La Punteta · 5 d'Abril de 2016. 09:53h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

L'espina clavada d'Unió

Francesc Sánchez, amb Francesc Homs, durant la roda de premsa d'aquest dilluns

Als de CDC els hi ha quedat l’espina clavada d’Unió. El responsable de règim intern i comunicació, Francesc Sánchez, que és qui remena ara les cireres, ha afirmat aquest dilluns que faran una consulta als militatns sobre si mantenen les sigles o les enterren definitivament. “No serà la pregunta d’Unió”, ha afegit per deixar ben clar que serà una votació amb cara i ulls. No de pa sucat amb oli.

Home, jo trobo que la primera pregunta que va ja va ser un bunyol va ser la del 9N, però d'això els de Convergència no se’n recorden. Vaig ser el primer en dir-ho. El segon va ser Miquel Iceta. No era una pregunta, eren dues: "Vol que Catalunya esdevingui un Estat?". En cas de resposta afirmativa llavors encara havies de respondre: "vol que aquest Estat sigui independent?”.

Després, en efecte, hi havia la pregunta d'UDC, que era més llarga que un dia sense pa:

"Voleu que Unió Democràtica  de Catalunya continuï el seu compromís amb el procés, des del catalanisme integrador i d’acord amb els següents criteris?

-    Sobirania: sense renunciar ni posar límits a l'aspiració de plena sobirania per a Catalunya.

-    Democràcia: Prenent totes i cadascuna de les decisions  de forma netament democràtica,   de manera que cadascuna d’elles  gaudeixi de la majoria de vots de la ciutadania.

-    Diàleg:gestionant el procés des del diàleg entre el govern de Catalunya i el de l'Estat.Un diàleg sense renúncies prèvies i  amb voluntat de persistència, com a millor garantia de guanyar complicitats al si de la Unió Europea.

-    Seguretat jurídica: garantint en tot moment la seguretat jurídica, excloent tant una eventual Declaració Unilateral d'Independència com l'obertura d'un procés constituent al marge de la legalitat.

-    Europa: descartant qualsevol escenari que pugui situar Catalunya fora de la Unió Europea,

-    Cohesió: vetllant, en tot moment, per la cohesió social i territorial de la nostra nació".

Val a dir que els crítics d’Unió es feien molt els valents, però també proposaven una pregunta amb trampa: "Voleu que UDC es comprometi per una Catalunya independent en el marc de la Unió Europea?” perquè aquet afegitó comunitari sonava a cinturó de seguretat.

Però posats a criticar recordar sobretot la pregunta de la CUP a l’Assemblea de Sabadell, aquella que va acabar amb un empat tècnic que no es creu ningú. Els de la CUP de les preguntes en deien "escenaris" com si fos una obra de teatre. Han entès ràpidament el que es la política parlamentària.

El primer era: “Acceptar la proposta d'acord políti amb l'objectiu davanar cap a la creació de la República CAtalana a partir d'un full de rata de desconnexió institucional i de ruptura democràtica, un pla de xoc d'emergència social i un procés constituent popular i democràtic que permeti eixamplar les bases del proces. I en conseqüència, acceptar el Consell de presidència encapçalat per Artur Mas”. Un detall: rebaixaven la presidència de la Generalitat a un "Consell de presidència" en pla politburó.

El segon “Rebutjar el Consell de presidència encapçalat per Artur Mas i, per tant la proposta d'acord polític. Esgotar el terminini de negociació per una presidència de consens amb pla de xoc, full de ruta per a la ruptura i procés constituent amb l'objectiu d'eixamplar la base del procés (sic) creació d'una República Catalana. Assumir anar a unes noves eleccions en el cas que Junts pel Sí no presenti una alternativa a la presidència". Aquí, com es pot veure, es van deixar el "de" entre "procés" i "creació".

El tercer "Rebutjar la poposta d'acord polític de pla de xoc, procés constituent, full de ruta per la ruptura així com el Consell de presidència. Afavorir la investidura de Mas amb l'objectiu d'evitar noves eleccions, desbloquejar la situació actual i continuar treballant per eixamplar la base del procés i per la creació d'una República Catalana".

I el quart: ”Rebutjar el Consell de presidència encapçalat per Artur Mas i, per tant, la proposta d'acord polític. Traslladar a Junts pel Sí la resposabiltiat de busar suports més enllà del grup parlamentari de la CUP-CC a través de la nostra abstenció en el Ple d'Investidura. En cas que Junts pel Sí no obtingués més suports assumir anar a unes noves eleccions”. En fi, pel que va servir.

Finalment, no podem acabar sense recuperar també la pregunta de la consulta de l’ANC. Semblava escrita expressament per Jordi Sánchez per fer un favor a Convergència, un altre volia dir, perquè Esquerra es resistia llavors a fer una llista conjunta:
 
“Vol que l’ANC busqui les complicitats necessàries amb altres entitats i forces polítiques per impulsar una proposta electoral de la màxima transversalitat, per garantir el caràcter plebiscitari del 27-S que ens porti a la independència de Catalunya?". Les "complicitats necessàries" es devia referir a TV3 perquè ERC va rebre de valent en les setmanes prèvies.

En fi, quan es consulta les bases és perquè la direcció no té npi de què fer. Com els de Podemos, que ara volen consultar amb els militants què fan amb el PSOE. És una manera com qualsevol altre de transferir la responsabilitat. Així si no surt bé sempre pots culpar a la militància.

Amb CDC passa el mateix: no saben què fer. Però si volen encertar-la per una vegada que facin cas a David Madí, que ja fa temps que els hi va dir que les sigles no tenen futur. Estan cremades. I no només per Jordi Pujol. Les han cremat entre tots.

Però el que no entenc és que ara tant Artur Mas com Germà Gordó, que aspira a la secretaria general, vulguin reconstruir Convergència com un “centre ampli” en el que hi capiguen fins i tot els no independentistes. Però llavors per què van trencar amb Unió?.

És un misteri. Josep Rull, llavors el números del partit, els hi va donar un ultimàtum de tres dies. El resultat va ser engrescador: al Congrés han passat d’un milió de vots, el 4,17% i 16 diputats a 565.000, un 2,25% i la meitat d'escons: vuit.

L’excusa és que el 2011 es presentaven amb les sigles de CiU i el 2015 amb la nova marca de Democràcia i Llibetat. Però si Unió va treure només 64.000 sufragis el 20-D no és excusa. Han condemnat Francesc Homs a la irrellevància política a Madrid.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 PepetCabrejat, Bcn, 05/04/2016 - 11:01

No sé que quedarà de CDC pero, si sóc sincer, me la bufa el que facin.

#1 EM FAIG LA MATEIXA PREGUNTA, Barcelona, 05/04/2016 - 10:25

Per que es va trancar amb UNIO?

En aquells moment els hi feia NOSA
es van DESFER del seu espai natural de CENTRE
i van preferir ERC i la CUP
ara que s'han vis amb NO MES 8 ESCONS
VOLEN RECTIFICAR
pero es MASSA TARD, adeu CDC

DE QUI HA ESTAT LA CULPA?