La Punteta · 9 de Maig de 2016. 18:59h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

L'hara-kiri de Convergència

A Convergència estan tan acollonits que el seu columnista de capçalera llançava aquest dilluns un crit d’alarma en format d’article a través de les planes de La Vanguardia i advertia sobre "un futur Govern sobiranista d’esquerres després de la presidència de Puigdemont”. “Que Convergència (o l’organització nova que en surti) tornarà a l’oposició més aviat que no sembla és una previsió molt compartida”, afegia.

Clar que ell exculpava Artur Mas de les causes i ho atribuïa al “desgast de governar, les retallades, el cas Pujol i altres casos de real o suposada corrupció”, entre d’altres factors. Francesc-Marc Álvaro ja va matar un dia Pujol, no se li pot demanar ara que també mati Mas. Almenys abans d'hora.
 
Governar? Però si no han fet res llevat de de barallar-se amb el Constitucional i el PP des que van arribar. Quantes lleis porten aprovades en més de cent dies?. Si CDC està com està és també per tots aquests tertulians -i tertulianes- que els hi han fet la gara-gara durant tot el procés a canvi d'una plaça a les tertúlies de TV3 o de Rac1.

Hi ha gent que fa temps que ho diem. Però en aquesta Catalunya virtual hem estat sistemàticament silenciats i fins i tot vetats a mitjans públics o privats. Això sembla el Ku Klux Klan. Ara l'Álvaro diu fins i tot que “cal reescriure el full de ruta per canviar els ritmes sense abandonar l’objectiu”. Ja ho saben els cupaires que comença la reculada?. El procés, en el fons, ha estat una operació de supervivència de CDC.

Potser per això l'home que un dia es va confessar massista recomanava als convergents, com si ell no ho fos, “fer la batalla de les idees que mai no han volgut fer”. A mi, en aquest punt, em recordava Miquel Roca parlant del Partit Reformista després de la patacada.

Perquè, en efecte, el problema és que “CDC ha oblidat l’agenda centrista i accepta posicions que el seu electorat no entén (…). El grup parlamentari de Junts pel Sí, a la pràctica, arracona els valors de centre i adopta línies d’esquerra populista –cessions per acontentar la CUP– més que de socialdemocràcia seriosa”.

Ara se n'adonen? Un dels múltiples mèrits de Mas és que ha esmicolat el mapa polític. Del centre catalanista al centre-dreta o àdhuc la dreta no ha quedat res. Anys enrere els dos candidats que es disputaven la presidència de la Generalitat eren Mas o Junqueras. Ambdós sobiranistes. Ara això s’ha acabat. Mas està fora de combat. I a Junqueras se li ha covat l'arròs.

El futur serà Colau o Arrimadas. L’esquerra ja va demostrar a les darreres generales que es podia guanyar amb una candidatura creada nova de trinca en dos mesos, un cap de llista desconegut pel gran públic -que ha estat una sorpresa: Xavier Domènech- i una sopa de lletres a cada convocatòria electoral: Barcelona en Comú, Catalunya sí que es Pot, En Comú Podem.

Convergència només fa que voler competir amb Colau o amb la CUP. Hi ha alguna diferència entre CDC i aquesta esquerra antisistema en el tema de refugiats o la pobresa energètica per exemple?. Cap ni un: fins i tot es fan fotos plegats o viatgen junts al Líban.

Potser no ho saben, però la fotografia dels alcaldes -inclosos els convergents Mercè Conesa i Miquel Buch- davant la Delegació del Govern els hi fa un mal immens. Si volen anar de progres per això ja tenim Colau. CDC només s’ha desmarcat de la manifestació a favor de la desobediència, però ja em diràs com ho justifiques perquè, si realment volen la independència, tard o d’hora hauran de desobeir.

I mentrestant que fan els gurús del carrer Còrsega? Estan superenfeinats amb el superdissabte. Es deuen pensar que això són els USA. En un article anterior deia que el cas Mas s’estudaria en el futur a Esade. Em vaig equivocar: s’estudiarà també el cas de Convergència. La Lliga va desaparèixer perquè va haver-hi una Guerra Civil pel mig, però a CDC s’han fet l’hara-kiri tot sols.

Tot plegat ho vaig entendre diumenge quan, llegint una entrevista a Francesc Homs a La Vanguardia, vaig recordar que era el "vicesecretari general d'estratègia". No només han deixat l'estratègia del procés en les seves mans, sinó també la del partit.

Què deia en l'entrevista en qüestió?. Res, vaguetats a banda de preparar el futur trencament amb Esquerra. Però hi havia una frase sublim: "Em preocupa veure com el món Colau està obsessionat amb els subsidis, propis d’una societat que perd força, creativitat i llibertat". Encara ric: primer li han donat peixet i ara no saben com aturar-la.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#14 Josafats, ., 12/05/2016 - 20:14

No sóc convergent, però els postulats que acostumes a defensar en els teus articles són més aviat propis d'una dreta pura i dura que, sortosament, te un espai molt reduït a Catalunya.

#13 pepe., andorra, 11/05/2016 - 13:03

q aburrido esta vd. hoy Don Xavier, al dia siguiente de ser votados por los sovieticos de la cup ya se sabia q a CIU le quedaban dos teleberris. Una vez saqueada la caja, a disfrutar del botin y a ver desde una playa lejana como todo se al cuerno. Vaya novedad.

#12 encara més, cat, 11/05/2016 - 00:21

Rius, el que la gent de dretes no sabeu o no voleu veure és que el neoliberalisme ha castigat grans sectors de les classes mitjanes i que aquesta ideologia economicista està avui totalment desacreditada. Només cal veure el què està passant avui a la UE: el sistema en el que vivim s'està enfonsant.

#12.1 PepetCabrejat, Bcn, 11/05/2016 - 09:55

En gairebé la meitat dels països de la UE hi ha governs de coalició de dreta i esquerra: Alemania, Austria, Holanda, Italia, Bulgaria, Rep. Xeca, Estonia, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania i Suecia. En 6 més governa l'esquerra i en 4 la dreta.
Home, desacretitada no sé pas.

#12.2 pepe., andorra, 11/05/2016 - 12:59

tu confundes neoliberalismo con intervencionismo y capitalismo de amiguetes q es lo q hay en Europa. Y de eso se aprovechan grandes corporaciones q sobornan a gobiernos para q hagan leyes a su medida, pero los comunistas sovieticos siempre con las cantinelas simples y las dicotomias falsas.

#11 la realitat, ., 10/05/2016 - 23:23

L'època de les hegemonies de CiU a Catalunya ja ha passat i el pujolisme és història. Les enquestes recents així ho testimonien: ERC guanyarà les properes eleccions al Parlament de Catalunya. A més, molta de la gent que en el passat votava CiU ni tant sols era de dretes o centre-dreta.

#10 pel "sr Cambó", cat, 10/05/2016 - 23:07

La corrupció i les retallades han fet molt de mal a CDC. I aquestes "classes mitjanes" que menciones que abans votaven el pujolisme s'estan passant avui a ERC, i no pas a Unió ni al PP, com a alguns espavilats els agradaria.