació, si us plau, respecte de l'atac. I l'enquesta de la UOC on el 50% deia sí a la independència, també està essent avalada! L'error és vostre: el cost q

#6 Bernd, barcelona, 28/10/2011 - 11:30

Sorprèn que ara es critiqui la metodologia que es va inventar el Tripartit i que no ha canviat . 1. El resultat és només la intenció directa de vot. Falta la projecció final que l'empresa feedback fa des del primer dia del CEO. 2. El resultat és d'empat de CiU i PSC com altres enquestes diuen.

#5 Josep Guardiola, Ciutat esportiva Barcelona, 28/10/2011 - 09:13

Si en aixequem ben d'hora, però ben d'hora i traballem molt dur aconseguirem que ens continuïn prenent el pèl com fins ara.

Merda vividors.

#4 Indigeta, Cipsel.la, 27/10/2011 - 10:28

Benvolgut Sr. Rius, només volia dir-li que si te en compte que el CEO presenta l'enquesta en brut, si es molesta en veure la projecció feta per alguna empresa especialitzada, com p.e. Feedback, sempre és qui més s'aproxima a la realitat. Ara, si no li agrada el resultat!......

#3 emilio, a, 27/10/2011 - 00:56

el sr director de la Vanguardia está que trina con la encuesta de la Generalitat porque no coincide en nada con la que publicó su diario. Y ademas echa por tierra su estrategia pro-Ciu. Segun la Vanguardia el PP le pisaba los talones a Ciu, asi pretendian cortar el trasvase de votos d Ciu a ERC