La Punteta · 14 de Novembre de 2016. 18:14h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Les rates abandonen el vaixell

Com que el procés s’enfonsa -de moment fa aigües per tot arreu- ha arribat l’hora del campi qui pugui, del salvese quién pueda. Estem just en el moment en què el Titanic comença a escorar-se perillosament i s’estén el pànic entre el passatge. Quan enxampen l'Ismay, l'amo del vaixell, disfressat de dona en una barca salvavides.

El Francesc-Marc Álvaro afirmava aquest dilluns en la seva columna a La Vanguardia que l’independentisme “necessita més temps i més múscul” i que ell ja havia advertit “certes febleses”. És un altre fenomen curiós: el jo ja ho deia. Perdoni, els que ho dèiem érem quatre gats i ens han deixat com un drap brut.

Però si tots aquests no han parat de tirar carbó a la màquina de vapor del procés, han volgut apagar el foc amb benzina, han ventat el foc perquè no s’apagués mai la flama. Els que no han parat de dir: Artur, no afluixis. Fins que el propi Artur ha acabat a “la paperera de la història” en expressió de la CUP.

En la majoria de casos, no cal dir-ho, han esta esplèndidament recompensats: tertúlies a TV3 o Catalunya Ràdio -o Rac1, tant se val-, columnes a diaris, programes propis, direccions del CCCB. Entres a la web de Francesc-Marc Álvaro i està a tot arreu: La Vanguardia, Rac1, 8TV i TV3. Deu ser l'únic tertulià que el deixen anar a dues televisions que, en teoria, són competència. Això no passà en cap altre lloc del món: estàs aquí o allà, però als dos llocs és impossible.

Com el Toni Aira, un altra de la colla: el Catalunya Vespre de Catalunya Ràdio, El Polièdric de Catalunya Informació, l’Entrevista de la Xarxa, l’Oracle de Catalunya Ràdio, la Nit de Rac1, la Tertúlia de la Xarxa, el Matí de Ràdio 4. Però si fins i tot Fèlix Riera li va donar un programa propi a Catalunya Ràdio: Els Spin Doctor. Crec que és l’única decisió que va prendre Riera durant tota la seva permanència al càrrec.

Sense oblidar, per descomptat, recompenses acadèmiques: un dia vaig anar a la Blanquerna i allò semblava una facultat sociovergent. S’havien repartit, també, les canongies intel·lectuals. A una banda del llavors conseller Homs hi havia el proconvergent Marçal Sintes i, a l’altra el degà, Josep Maria Carbonell, expdiputat del PSC al Parlament.

En fi, han descobert la sopa d’ell. El mateix Álvaro recomanava una entrevista al professor de la Universitat de Cardiff Andrew Dowling publicada a El Punt-Avui el passat dia 9 en la que afirmava que només només el 48% de vots, sense suport internacional i amb l'Estat en contra és “impossible” la independència.

És l’excusa per variar el rumb sense que es noti gaire: el professor Dowling fa temps que ho diu. De fet ho veu tothom encara que aquí encara anem amb la cantarella del món ens mira. El 15 de març li vaig fer una entrevista i ja em va dir que, si després dels 18 mesos, érem independents “et convido a un restaurant bo a Barcelona”.

I uns dies abans, el 29 de febrer, va publicar un article a e-notícies en el que afirmava que l'independentisme "fa un gran error garrafal amb la lectura dels resultats electorals de setembre de 2015: Hem guanyat amb el 48 per cent dels vots!”.

Hem entrat en la fase aquella que la saviesa popular ha batejat tradicionalment com la de les rates quan abandonen el vaixell. No  ho dic per cap dels esmentats perquè, com veuen, els hi tinc molt respecte intel·lectual. Fins i tot me’ls llegeixo.

Però Déu n’hi do. S’ho haguessin pogut rumiar abans. Si estem com estem es també, i sobretot, gràcies a ells. Un dia, com deia el botifler i malgrat tot amic Ramon de España, "alguien tendrá que pagar por esto". Han fet un mal immens a Convergència i al sobiranisme, però sobretot l'han fet al país.

 

Publicitat
Publicitat

36 Comentaris

Publicitat
#20 M, Sabadell, 15/11/2016 - 20:10

Unas personas por ilusión, otras por interés, otras por seguidismo (donde va Vicente, donde va la gente) y otras por ignorancia (inducida a base de engaños constantes), han ido apoyando toda esta comedia.
Pero la ilusión se va perdiendo, las subvenciones se van reduciendo, el seguidismo es patét

#19 !!*!!, Bcn, 15/11/2016 - 19:17

Amb el temps que porto llegint aquest digital, llegeixo molts insults, menyspreu, rialles, i tota aquesta mena de coses, sabeu veure molt bé tot el que no funciona a Catalunya, o funciona malament, però mai no he llegit cap argument, NI UN, que demostri perquè no s'ha de ser independentista. Perqu

#19.1 La hora de los egoístas, Bcn, 15/11/2016 - 21:41

Se puede ser lo que tú quieras pero sin mentir, si se miente y se manipula constantemente no se gana nunca el respecto de nadie. No es tu ideología son las mentiras que sostienes.

#19.2 pepe.----, andorra, 16/11/2016 - 14:26

Con el tiempo q llevo leyendo este digital, leo muchos insultos, menosprecios, risas y todo este tipo de cosas, sabeis ver muy bien todo lo q no funciona d España o funciona mal, pero nunca he leido ningun argumento, ni uno, q demuestre pq hay q ser independiente.

#19.3 !!*!!, Bcn, 16/11/2016 - 16:07

#19.2

Si encara no has trobat cap argument per justificar l'independentisme, això vol dir que estàs mal informat. Hauries d'escollir més bé les teves lectures.
jò vinc en digitals com aquest per saber què tenen uns quants contra l'independència. I no trobo rès. Hauries de fer igual en l'alt

#19.4 Pepe, Alacant, 17/11/2016 - 13:21

Porque es inútil, el estado español no renunciará a su soberanía sobre Cataluña a menos que los soberanistas puedan obligarle, y seamos realistas, no pueden.

#19.5 Pepe, andorra, 18/11/2016 - 21:11

no, no he encontrado ningun argumento para justificar la independencia con personas como vosotros, hispànofobos, cuasi carlistas, provincianos y ademas no soltais un duro para vuestra causa q la han de pagar todos los españoles. Vuestra indepe no es la q se necesita.

#19.6 pepe....., andorra, 20/11/2016 - 13:06

a ver, el de la estrellada, q no hay argumentos? aun no se q sistema fiscal habra, si las autopistas las seguira gestionando la caixa, ni como sera la Seguridad social o las mismas matriculas de los coches, ademas del desprecio q sentis por los q hablamos español.

#18 perspicaz, bcn, 15/11/2016 - 15:17

Vaya descubrimiento Sr. Rius.
Las ratas siempre han sido, son y serán ratas... Hasta que se las extermina.

#17 Jax el boletaire, Vic , 15/11/2016 - 14:42

En este baixell Titanic del Pruses-pillaje unas ratas abandonan y otras se integran, hay mucho queso -pasta- en ese barco de recreo.

#16 Joan Galceran, Sant Esteve Sesrovires, 15/11/2016 - 13:49

Totalment d'acord X.Rius. Peró veurem quina excussa busquen per quedar be..o potser simplement diran que no podem ser independents "per culpa de Madrid" que no ens deixa jajaj son capaços eh. M'apunto a lo que va dir Ramon de España..de que algú ha de pagar per aquests perjudici. La Història els