La Punteta · 30 de Juny de 2016. 16:22h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

L'ètica de Rafael Ribó

Ribó, amb un sou superior als 100.000 euros a l'any, es jubilarà amb 74

El Síndic de Gregues, Rafael Ribó, ha denunciat aquest dimecres en roda de premsa “l’ús d’institucions amb finalitats polítiques” arran de l’escàndol de l’Oficina Antifrau. Ell? Precisament ell denunciant la politització de les institucions?. Però si va ser primer secretari general del PSUC (1986-1997) i després líder d’Iniciativa (1997-2003). Ribó ha estat diputat al Parlament -sempre a l’oposició- durant dinou anys: des del 1980 fins al 1999!.

A Rafael Ribó el devien nomenar Síndic per primer cop el 2004 com agraïment als serveis prestats. Al cap i a la fi, el 2001 va facilitar la renovació a ICV en cedir pas a Joan Saura, llavors conseller de Relacions Institucionals i Participació. Però el tripartit va fer amb ell una cosa que no es va atrevir mai a fer Pujol en 23 anys de govern: posar un dels nostres al capdavant d’una institució com el Síndic de Greuges que, en teoria, hauria de ser neutral.

El primer síndic, en efecte, va ser Frederic Rahola (1984-1992), que era un històric d’Esquerra. I el segon Anton Cañellas (1993-2004), que el 1980 quasi es carrega Unió perquè era el líder del partit i es va passar a la UCD.

A més, Ribó va ser reelegit pel càrrec el 2010 -a les acaballes del tripartit- perquè sabien que, si trigaven massa, no tindrien majoria parlamentària.
Va prometre el càrrec el març i el novembre guanyava Mas amb 62 escons. CiU retornava a la Generalitat després de set anys de travessa del desert.

De fet, el favor va ser doble: no només reelegir-lo, sinó ampliar-li el mandat. El desembre del 2009 van aprovar una nova llei que allargava la permanència al càrrec de cinc a nou anys. En un país on Telefònica ha prejubilat treballadors amb 54 anys, el Síndic es jubilarà el 2019 amb 74. El sou anual supera els 100.000 euros bruts.

No només això, sinó que va ser reelegit amb els vots del PP. Em consta que els diputats del propi grup palamentari popular llavors no entenien res: per què havien de votar a favor d’un exdiputat d’ICV?. A canvi de què?.

El mèrit va ser de Francesc Vendrell, que havia estat l’home de confiança de Josep Piqué. Quan l’exministre va anunciar l’estiu del 2007 que plegava fart de les travetes que li posaven al carrer Génova, Vendrell va explicar en roda de premsa que, per cohèrencia, també dimitiria. Però que ho faria passat l’estiu: pel setembre.

Van passar més de dos anys i l’home continuava aferrat a l’escó perquè, a l'intempèrie, fa molt de fred. Entremig crec que va tenir temps de conspirar amb Montserrat Nebrera per si canviava la truita dins del partit.

Doncs bé: Ribó el va fitxar unes mesos després de ser reelegit com a responsable de l’àrea de consum. Des de llavors ni el Síndic de Gregues -ni Francesc Vendrell- poden tornar a donar lliçons de transparència, de democràcia o d'ètica. El Síndic va perdre llavors tota l’autoritat moral.

M’estalvio altres embolics sobre el currículum de Francesc Vendrell -ara és director de relaciones amb entitats i empreses- perquè un dia em va arribar que no tenia acabada la carrera. M’ho va negar als passadissos del Parlament i me’l vaig creure. Unes setmanes després ho va publicar el setmanari El Triangle. Crec que llavors no ho va desmentir. Al currículum oficial surt “Teologia i Filosofia”, però no aclara si la va acabar o no.

En el fons, Ribó ha anunciat ara la “mala praxi” del ministre de l’Interior, Jorge Fernández, i del director de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, per fer la punyeta al PP. I, de retruc, per sortir als diaris. Però si ha comparegut davant els mitjans el mateix dia que el Parlament destituïa l'alt càrrec.

No és que el cas no sigui un escàndol, que ho és, però amb la llei a la mà l’únic delicte ha estat gravar il·legalment el ministre de l’Interior al seu despatx, detall sobre el que Síndic -i els partits que han votat a favor de la revocació del director- passen de puntetes. Malauradament, un escàndol polític no sempre té efectes judicials.

El mateix Rafael Ribó sap que ni tan sols té competències en la matèria i que, quan tanqui l’expedient, l’haurà d’enviar al Defensor del Pueblo. Aquest, previsiblement, arxivarà el cas. Però això també ho sap perquè quan va fer una cosa similar amb les acusacions de la UDEF contra Xavier Trias va passar el mateix.

Curiosament, l'exlíder d'Iniciartiva va per la vida fent mèrits o favors al Govern. És com quan va dictaminar contra els blocs electorals. TV3 i Catalunya Ràdio -fins i tot BTV- han fet servir l’informe del Síndic per suprimir-los durant la darrera campanya.

Però tothom sap que, tal i com està la Corpo, és una irresponsabilitat deixar en mans dels periodistes de la casa la informació electoral. Els més perjudicats deuen haver estat ara En Comú Podem que, paradoxalment, eren els més contraris als blocs. En cas de mantenir-los haguessin estat el primer partit en sortir per la nostra d'acord amb els resultats del passat mes de desembre en comptes de Francesc Homs.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Publicitat
Publicitat

24 Comentaris

Publicitat
#14 Pepón, Bcn, 01/07/2016 - 11:46

Del 2004 al 2019 a razón de 100.000 euros anuales nos da la bonita cifra de 1.400.000 euros. Dietas, viajes y demás prebendas a parte.

Lo dicho,

Die Separatisten/Nacionalisten Mafia

#13 Pepón, Bcn (España), 01/07/2016 - 09:40

A las mariscadas!!!!

El Sanches de la ANC era el segundo de abordo de este señor comunista.

Ya lo dijo Die Welt: Die Separatisten Mafia

#13.1 Jordi BR, L'H, 01/07/2016 - 10:37

Me encanta vuestra fidelidad a Rius, como seguís su estilo a rajatabla.....de Fernández Díaz y de Alfonso, nada que decir, verdad???? Claro que sale el PP, si la ética no importa......

#13.2 PepetCabrejat, Bcn, 01/07/2016 - 11:58

Jordi, no pateixis, amb l'ètica de TV3 anem sobrats.

#13.3 Jordi BR, L'H, 01/07/2016 - 12:18

Honestament, crec que TV3 pot donar lliçons d'ètica sobradament a Rius; i ja no parlem de de Alfonso i Fernández Diaz, dels que em sorpren molt que defensis i no demanis la dimissió que tb han demanat PSC i Cs

#13.4 PepetCabrejat, Bcn, 01/07/2016 - 13:39

Qué dius Jordi? Que jo defenso en Fernández Días i de Alfonso? No deu ser per a mi la teva resposta pq si és així estàs pitjor del que sembla.
Pots estar o no d'acord amb Rius, faltaria més, però no em negaràs que les dades i els aconteixements que sempre exposa són certs.

#13.6 pepe., andorra, 02/07/2016 - 02:27

y pq los separatas mezclais interesadamente cualquier cosa con lo q han hablado un ministro y un jefecillo de una oficina antifraude autonomica? El problema para ti es q conspiraban jorgito, el problema para mi es q se guardaban la informacion para usarla a conveniencia en lugar de ir a la fiscalia.

#13.7 Jordi B. R., A Pepet, 02/07/2016 - 12:37

No estic tan malament com et sembla; potser no defenses Alfonso però et trobo molt tevi davant la gravetat del cas, i molt indulgent amb el tractament sectari de la noticia per part del sr rius que no para de censurar comentaris crítics (diu de TV3, però ell corregido y aumentado)

#13.8 Jordi B. R., A Don Pepito, 02/07/2016 - 17:17

Pepe, o no oyes bien o tienes los oídos corruptamente selectivos, en las conversaciones no se habla de reservar información, sino de no contrastar runores falsos que la fiscalía ya acabaría de rematar, o como filtrar rumores a la prensa, lo de Trias, el registro de CDC.
Don Pepito, DIMITE

#13.9 pepe., andorra, 05/07/2016 - 14:29

no, no se habla, pero son los hechos, y de rumores falsos, sera para ti, los q hemos vivido en CAT sabemos q eso es verdad, no son rumores, claro q para ti lo sera, pero para mi lo grave es reservarse la informacion para usarla a conveniencia y q todo un ministro se deje grabar en el despacho.

#13.10 Jordi BR, L'H, 05/07/2016 - 19:12

Toda la razón en el tema de escuchas a un ministro, pero lo de Trias hasta acabó pidiendo perdón el Mundo, lo de la hija de Mas y el sueldo que paga la Gene otro bulo; u cuando hablan de la fiscalía ya lo arregla o de filtrar a la prensa...Pepe no hay por donde salvarlo

#12 Joan Galceran, Sant Esteve Sesrovires, 01/07/2016 - 09:02

Molt bon article. la Coporaciò Catalana de RTV es una cort d'interessos personals i politics. Certament, en aquesta campanya han tret lo dels Blocs electorals...nomès perque no els beneficiava a "ells" els del Nou Paìs.

#11 Jordi BR, L'H, 01/07/2016 - 00:43

Gran exemple Sr Rius, seguint censurant els comentaris crítics dels seus articles.

#11.1 pepe., andorra, 02/07/2016 - 02:28

es q una cosa es una critica y otra un sectarismo feroz contra todo lo q no se arrodille ante el preboste separata de turno, como si un independentista tuviera q seguir por narices los dogmas de estos pencaire q no saben nada de nada, solo hay q ver a junqui con borrell para darse cuenta.

#10 Carlos Gomez, Bcn, 01/07/2016 - 00:41

Un pais d´egregis miserables.
Amb folre i manilles, aixo si.