La Punteta · 16 de Desembre de 2015. 13:37h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

L'hora de dir la veritat

Ara fa uns dies em vaig cruspir una paella amb Manuel Trallero -records a la Saadia, Manuel: estava boníssima- i, entre gamba i gamba, va dir una veritat com una casa: “algú hauria de sortir i dir la veritat”. Perdonin la redundància.

Jo pensava que aprofitaria l’avinentesa Josep Antoni Duran i Lleida en els dos minuts inicials que li va deixar Josep Cuní al debat de 8tv. Però va ser l’únic moment del programa en el que va apiadar-se de Francesc Homs. En tota la resta no va tenir pietat.

Al propi cap de llista de Democràcia i Llibertat se li va escapar un “això sembla una entrevista” quan estava contra les cordes. Francesc Homs es devia pensar que un debat amb Duran seria com una plàcida roda de premsa de Govern. Quan n’h havia prou de fer servir alguna dita com “gat escaldat d’aigua tèbia fuig”. Una de les seves preferides.

De fet, el candidat d’Unió va preferir deixar les perles d’una en una: “vostè vol afrontar la independència sense tenir una majoria social”, “no es pot portar aquest país al precipici”, “Espanya és més forta del que es pensen”. Mentre Homs, des del fons de la pista, esquiva els trets d’artilleria. A mi em va recordar el San José, abans de ser enfonsat per quatre vaixells anglesos davant les costes de Colòmbia.

Però, en efecte, ha arribat el moment de dir la veritat. Ben Bradlee, el que va ser director del Washington Post durant el Watergate i més enllà, explica a les seves memòries el pitjor tràngol que va passar durant la seva vida professional: quan van descobrir que el reportatge sobre un heroinòman menor d’edat -al que li acabaven de donar el Pulitzer- era inventat.

Va arribar a la conclusió que "The truth is the best defense, and the whole truth is the very best defense". Doncs això. Tard o d’hora algú haurà de reconèixer que no pots encetar un procés d’independència amb 63 diputats en contra o fins i tot decididament en contra: tens gairebé la meitat del país que no et segueix. I, si ho fas, no et reconeixerà ningú. Ni la Merkel, ni l’Obama ni el Vaticà. Potser, amb una mica de sort, Sudan del Sud.

El pitjor de tot és que anàvem bé. Amb més o menys poder, era el període de més autogovern dels catalans en els últims 300 anys. En una o dues generacions haguéssim pogut plantejar un procés d’independència amb unes mínimes garanties d’èxit i fent com es fan aquestes coses. Quan tens una folgada majoria -com a mínim els 90 diputats de l’Estatut- fas una declaració unilateral d’independència i és imparable. Ara recularem vint anys.

Encara hi ha una cosa pitjor: ho sabien. Sabien que no sortiria bé. Fins i tot en el cas que sortís bé -amb la independència- pot sortir malament perquè si la comunitat internacional no et reconeix ja pots posar-t’hi fulles. Tot per salvar la carrera política d’un home. Ho he dit en altres ocasions: el procés, al final, ha estat una fugida endavant, clàssica, de manual.

Però ara qui gestionarà la frustració? La mala llet acumulada? Qui dirà la veritat als catalans? Qui posarà fil a l’agulla per tornar a tirar endavant? Qui dirà, en pla Ernest Lluch, que com després de la guerra del 1714 cal tornar aixecar la persiana?.

Que diran els valents, els del pit i collons, els miquelets mediàtics que han esperonat Artur Mas a anar fins al final?. No m’estranya, d’altra banda: alguns han convertit el sobiranisme en un modus vivendi. Però si Mas s’estimba ens estimbem tots com a país. El mal serà incalculable i irreparable durant una o dues generacions.(1) “A Good life”, Simon & Schuster,  New York, 1995, pàg 438

 

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

36 Comentaris

Publicitat
#32 ambaixadorCAT, UK , 21/12/2015 - 12:34

Aquest article és una broma, no?

#31 Gregori R., Egarara Seu, 20/12/2015 - 23:07

Es nota que anem al mateix barber.

#30 Xipolleig, Barcelona, 20/12/2015 - 13:59

Quan algú comença un article dient " l'hoda de dir la veritat", ja dona mostres clares del seu narcissisme insultant.
La resta de l'article, simple fullaraca

#29 Prudenci, Sabadell, 19/12/2015 - 10:16

Mai diran la veritat, per dos raons:
1.- Amb la veritat pel devant perderien la meitat de la parròquia.
2.- Mai han dit la veritat. Necessiten gent amb fe cega, sense capacitat de discrepar.

#28 No es tiempo., Bcn, 18/12/2015 - 21:26

A la independencia le falta dimensión intelectual, cultural y política. Esa es la realidad. Es "provinciana", "quejica", sin "ideales", "insolidaria", "xenófoba" y un larguísimo etcétera. No es cuestión de tiempo o de generaciones es cuestión de "cimientos" y todavía no ha llegado ese momento