La Punteta · 23 de Març de 2014. 19:59h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

L'impacte de la immigració a la sanitat

Immigrants en un CAP

A veure si comencem a dir les coses pel seu nom: el problema de les llistes d'espera és també per l'impacte de la immigració. No hi ha cap sistema sanitari al món que resisteixi la incorporació d'un milió de nouvinguts en deu anys sense ressentir-se'n.

Passa com amb l'educació: fins ara era tabú parlar de l'impacte de la immigració en el nostre sistema educatiu fins que el passat 3 de desembre la consellera Rigau va admetre, per primer cop, que els mals resultats en el darrer Informe Pisa són també per això.

Ara? Els pares que portem els fills a l'escola pública amb més d'un 50% d'immigració -i tampoc no tenim mútua, per cert- fa anys que ho veiem. Però abans ho deies i de seguida et tractaven de racista o xenòfob. Sobretot els que els porten a la privada o a la concertada.

Perquè tenim un sistema sanitari que no podem pagar: a Catalunya hi ha 7,6 milions de targetes sanitàries -les dades oficials són del 2009 o sigui que ara en deuen ser més-, 111.000 empleats, 424 CAPs, 831 consultoris locals i 69 hospitals de la xarxa pública.

A més, el finançament de la sanitat és insuficient. Gairebé un pou sense fons perquè el 40% dels Pressupostos de la Generalitat se'n va en salut. I, com en d'altres coses, podem esperar a la independència -si arriba- o començar posar fil a l'agulla.

Per això la culpa és també dels polítics plastilina que criticava en un article anterior -ja em perdonaran l'autocita- perquè cap dels consellers de Sanitat o d'Economia que hem tingut fins ara no s'han atrevit a agafar el bou per les banyes i la pilota ha anat creixent com una bola de neu.

D'altres -com Antoni Castells i Marina Geli- ens han ficat en un embolic ben gros amb el cèntim sanitari. I Boi Ruiz prometia molt, però com d'altres membres del famós Govern dels millors s'ha anat desinflant amb el temps. Vostès em poden dir alguna decisió encertada de Boi Ruiz?.

El que tampoc no pot ser és que hi hagi 180.000 persones en llistes d'espera, l'Hospital de Sant Pau estigui en fallida tècnica, les farmàcies no cobrin i donem assistència universal i gratuïta a tothom. Som dels pocs països d'Europa on un immigrant acabat d'arribar té sanitat i educació de franc. Només cal empadronar-se. Amb passaport en vigor i contracte de lloguer en tens prou.

Encara que hagis entrat il·legalment al país. Això no ho fa ni Alemanya. A Alemanya -amb un PIB molt superior al nostre, no cal dir-ho- un canceller socialdemòcrata, Gerhard Schröder, no només va introduir el copagament fa més de deu anys, sinó que l'única prestació gratuïta als immigrants sense papers són les urgències. A la UE només hi ha quatre països tan samaritans com nosaltres: Bèlgica, França, Holanda i Portugal. La resta cobra.

Però aquí som tan bons que el Govern de CiU va desobeir fins i tot el famós decret del PP que restringia la sanitat dels immigrants sense papers a urgències i pediatria. Òbviament no pot morir ningú pel carrer, tots som persones, amb papers o sense; però això només ho ha fet el País Basc, perquè tenen concert, i Andalusia, perquè com que són del PSOE volen fer la guitza al PP.

El mateix Duran semblava d'Iniciativa en la seva intervenció al debat de l'estat de la nació del passat 24 de febrer: "vuelvan a pensar en las personas y volvamos de nuevo a la universalización de la sanidad", li deia a Rajoy. Això sí, després vindran les eleccions i farà alguna declaració sonada com que, a Palafrugell, ja hi ha més Mohameds que Jordis perquè estiueja a Aiguablava i s'esgarrifa quan veu tantes gel·labes.

El problema, en el fons, és que els nostres polítics parlen molt de la sanitat pública, però a l'hora de la veritat van a la Teknon.

 

 

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#13 Neus Armero Batlle, Badalona, 26/03/2014 - 23:16

Si en lloc de caure en discursos barats com el seu que es dediquen a dividir la societat per castes, fossim tots més solidaris, més empàtics i pensessim en el bé comú, les coses anirien d'una altra manera. Culpabilitzar els més febles és l'herència d'aquest sistema neoliberal on vals segons tens.

#12 Víctor, Barcelona, 25/03/2014 - 10:44

Rius disculpa el mal gobierno de Cataluña culpando a la inmigración de una administración desastrosa.

Ejemplo 1. El mejor colegio público en la encuesta PISA tiene un 80% de alumnos inmigrantes. Y está en Madrid.

Ejemplo 2. Los quirófanos han reducido sus operaciones a la mitad.

#11 carles muntaner salubrista de la UoT, Toronto, 25/03/2014 - 02:38

com casi sempre el senyor Rius esta equivocat Per començar els rics van a la publica.Els immigrants usen menys els serveis sanitaris que els Catalans, no venen a Catalunya per usar el sistema sanitàri, contribueixen mes del que reben en serveis socials, y financen el sistema amb impostos.

#10 zampador, Valladolid, 24/03/2014 - 21:26

La inmigración no es un problema, más bien es parte de la solución. El roblema es el sistema, el funcionamiento del Estado, no por capitalista, sino por estupido Empobrece a unos, enriquece a pocos y auyenta la prosperidad. Acabaremos limpiando las cacas de las cabras de Perejil, como no pensemos.

#9 Alfons , Reus, 24/03/2014 - 16:06

Tens molta raó Rius. El problema és la migració. Però de capital, no de persones. El problema és la corrupció però més que per les persones corruptes perquè el sistema és corrupte. No reforcis el sistema. El problema és que només mires allò que vols veure i és una llàstima