La Punteta · 17 de Novembre de 2016. 09:42h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Les limitacions de Marta Pascal

Marta Pascal

A primera hora del matí he fet un tuit en el que deia: “Un dia haurem de parlar de la fauna del procés”. Però llavors he pensat: per què esperar? Perquè no començar ara mateix.? Per exemple amb Marta Pascal, ascendida a número dos del PDECAT no se sap massa per quins mèrits més enllà de parlar bé l’anglès i que Mas li porta gairebé trenta anys (Primera norma de la política: si vols continuar remenant les cireres posa algú molt més jove que tu).

Aquest dijous, en efecte, publicava un article a La Vanguardia en el que recordava que fa 42 que s’havia fundat Convergència a Montserrat i que “la millor CDC va ser la llavor d’una nova formació: el Partit Demòcrata”.

Res, fullaraca. Paraules buides. D’entrada dir que en tot el text no surt enlloc la paraula “independència”. Com a molt l’expressió tan amanida de “transició nacional”. Ara resulta que la independència és la “voluntat de trobada amb Europa”. Si Carlemany aixequés el cap.

Per descomptat, els espanyols són els dolents de la pel·lícula. Jo, quan era petit i la meva àvia em duia al cinema, sempre preguntava d’entrada qui eren els bons i els dolents. Em tranquil·litzava tenir le coses clares des del començament. És una conducta pròpia de l'edat.

“L’Estat espanyol ens nega les pràctiques democràtiques més elementals”, afirma la coordinadora general del PDECAT. De fet, diumenge passsat ja es va lluir: “Avui no només hi érem els independentistes a Maria Cristina. Hi érem els demòcrates” va afirmar durant l’acte a Montjuïc.

En un tuit deixava fora gairebé la meitat de catalans: no només Ciutadans, el PSC, En Comú Podem i el PPC -al cap i a la fi partits amb representació parlamentària-, sinó també els veterans militants del PSUC que devien córrer davant els grisos durant el franquisme. Marta Pascal (Vic, 1983), per edat, no sap el que és.  Es pensen que Franco és el que surt a 'Polònia'.

Tot plegat confirma les meves sospites: ens han enredat amb el procés. Pitjor: ens han enredat des de l’inici. Ho sabien. Potser recordar que a les eleccions del 2012 -aquelles en les que Mas va perdre dotze diputats de cop- parlaven d’”estat propi”.

Però com remarcava sovint Alfons López Tena, Guanajuato, Massachusetts o Baviera també són estats propis sense que això vulgui dir que són independents. Només després de la patacada es van fer indepes perquè necessitaven el suport d’ERC per continuar al poder.

El procés, en efecte, ha estat farcit d’eufemismes i de metàfores: consulta en comptes de referèndum, procés participatiu en comptes de consulta, dret a decidir en comptes de dret a l’autodeterminació, desconnexió en comptes d’independència.

La meva teoria personal és que, com que sabien que el sobiranisme no era prou majoritari -al voltant d’un 40% segons les enqueste del CEO- havia que fer allò que en castellà es diu dorar la píldora. Fer passar el bou per bèstia grossa.

La prova és que l’article en qüestió està plena d’expressions buides: “defensa de la democràcia”, “voluntat transformadora”, “llibertat individual”, “prosperitat col·lectiva”, “justícia social. Fins i tot parla de “economia circular”!. Què collons és l’economia circular?. El que diu Marta Pascal serviria també per a un article de Podemos o de la CUP.

L’única dada tangible és que el PDECAT ha passat dels quasi 50.000 militants que ens deien que tenien al Congrés de Reus (2012) als 15.000 abans del canvi de nom i als 12.000 d’ara. L’altre dia vaig veure un tuit de l’economista i escriptor Fernando Trias de Bes que deia: “Sexto cambio de #branding en seis meses: CiU, CDC, JxS, Convergents, PDC i PDECAT. En marketing eso se considera un suicidio comercial”.

El suïcidi, en política, també existeix.

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#9 Jordi Martini, Barcelona, 18/11/2016 - 20:40

El mes graciós és que l'indépendentisme català existieix només perque l'estat central s'ha encarregat de finançar-ho.

#8 Pepe, Alacant, 18/11/2016 - 09:42

La economía circular es una idea de conciliación entre producción, medio ambiente, y reciclaje, algo así como tratar de contentar a todos, y además quedar bien..., que funcione es otra historia.

#8.1 pepe.-., andorra, 18/11/2016 - 21:15

vamos, otra chorrada de la neolengua de los pijoprogres del mundo mundial. Yo es q solo conozco una economia, si gano 100 no puedo gastar 200.

#8.2 Pepe, Alacant, 19/11/2016 - 12:00

Para Pepe de Andorra: si ganas 100 puedes pedir 900 más y gastar 1000, lo hacen a diario la mayor parte de gobiernos del mundo, entre ellos el nuestro.

#7 unborreguuu, de poble, 17/11/2016 - 14:35

totalment d'acord senyor Rius , la mediocritat és un signe clar dels nostres polítics però també som RESPONSABLES d'aquest desgavell els ciutadans que es deixen o ens deixem entevanar...perquè et poden ENGANYAR UN COP , DOS , però a la tercera (i aixi portem cinc anys) ja es questió de fer-s'ho

#7.1 unborreguuu, de poble, 17/11/2016 - 14:38

mirar...tot aquest procès ha sigut , es i será UNA ENGANYIFA propi de les republiques bananeras plenes de populisme i demagogia i buides de contingut ...però això si , TOT SIGUI PER LA PATRIA I PER OMPLIR UNES QUANTES BUTXAQUES !!!!...

#6 Fran, Vilassar de dalt, 17/11/2016 - 14:31

Marta Pascal es nuestra Susana Diaz. Las dos han hecho carrera en las Juventudes de sus respectivos partidos, han pasado por concejalias de sus ayuntamientos, después han sido elegidas diputadas en sus parlamentos autonómicos .... lo que demuestra que en todas partes los ineptos medran

¿ Porque ser

#6.1 pepe.-., andorra, 18/11/2016 - 21:17

pues pq España es la dictadura perfecta. Un lugar donde despues de la muerte de Franco, las elites dominantes les ofrecieron una parte a las futuras elites del saqueo al q iban a someter a España y fueron todos, antiguos franquistas, separatas, sociatas....

#5 estelada, bandera d'onan, egara, 17/11/2016 - 12:59

algu recorda a la Pajin o a la Aido? per aqui va el tema

#5.1 pepe.-., andorra, 18/11/2016 - 21:18

simples cortesanas a las q les dieron un caramelo.