La Punteta · 17 de Març de 2017. 10:36h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

L'Europa de Wilders

El més sorprenent de la derrota de Geert Wilders a les eleccions holandeses és que ha estat la victòria d’Holanda. Com si fos la final d'un Mundial. O com si els els més d’un milió d’electors que l’han votat no fossin holandesos.

En efecte, la unanimitat en la premsa catalana feia temps que no es veia. Potser des de l’editorial de l’Estatut. Anava de La Vanguardia a El Periódico passant per El Punt-Avui o l’Ara. També a Madrid el consens ha estat total: d’El País a La Razón. No se n'escapava ningú.

araokarticle.jpg

Home, certament, Wilders no ha guanyat, però ha guanyat quatre escons. No és un mal resultat atès que va haver de fer tota la campanya amagat per por a que el matessin. Vistos els antecedents de Pim Fortuyn (2002) i Theo van Goh (2004). Jo hagués fet el mateix.

Pel que fa al primer ministre, el liberal-conservador Mark Rutte, ha aconseguit camuflar uns mals resultats. Mai una derrota havia estat tan dolça: vuit menys. De 41 a 33 diputats. I si finalment ho ha fet és perquè ha assumit el marc mental de la ultradreta i ha endurit el missatge durant el tram final de la campanya.

Però ara vindrà el més difícil. Holanda sembla ingovernable: necessita el suport de quatre partits. Recordin què va passsar aquí amb el tripartit. Ben mirat, encara que Wilders hagués guanyat tenia dificilíssim governar. Li passa una mica com a Albiol a Badalona: els té tots en contra. Necessita majoria absoluta. O tot o res.

Però jo, si fos un tertulià o un alt funcionari de Brussel·les, el que faria no seria respirar alleujat sinó preguntar perquè la gent el vota. Al capdavall ha quedat segon després de fer promeses com expulsar “l’escòria marroquina” -es referia als delinqüents- o “recuperar Holanda”. També prohibir l’Alcorà i tancar mesquites.

Els gran derrotats, en efecte, han estat els laboristes: han perdut 29 escons de cop. De 38 a 9. Un rècord que fins i tot supera el d’Artur Mas el 2012. És inevitable pensar que, amb aquesta caiguda, els seus vots han anat no només als Verds sinó també també al partit de Geert Wilders. El candidat del PVV ho sap i va començar precisament la seva campanya en un barri obrer de Rotterdam. El van rebre amb els braços oberts.

De fet, jo pensava -un mite sexual de la meva adolescència- que les holandeses eren altes i rosses, però les dues fotos que he vist a El Periódico i El Mundo respectivament per il·lustrar la jornada electoral mostra una altra cosa. En una sortia una dona tapada de cap a peus en un col·legi electoral. 

elperiodarticleok.jpg

 

I en l’altra semblava Turquia més que Holanda. Ho dic per les banderes. Això sí El País s’afanyava aquest divendres a destacar el bon rotllo en la societat holandesa.

elmundoarticleok.jpg

 

Ben mirat a França ha passat el mateix. En els sis milions que va aconseguir el Front National el 2015 -un 27,7%- hi ha no només classes mitjanes sinó també classes populars perquè si no no s’entén. De fet, compares l’evolució electoral del PC francès -quatre ministres amb Mitterrand després de treure més de 4,5 milions de vots el 1981- i mentre un baixa l’altre puja.

En fi, el ministre d’Exteriors turc, Mevlut Cavusoglu, ha celebrat la derrota de Wilders dient que "no hi ha cap diferència entre els social-demòcrates i el feixista Wilders". Erdogan ja els va tractar de nazis que tenint en compte que el que van patir durant la II Guerra Mundial -recordin el cas d'Ana Frank- em sembla molt fort.

El ministre també ha anunciat que “la guerra santa aviat començarà a Europa” encara que això només ho he pogut llegir en un diari anglès, The Independent, que d'altra banda és seriós . Bé, sí, a La Vanguardia ho donen aquest divendres al darrer paràgraf d’una crònica, en una plana par. Però han traduït “guerra santa” com “guerres de religió” no sigui que esverem el personal.

Confio que les paraules del ministre hagin estat dites en to irònic. A Europa hi ha garebé cinc milions de turcs: tres milions a Alemanya, 423.000 a Holanda, 247.000 a Àustria, 234.000 a Bèlgica, 200.000 al Regne Unit 130.000 a Suissa, 60.000 a Suècia i uns altres 60.000 a Dinamarca.

De moment, a Holanda, el nou partit d’immigrants musulmans ha aconseguit ja tres escons encara que aquí ha passat desapercebut.  Jo només ho he vist, tornaré a citar el diari del grup Godó, a La Vanguardia aquest divendres. A una columneta i encara. Ho venien com una mostra d'integració. No sé pas quina mostra d'integració és si en comptes de votar conservadors, laboristes o verds -ja veuen que excloc Geert de Wilders- voten els seus.

 

 PD/ Si t'ha agradat aquest article t'agradarà aquest llibre:  https://www.amazon.es/dp/B01N9TAZXB?ref_=cm_sw_r_kb_dp_-fFGybRE91WSQ&tag=kp0a0-21&linkCode=kpe

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#9 Smicht de Platja, Cuni, 19/03/2017 - 14:29

Molt bona reflexio Rius.amb dades.
Crec que Holanda y mitga Europa viuen al segle passat mentalment i dominats pels grups musulmans y la elite mundial extractiva.
Al final acabarem amb un moro a cada casa. Exageracio? Es nomes estadistica.


#8 Galderic, Barcelona, 17/03/2017 - 16:23

Tant culpable és el progressisme naïf que diu que s'ha de respectar tot de tots, com les dretes xenòfobes que han pactat i pacten amb els petrodòlars, finançadors del terrorrisme islàmic.
Wilders, Trump, els progres d'esquerres, Frauke Petry o Amnistia Internacional són hipòcrites.

#8.1 pepe.----, andorra, 21/03/2017 - 12:35

creo q estas en un error, quienes financian a la progresia son los petrodolares, a cambio, esta, facilita la invasion silenciiosa del islam en Europa a traves de los vientres de sus mujeres, en España, si eres musulmana, tienes de todo, si no lo eres y lo pides, te mandan al guano. Q un separata llame x

#8.2 Galderic, Barcelona, 22/03/2017 - 22:55

Papitu, el dia que els Trump, Bourbon, Florentinodrid, Barçes, Arsenal i tutti quanti deixin de fer negocis amb les monarquies golfes, en parlem dels progres, d'acord ?.

#7 Galderic, Barcelona, 17/03/2017 - 16:18

L'Islam i l'autoritarisme occidental són les principals amenaces per les democràcies occidentals.
Erdogan, Wilders, les monarquies pèrsiques, Trump, els aiatol.làs iranians, El àssad o Putin, són les dues cares de la mateixa moneda

#7.1 Mohame poc, Vic , 19/03/2017 - 14:30

Dons tindrem que escollir?.

#7.2 pepe.----, andorra, 20/03/2017 - 11:13

no estoy de acuerdo, comparar a un satrapa como erdogan con alguien como wilders es como comparar a los judios con sus verdugos o a las victimas de ETA con sus asesinos. El islam es un peligro para todas las personas, el propio nombre islam significa sumision y yo soy sumiso por los co.j.o.nes.

#6 Wilders ha quedat segon, Chez Titole, 17/03/2017 - 16:10

El partit malanomenat xenófob no ha quedat l'últim a les eleccions holandeses, ha quedat segon. No era el moment de ser el primer, pero poc a poc. Pero la premsa europea i la nostra especialment han volgut disfressar uns resultats, pero la gent no és estúpida i la por ja domina arreu. Wait and see.

#5 gr, c, 17/03/2017 - 15:42

El "gihadisme" ha estat una excel-lent excusa per promoure guerres pels recursos a l'Orient Mitjà, i augmentar el control dels Estats davant d'un sistema que es desmorona. A més, només cal veure d'on venen les fonts del seu finançament per sospitar de la pudor de tot plegat.

#5.1 Carlos BCN, Barcelona , 17/03/2017 - 22:15

Sí, pero por el camino ha llenado europa de millones de musulmanes dispuestos a morir matando por Allah y han exterminado a casi todos los cristianos de Oriente Medio.