La Punteta · 2 de Maig de 2015. 21:11h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Les veritats de Construïm

Mas, fent declaracions a Nova York als mitjans catalans

És una putada, però els de Construïm tenen part de raó amb els seus tuits sobre el president Mas. Encara que hagin aixecat polseguera tant a Convergència com a sectors d'Unió. El del passat 28 d’abril deia sobre el viatge als EUA que “és la primera vegada que un president de la Generalitat no aconsegueix una foto amb cap càrrec important”.

La veritat és que el tema estrella va ser una conferència a la Universitat de Columbia gràcies a les gestions de Xavier Sala i Martín, que va aprofitar l’avinentesa per deixar-lo pels núvols: “Mas, com David, és intel·ligent, espavilat, astut, valent i sap escollir les seves armes”.

Però vist el ressò a la premsa estrangera s’hagués pogut fer a la Pompeu en comptes de a la Columbia. Hi ha una foto de Mas, en la visita a la Delegació de la Generalitat a Nova York, que il·lustra aquest article, en la que es veu que els tres micros que hi surten són dels mitjans públics de la Generalitat: TV3, Catalunya Ràdio i ACN.

Pel que fa a mitjans nord-americans, el president no va passar d’una entrevista al programa The Takeaway, que emet la National Public Radio (NPR) de Nova York i que és el programa que escolto als migdies perquè L’Oracle també ha esdevingut infumable.

Però, a banda d’això, ni el The New York Times ni el The Washington Post. El propi Mas devia ser conscient de l’escàs ressò internacional perquè va dir que estava “raonablement satisfet” que la frase habitual que és diu quan no n'estàs.

I ja entenc que tampoc el rebés Barack Obama -George Bush pare va rebre Jordi Pujol després de gastar-se una morterada- però el càrrec més important amb el qual es va entrevistar va ser la vicepresidenta executiva del Museu 9/11 Memorial, Linn Rasic, en la seva visita a la zona zero. A Maragall, el 2006, el va rebre el secretari general de l’ONU, Kofi Annan.

Tampoc vull ser malpensat, però Mas va decidir posposar la seva visita oficial a l'estat de Califòrnia perquè el governador Jerry Brown estava de dol a causa del traspàs de la seva germana, Cynthia Brown Kelly. Però no sé si devia ser una excusa perquè el funeral va ser el dilluns 6 d’abril.

I em temo que els de Construïm deien l’endemà de la polèmica, el 29 d’abril, una altra veritat: “Què farà el govern català l’endemà de la DUI? Ocupar Hacienda, l’aeroport del Prat, la Delegació del govern?”.

Vaig pensar el mateix un dia que em vaig trobar Oriol Junqueras al bar del Parlament, quan ERC encara anava davant de CiU a les enquestes. “Oriol, et planyo si arribes a president”, li vaig dir a boca de canó.

Va posar uns ulls com taronges -en pla què diu ara aquest sonat- i em va preguntar: “per què?”. “Primer perquè Mas et deixarà més de 60.000 milions de deute i, amb independència o sense, els deutes s’han de pagar”.

“I en segon lloc -vaig afegir- perquè suposo que en cas de guanyar el primer que hauràs de fer és sortir al balcó del Palau de la Generalitat i proclamar una DUI. Tampoc és fàcil declarar la independència si no et reconeixen l’Obama, la Merkel i el Vaticà”. A Kosovo almenys els ha reconegut els EUA. Nosaltres ho tenim molt més pelut.

És com la famosa ocupació efectiva del territori, un dels mites del sobiranisme. Jo sempre em pregunto: això com es fa? Enviem els Mossos? els Bombers? el Sometent? Potser els Mossos per la independència -que no sé quants són- s’hi apuntarien, però i la resta?.

Al cap i a la fi, la major part del sou dels agents de la Policia de la Generalitat la paga el Ministeri de l’Interior. Sí, amb els nostres impostos, però el Ministeri de l’Interior. Quan el primer mes després de la la independència no cobrin no sé pas què faran.

Sense oblidar que el Sindicat Autònom de Policia -vinculat a la UGT- va protestar ara fa tres anys contra les retallades en castellà. El SAP, per situar-nos, és el sindicat majoritari amb onze consellers al Consell de la Policia i una representació del 65% de la plantilla aproximadament.

Per això, el que més m’ha sorprès és la bel·ligerància d’alguns opinadors -i opinadores- contra els de Construïm. Qui s’aparta del mainstream rep de totes bandes. Ho dic també per experiència.

Hem arribat a un punt en què la més mínima crítica o dissidència és gairebé vista com la voluntat de posar pals a les rodes del procés o, encara pitjor, com un cas d’altra traïció digne d’un judici sumaríssim. Molt criticar la caverna mediàtica, però aquí també tenim una caverna nostrada.

 

Segueix-me a twitter

Web personal

Tots els articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#9 Xipolleig, Barcelona, 05/05/2015 - 10:45

No Rius, ni es confongui ni vulgui confondre, el que molts critiquem és que uns quants vagin donant lliçons quan tenen la casa per endreçar.
Els senyors de Construïm, van dir res dels viatges a Cuba o a Guinea Ecuatorial del sr Duran a veure a " demòcrates " ?, i vostè ?

#7 Aleix, Bcn, 04/05/2015 - 11:44

PPSOEC's = analfabetisme; Policia = fracàs escolar; exèrcit = problemes d'erecció; església = ràbia i misticisme anticientífic; poder judicial = dinasties familiars franquistes.

#6 Aleix, Bcn, 04/05/2015 - 09:22

L'èxit dels viatges del President es veurà a llarg termini quan a l'estranger vegin que Mas parla anglès i que Rajoy té problemes per parlar castellà, idem de Ia resta de polítics espanyols revolucionari's o reformiste's que ara queda molt guai's això de la 's però segueixen igual d'analfabets.

#6.1 Simplisme a dojo, Bcn, 05/05/2015 - 16:07

Hi ha molta gent que parla anglès millor que Mas i no per aixó tenen les portes obertes arreu. El que Rajoy tingui problemes per parlar en castellà és una bestiesa com una casa de Pagès. Fes-t'ho mirar.

#5 Jordi , lh, 03/05/2015 - 17:12

Tens rao rius!!!! Pero suposso que els 2 milions de indepentistes saben que no sera facil i lis repercutira d'entrada negativament als seus interessos, espero que la gent sepiga on s'ha fotut!!!

#4 Joan, Bcn , 03/05/2015 - 15:58

Sr. Rius,

Vostè no perd mai una oportunitat per perdre una oportunitat.

Aprofiti per allargar la llista d'elogis de l'ensabonada de Sala Martin a Mas i ja veurà com el comencen a convidar a TV3.

I d'aquí a un temps, si li monta una conferència al casal del barri, li donaran un programa sencer.